Kisebb bombagyárat találtak a sofőr lakásán

2008.10.24. 10:16
Kihallgatták és házkutatást tartottak annak a férfinak a lakásán, akinek autójában gyújtószerkezeteket és csőbombákat találtak csütörtökön a Nyugati téren, mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken a Napkeltében. A férfi mindent tagad annak ellenére, hogy lakásán bombakészítéshez szükséges felszereléseket és tervrajzokat találtak.

A rendőrség kihallgatta annak a gépkocsinak a sofőrjét, akinek autójában három darab ötliteres ballont, több gyújtószerkezetet és csőbombákat találtak csütörtökön a Nyugati téren. A magyar férfi lakásában házkutatást is tartottak, mondta az országos rendőrfőkapitány a MTV Napkelte című műsorában pénteken.

A Nyugati téren lefoglalt robbanószerkezet

A jármű sofőrje egyelőre mindent tagad, bár a lakásán robbanószerkezetek előállításához szükséges felszereléseket és tervrajzokat is találtak, mondta Bencze József. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfit terrorcselekmény előkészülete közben érték-e, tette hozzá a főkapitány.

Elmondta, a távirányítású gyújtóbombák, ha felrobbannak, 20-30 méteres körzetben pusztíthattak volna, így akár a Nyugati téri felüljárót is megrongálhatta volna.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, Tafferner Éva csütörtökön azt közölte, hogy három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök a felüljáró alatt egy személyautó csomagtartójában.

Csütörtök este 9 óra után a szerkezetet tűzszerészek vizsgálták meg, a környéket kiürítették. Tafferner Éva tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján a BRFK akcióosztályának munkatársai vizsgáltak meg egy személyautót.

BRFK szóvivője később azt mondta, hogy egy Peugeot 206-os csomagtartójában találták a gyújtóbombákat. A rendőrök őrizetbe vettek egy embert, aki, mint a szóvivő fogalmazott, „köthető az autóhoz”. Mit kiderült, igazoltatták, ekkor derült ki, hogy mi van a csomagtartójában.