Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Gyújtóbombákat találtak a Nyugatinál

2008.10.22. 12:10

Fontosabb részletek
 • Három bombát találtak a rendőrök egy autó csomagtartójában a Nyugatinál. A területet kiürítették.
 • A rendőrség 17 embert állított elő az október 23-i rendezvényeken.
 • Az igazoltatott embereknél riasztópisztolyt, kést és gázsprayt találtak.
 • Budaházy György vezetésével maszkos, csuklyás felvonulók indultak a Teve utcai rendőrpalotától az Astoria felé, de a rendőrök a Nyugatinál feltartóztatták őket.
 • Legyen az Index képriportere október 23-án! Töltse fel fotóit az Indafotóra, vagy küldje el MMS-ben a helyszínről az Indageo 17654-es számára. (Az üzenetbe írja bele: okt23)

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy nappal a nemzeti ünnep előtt a Köztársasági Elnöki Hivatalban átadták a Nagy Imre Érdemrendet az idei öt kitüntettnek. Sólyom László köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetést adományozott Fazekas Lászlónak, az 56-os Szövetség országos elnökének, Horn Péter Széchenyi-díjas akadémikusnak, a Kaposvári Egyetem rektorának, Kopácsi Sándornénak, továbbá László Imrének, a Budapesti Szent Imre Kórház és Rendelőintézet főigazgatójának és Márton László reklámszociológus-piackutatónak.

  "1956 eszméje és a harmadik magyar köztársaság szándékai egybeesnek. A független, szabad Magyarország vágya kötötte össze 1956 sokszínű szereplőit, és ugyanebben a társadalmi, politikai, történelmi vágyban fogant 1989, a rendszerváltozás is. Ennek a hagyománynak vannak építői és vannak rombolói, (...) mi az építők szövetségét keressük" - mondta köszöntőjében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. (MTI)

 • "Terézváros nem kér a vandalizmusból!" feliratú plakátokat helyeznek el a Terézvárosban Október 23. alkalmából. Verók István, a kerület szocialista polgármestere így szeretné elkerülni, hogy a korábbi nemzeti ünnepekhez hasonlóan idén is vandálok rongálják meg a világörökségi védelem alatt álló Andrássy utat. A felhívás arra hívja fel a figyelmet, hogy "az agresszió és a rombolás, a nemzet értékeinek megrongálása nem összeegyeztethető a megemlékezéssel és a tiszteletadással".

  Korábban Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármester kérte, hogy a rendőrség ne engedélyezzen rendezvényeket a belvárosnak azokon a részein, ahol útfelújításokat és közmű-rekonstrukciókat végeznek. Rogán Antal szerint az érintett térségekben fokozottan balesetveszélyes és kockázatos a demonstrációk megtartása, ezért arra kéri a rendőrséget, hogy ezek megtartását ne vegye tudomásul. (MTI)

 • Az 1956-os forradalom mártírjairól emlékeztek meg néma főhajtással az MDF vezetői és frakciójának tagjai szerdán a budapesti Új köztemető 301-es parcellájánál. Dávid Ibolya elnök és a párt más vezetői elhelyezték koszorújukat Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai emlékhelyénél. A párt azért egy nappal az évforduló előtt tartotta központi megemlékezését, mert október 23-án a párt vezetői különböző megemlékezéseken vesznek részt, mondta Dávid Ibolya pártelnök. (MTI)

 • cikkünk a témában:

  Jól jön majd a csuklya október 23-án

  Lehülés kezdődik, és az esernyőt sem csak a tojásdobálók miatt kell magukkal vinniük a politikusoknak.
 • cikkünk a témában:

  Aki teheti, menekül Budapestről

  Az október 23-án várható rendbontások felerősítették az utazási kedvet, a külföldiekét viszont elvették.
 • Blogbejegyzésben elmélkedett az 1956-os forradalom évfordulóján a szélsőjobboldali veszélyről Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint "évtizedeken keresztül hazug állítások sokasága fedte el ’56 igazi tartalmát, az elmúlt években pedig – Göncz Árpád másfél évtizeddel ezelőtti kifütyölése óta – az egyre harsányabb és agresszívebb radikális szélső-jobboldaliak hazugságai telepszenek rá az ünnepre". Gyurcsány szerint "az önmagukat nemzetinek hívó radikálisok" meggyalázzák a nemzeti örökséget, és ebben a jobboldal "cinkos hallgatása" a bűnös.

