A jobboldal megvonná az V. kerületi polgármester jogköreit

2005.09.15. 19:17
Megvonnák a polgármester átruházott jogköreit Budapest V. kerületi képviselő-testületének többségben lévő jobboldali tagjai, mert az indítvány aláírói elégedetlenek a polgármester munkájával.

A csütörtöki képviselőtestületi ülésen a Fidesz-KDNP-frakció, az MDF-Jobbik-frakció, Tóth Lajossal (MIÉP) és Schneider Mihállyal, a bolgár kisebbség képviselőjével indítványt nyújtott be a polgármester azon jogköreinek a megvonására, amelyeket a képviselőtestület átruházott rá, mivel a kerület vezetője elveszítette bizalmukat - közölte Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője, Budapest V. kerületének polgármestere.

"Mindenhonnan kihúznák a polgármester szót"

A politikus azt mondta: a 88 oldalas indítvány "rendkívül egyszerű, ahol a polgármester szót meglátják, bármilyen rendeletben vagy szmsz-ben, onnan ezt szeretnék kivenni". Hozzáfűzte: a beadvány készítői a bizottsági struktúrát is át szeretnék rendezni.

Arra a kérdésre, hogy volt-e előzménye az indítványnak Steiner Pál azt mondta: négy-öt hónapja, hogy a Fidesz az együttműködést megszüntette, nem szavazza meg napirendeket, és a bevételt teremtő döntéseket.

"A szélsőjobbal szövetkezik a Fidesz

Egy másik kérdésre, miszerint a Fidesz már szeptember elején kifogásolta, hogy a kerület költségvetése túlméretezett, jelentős beruházások maradtak el, a polgármester közölte: 4,5 milliárd forint bevétel maradt el, a költségvetést pedig a Fidesz is megszavazta, ezért pontosan tudja, hogy a fejlesztések a bevétel függvényében valósíthatók meg. A polgármester szerint az indítvány bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP frakciónak természetes szövetségesei a legszélsőségesebb jobboldali erők.

Kitért arra, hogy Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke korábban az V. kerületi Fidesz-KDNP-frakció vezetője volt. Helyes-e, hogy Rogán Antal Belváros-Lipótvárost használja fel arra, hogy kipróbálja azokat a kampánytechnikákat, amelyeket az ország egészére kívánnak alkalmazni? - kérdezte a polgármester.

A Fidesz megszüntetné a centralista irányítást

Mint mondta, a beadványt megvizsgálja, és a törvényi előírásoknak megfelelően fogja kezelni. A sajtótájékoztatón jelen lévő Puskás András, az V. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője a tájékoztató után újságíróknak azt mondta: a szervezeti és működési szabályzat módosítását tartalmazó beadvány elfogadása esetén a képviselőtestület által a polgármesterre ruházott jogköröket a bizottságoknak adnák annak érdekében, hogy "a jelenlegi centralista irányítása az önkormányzatnak feloldódjon és végre demokratikus irányítás kezdődjön el a kerületben".

Közölte: semmilyen koalíciós megállapodást nem kötött a beadványt aláíró 13 képviselő, egyszerűen elégedetlenek a polgármester munkájával. Mint mondta, hajlandóak voltak eddig együttműködni a polgármesterrel, de azt kellett látniuk, hiába az együttműködés, Steiner Pál nem tart be semmit, hiába szavazzák meg a költségvetést, nem valósul meg semmi.

Puskás András azt mondta: alapvetően gazdasági ügyeket érintő jogköröket vennének vissza a kerület vezetőjétől. Kiért arra, hogy Steiner Pálnak más kerületi polgármesterekkel szemben igen sok az átruházott jogköre.