  "1956. október 23-án az egyetemisták a demokratikus szocializmus igényével vonultak az utcára. A forradalom indulása baloldali volt, aztán ahogy haladt előre, a színskála minden eleme megjelent a forradalmi mozgalomban. Ez így van rendjén. De kitörölhetetlen ’56 történetéből egy kommunistának az emléke: Nagy Imre mártír miniszterelnöké, és mártírtársaié is, akik szintúgy kommunisták, bár mondjuk úgy, nemzeti és demokratikus alapra helyezkedni kívánó kommunisták voltak" - írta blogbejegyzésében, amit amúgy egy megkapó történettel vezet be találkozásáról Dórival és Andival, akik Szegeden futottak össze a kormányfővel, aki Calin Tariceanu román miniszterelnökkel sétálgatott.

 • Állítson szobrot Győr a politikai konszenzus jegyében Faludy Györgynek, kezdeményezte Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Molnár szerint a költőt "a jobb- és a baloldal egyaránt az 56-os kánon részének, az 56-os események krónikásának" tekinti. Molnár, aki nem tagja a győri városi közgyűlésnek, levélben küldte meg javaslatát a város vezetőinek. Mint mondta, a Faludy-szobor az összefogás szimbolikus megjelenítése lehetne Győrben. "Faludyt nem lehet kisajátítani. Nem lehet azt mondani, hogy csak baloldali, vagy csak jobboldali. Faludy nem megosztó személyiség" - vélekedett. (MTI)

 • Minden közjogi szereplőt, így a politikai pártok képviselőit is arra kéri a miniszterelnök, hogy értessék meg szimpatizánsaikkal, a jelenlegi gazdasági helyzetben Magyarországnak és Budapestnek nyugalomra van szüksége. Gyurcsány Ferenc szerint most sok tíz vagy százmilliárd forintban mérhető kárt tud okozni, ha zavargás és rendetlenség uralkodik a nemzeti ünnepen az utcákon. "Október 23-án és az azt követő hosszú hétvégén a magyar bankok fő szabály szerint zárva tartanak, de közben a világ piacai működnek majd" - mondta a kormányfő.

  Budapest most nem hívhatja fel magára a világ figyelmét olyan képekkel, ami rendetlenséget jelez - fogalmazott a miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Nyugalomra és békére van szükség, olyannak kell lásson minket a világ, aki képes ezt a parancsot megérteni. (FH)

 • Nemzeti megegyezést sürget a történelem, 1956 összefogásra tanít minket ma is, jelentette ki az 56-os forradalom előestéjén rendezett minisztériumi ünnepségen Gyenesei István önkormányzati miniszter. Szerinte nemzeti konszenzus, új kiegyezés kellene az élet minden területén a Magyarországot is érintő pénzügyi válság idején. A miniszter arról beszélt, hogy a pénzügyi válság átírja a családok, az önkormányzatok, a közszféra és az ország költségvetését, ugyanakkor a krízis fel is gyorsíthatja a reformokat, összefogásra ösztönözhet. A miniszter az ünnepséget követően állami és minisztériumi elismeréseket adott át. A Monorierdőnél történt vasúti baleset sérültjeinek mentésekor tanúsított helytállásáért előléptette Kerétz Ferenc ceglédi és Pálinkás Géza monori tűzoltó főtörzsőrmestert, további négy tűzoltót pedig dicséretben részesített. (MTI)

 • Sólyom László szerint az októberi forradalom egyik nagy ajándéka a nemzeti egység volt. Ez az örökség a legfontosabb, ha '56 tanulságairól és folytatásáról beszélnek, mondta a köztársasági elnök a szabadságharc 52. évfordulója alkalmából rendezett műegyetemi ünnepségen. Az államfő beszédében hangsúlyozta: a nemzeti egységre nagy szükség van, de türelmesnek kell lenni. Mert minden gondolkodás, illetve vizsgálat meghozza a maga gyümölcsét. "Mindig találhatunk 56-ból olyan tanulságot, amely segít napjaink választásában és döntéseiben, akár a nemzet egységéről, akár az utóbbi 20 év történetéről van szó", mondta Sólyom.
 • A bécsi Theresianum dísztermében rendezték meg szerda este a hagyományoknak megfelelően az ausztriai magyarok közös ünnepségét az 1956-os forradalom 52. évfordulója alkalmából. A magyar nagykövetségen Horváth István nagykövet, Zanathyné Martin Györgyi, az ENSZ bécsi központjához akkreditált nagykövet és Molnár György, az EBESZ-hez akkreditált nagykövet adott fogadást az évforduló tiszteletére. Az osztrák kormány képviseletében több államtitkár is megjelent a rendezvényen. A megemlékezés részeként november 2-án Bécsben, a Német Lovagrend templomában szentmisét mutatnak be a magyar nemzetért. (MTI)
 • Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát csütörtök reggel a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában. A házelnök Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, illetve az 1956-os áldozatok központi emlékműve mellett a 298-as parcellában helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét az 1956-os forradalom- és szabadságharc 52. évfordulóján.
 • Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt tisztelegve koszorút helyett el Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön, a műegyetemi emlékműnél. A rövid, néma megemlékezésen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök is. (MTI)
 • Teljesen üres a belváros, nagyon jól lehet közlekedni. Az Andrássy út forgalmát még az sem zavarta, hogy egy majorettekkel felvezetett katonazenekar vonult végig rajta.
 • Sólyom László köztársasági elnök Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével és Pomogáts Béla egyetemi tanárral együtt megkoszorúzta az 1956-ban mártírhalált halt I. Tóth Zoltán akadémikus mellszobrát az MTA épülete előtt. (MTI)
 • Az Index riporterei a Kossuth téri zászlófelvonás elején mindössze egy-két zászlóval felszerelkezett tüntetővel találkoztak. A rendőri biztosítás nagyon erős, a téret a szokásosnál is nagyobb területen kordonozták körbe.
  Fotó: Huszti István
 • Katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth Lajos téren. Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő ellépdelt a díszszázad előtt. Az ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese.

  Katonai tiszteletadás az index képein

  A Kossuth Lajos teret a rendőrség kordonokkal teljesen lezárta. A területre csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be. A kordonon kívül, a Néprajzi Múzeum előtt - ahol ötvenen-hatvanan figyelték az eseményeket - egy, síppal és bekiabálással a miniszterelnök ellen demonstráló, és egy maszkos férfit elvezettek a rendőrök. (MTI)

 • Az Európai Parlament (EP) magyar képviselői többpárti megemlékezést tartottak csütörtökön Strasbourgban az Európa Tanács épületében elhelyezett 1956-os zászló előtt. A Szent-Iványi István liberális EP-képviselő kezdeményezésére tartott rendezvényen az MSZP, az SZDSZ és az MDF, illetve a a romániai RMDSZ és a szlovákiai MKP képviselői, valamint a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben EP-mandátumot szerzett Csibi Magor Imre vettek részt. A fideszes EP-képviselők külön emlékeztek.(MTI)
 • Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, közéleti személyiségek és a mártír miniszterelnök családjának tagjai a Kossuth téri zászlófelvonás után. Egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el Nagy Imre szobránál. A Vértanúk terét a rendőrség lezárta. A kordonon kívül, a Honvéd utcánál hozzávetőleg ötvenen demonstráltak kormányellenes mondatokat skandálva. A rendőrök több tüntetőt igazoltattak.
 • A rendőrség azonnal és keményen lép fel, ha valaki kiabálni kezd vagy láthatóan rendbontásra készül. A zászlófelvonás közben egy férfi annyit tudott csak kimondani, hogy "Gyurcsány taka...", máris ott voltak a rendőrök és igazoltatták, jelentette tudósítónk.

  A Vértanúk terénél is csak egyszer hangzott fel a "Gyurcsány takarodj!" jelmondat, azonnal megjelent a helyszínen 15-20 rendőr és civil ruhás. Igazoltatták a két hangadó, dühös nénit, és kiemeltek a csoportból egy tízdarabos tojástartóval felszerelkezett férfit is, akit megmotoztak.

 • A 301-es parcellánál egy fiatalokból álló csoportot igazoltattak a rendőrök. A motozásnál az egyiknél egy gázriasztófegyvert találtak, illetve lőszereket, amelyeket át kell vizsgálni. A férfit előállították a rendőrök, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.
 • A rendőrségnek fokozott ellenőrzésre van lehetősége, ezért jogszerűen igazoltathat a hivatalos rendezvények környékén, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője arra a kérdésre, milyen indokkal mennek oda a rendőrök azokhoz, akik Gyurcsány távozását vagy más jelszavakat kiabálnak. A Néprajzi Múzemnál három embert állítottak elő a gyülekezési jog megsértése miatt, ők ugyanis transzparenseket is tartottak, a rendőrségnél azonban nem jelentettek be rendezvényt.
 • Már 230 autót szállítottak el a rendőrök az október 23-i ünnepségek és megemlékezések miatt lezárt területekről a fővárosban. A rendezvények idejére ugyanis a belváros több részét kordonokkal veszik körül és sok helyen parkolási tilalom lépett életbe.

  A legtöbb autót az Andrássy útról és környékéről, az Alkotmány utcából, az 56-osok teréről, a Róbert Károly körútról és környékéről, illetve a Parlamenttől szállították el - a járműveket a környező utcákba vitték. Ha valaki nem találja kocsiját, akkor a Forgalomirányító Központ 267-46-73-as városi telefonszámán érdeklődhet - számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti közleményében. (Független Hírügynökség)

 • Hozzávetőleg száz járművel, rendőri felvezetéssel elindult csütörtök délelőtt a XII. kerületi Jagelló útról a Gój Motorosok Egyesületének menete Budapesten. A nemzeti zászlókkal és néhány árpádsávos lobogóval felszerelkezett motorosok - az indulás előtti eligazítás szerint - délután négy óráig több fővárosi helyszínen is megemlékeznek az 1956-os forradalom 52. évfordulójáról. A menet útvonala itt látható a kiemelt kockázatú rendezvényeket mutató térképen . (MTI)
 • Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Deutsch Tamás elnöki kabinetfőnök koszorút helyezett el az 1956-os áldozatok központi emlékművénél, majd Nagy Imre miniszterelnök sírjánál és a 298-as parcellában a fővárosi Új köztemetőben. Lerótták kegyeletüket a KNDP képviselői is. A Fidesz részéről a reggeli órákban koszorút helyezett el Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is. (MTI)
 • cikkünk a témában:

  Obama: Az 56-os forradalom adott ihletet Amerikának

  A magyar felkelés letöréséhez több mint 200 ezer szovjet katonára volt szükség, de a magyar nemzet szellemét és reményét nem lehetett legyőzni - írta Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt az 56-os magyar forradalom 52. évfordulója alkalmából az amerikai magyaroknak írott üdvözletében. A magyarok szabadságharca ihletet adott a népeknek Amerikában és az egész világon - írta az illinoisi szenátor, megjegyezve, hogy Magyarország, népe eltökéltségének köszönhetően, ma szabad ország. "A NATO és az Európai Unió tagjaként, a transzatlanti közösség teljes jogú partnereként tért vissza Európába". (MTI)
 • Egy méter magas és kb négy méter hosszú betonelemeket állítanak fel az Andrássy úton az Opera közelében, amelyek leginkább az autópálya sávelzáró elemeire hasonlítanak, jelentette tudósítónk.
  Fotó: Huszti István
 • Négy budai önkormányzat képviselője vett részt a XI. kerület 1956-os megemlékezésén a Szent Imre kórház udvarán. Láng Zsolt (Fidesz), a II. kerület polgármestere kimentette magát, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere pedig a kerület saját ünnepsége miatt nem ért oda a kórház udvarán tartott megemlékezésre.

  Az intézmény udvarán lévő, a forradalomban részt vevő orvosok és ápolók tiszteletére állított emléktáblánál közösen koszorúzott a többi budai polgármestert meghívó Molnár Gyula (MSZP) XI. kerületi polgármester, Szabolcs Attila (Fidesz), a XXII. kerület polgármestere, Lovas Pál (Fidesz), a XII. kerület alpolgármestere és Szabó Magdolna (MSZDP), a III. kerület alpolgármestere. (MTI)

 • A Balaton utca-Balassi utca sarkán egy embert előállítottak a rendőrök közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt - közölte a rendőrség. Az előállítottnál egy kifent tőr, valamint gázálarc volt. Ezzel négyre emelkedett az október 23-án előállított emberek száma. (Index/MTI)
 • Sólyom László, Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese, illetve 56-os szervezetek és Nagy Imre családjának tagjai koszorúztak az 1956-os emlékműnél az Ötvenhatosok terén. A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be.

  Koszorúzás az Ötvenhatosok terén

  Az ünnepséget mintegy negyven érdeklődő követte végig a Dózsa György út és a Városligeti fasor találkozásánál. Két férfi "1. Bűnbánat, 2. Jóvátétel, 3. Megbocsátás" feliratú transzparenst tartott a kezében, őket a rendőrök igazoltatták. (MTI)