Budapest sem ússza meg tüntetés nélkül a NATO-csúcsot

2001.05.24. 15:17
Az egész úgy zajlott le, mint egy gyengébb kémfilmben. A globalizációellenes aktivistát felhívták telefonon a Nemzetbiztonsági Hivataltól, és találkozót kértek tőle. A lány - akit vélhetőleg kissé megszeppentett a hívás - szépen el is ment. A Corvin-közben találkozott a két ügynökkel, egy nővel és egy férfival, akiket nagyon érdekelt, mit is terveznek az "anarchista csoportok" a május végi EU-NATO-csúcstalálkozón. Lesz-e erőszak, felfordulás, utcakőbontó Prága. Az Index úgy tudja, ha égő belváros nem is, demonstrációk azért lesznek.
A James Bondok pontosan érteni akarták, mi is ez az egész globalizációellenes dolog. "Kérdezgettek, mi a különbség a bolsevikok meg az anarchisták között, meg ilyenek" - mondta aktivistánk, a tavaly Prágában letartóztatott Ferjentsik Viola. Úgy emlékszik, az ügynökök udvariasak, sőt kedvesek voltak vele. Biztosította is őket, hogy nem fog égni a belváros: "Úgy tűnt, mintha félnének. Mintha aggasztaná őket, hogy mi lesz a NATO-csúcs alatt" - mesélte a lány.

A tavalyi prágai tüntetés
Lehet. A hatóságok már a múlt héten világossá tették, hogy nem bíznak semmit a véletlenre. Fokozzák a határellenőrzést, a találkozó környékén parkolási tilalom lesz, a rendőrség együttműködik a titkosszolgálatokkal (lásd keretes). A Hivatal azonban valószínűleg lukra fut: nagy megmozdulásokra nem lehet számítani, igazán nagyszabású készülődésnek az antikapitalista körökben sem Budapesten, sem külföldön nincs nyoma.

A nemzetbiztonságiak ennél óvatosabbak. Múlt héten egy Székesfehérvár mellett lakó fiatalembert kérdezgettek, hogy mi várható a csúcstalálkozó alatt. Együttműködésre kérték, amit megtagadott. Ő ugyanúgy került a képbe, mint Viola - a tavalyi prágai megmozdulások során letartóztatták.

Tüntetés, az lesz

Az érintett szervezetek egyelőre még kicsit bizonytalanok a részleteket illetően, de egy szolidabb, városalapokat nem rengető demonstráció biztosan lesz - tudta meg az Index. "Egyelőre a rendőrséggel kontaktálgatunk az engedélyért, de még az sem teljesen biztos, hogy hol lesz" - közölte a demonstrációról Várady Tibor, a Humanista Mozgalom egy tagja. Értesüléseink szerint helyszínként felmerült az amerikai nagykövetség, de a kongresszusi központ környéke is; a legújabb terv egy séta a Délitől a BAH-csomópontig. Legfeljebb kétszáz emberre számítani, és sokan "csak magánemberként" mennek el. Készül viszont egy harcias hangú sajtónyilatkozat.

Gwen megy

Viola egyébként gyanítja, hogy a mobilját is lehallgatják. "Úgy volt, hogy találkozom valakikkel a Blahán kedden délután. Szórólapokat osztogattunk volna külföldi globalizációellenes eseményekről. Megbeszéltük telefonon. Nem tudtam elmenni, de később megtudtam, hogy a rendőrök ott voltak. Egy angol srácot le is tartóztattak" - mondja.

Nagyon készülnek
A határellenőrzéseknél fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy az esetlegesen külföldről rendbontási szándékkal érkezőket kiszűrjék - nyilatkozta Krisán Attila szóvivő az MTI-nek. A belépéskor fokozottan ellenőrzik, hogy a belépni szándékozók megfelelnek-e a beutazás feltételeinek, és kiszűrik azokat, akik ki vannak tiltva az országból vagy körözés alatt állnak. Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei év legjelentősebb közbiztonsági feladata lesz a NATO-tanácskozás helyszíneinek biztosítása. A rendőrök pontos számáról nem nyilatkozott, de nem cáfolta, hogy a kétnapos esemény minden percében több száz rendőr lát el különböző feladatokat a helyszíneken, továbbá mindazon a pontokon, ahol a résztvevő politikusok megfordulnak. A költségeket a rendőrség éves költségvetéséből finanszírozzák. Ha bármilyen egyéni vagy csoportos jogellenes tevékenységet tapasztalnak a rendőrök, a törvény teljes szigorával fognak fellépni a rendbontókkal szemben - szögezte le Garamvölgyi.

"Hat civil ruhás rendőr volt, furgonnal érkeztek, tudták, hogy mit keresnek" - mondja egy aktivista, aki a helyszínen volt. Még alig kezdték el osztogatni a szórólapokat - amelyek egy genovai antikapitalista tüntetésre hívtak fel -, amikor megjelentek a rendőrök, és a papírjaikat kérték. Az angol - aki valójában walesi - útlevele ugyan rendben volt, de mivel túllépte a 180 napos itt-tartózkodási határidőt, letartóztatták. Ez kissé nehezen ment, és a férfihoz végül mentőt kellett hívni, mert közben megsérült; a megérkező orvosok hámsérüléseit ellátták. Magyar társának papírjai rendben voltak, ezért rövid kérdezősködés után elengedték. A brit férfit szerdán az itt-tartózkodási határidő lejárta miatt kitoloncolták az országból. Értesülésünket a BRFK is megerősítette, bár tájékoztatásuk szerint a férfit - aki ellenállt - pusztán a metrórendőrök igazoltatták, méghozzá spontán.

A Gwen Jones névre hallgató brit - akit egyelőre nem sikerült elérnünk - huzamosabb ideje él Budapesten, a hazai antikapitalista és globalizációellenes körök ismert tagja. A nagyobb akciókban rendszeresen részt vesz - ott volt Prágában is -, de nem erőszakos típus. Propagandaanyagokat és könyvet ír, és angoltanításból tartja fenn magát. Társa elmondása szerint a rendőrkapitányságon nem ellenkezett, ügyvédet sem kért, kiutasítását tudomásul vette.

A fentiekhez a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter hivatala semmilyen kommentárt nem kívánt fűzni.

Ezek teljesen készen vannak

Zöldaktivisták némileg érthetetlennek és felháborítónak tartják a különleges figyelmet, amit a nemzetbiztonságiak szentelnek újabban nekik. "Ezek teljesen készen vannak..." - summázza egyikük a véleményét. "Nyilván az amerikaiak adták le a drótot, hogy előre kriminalizáljanak minket" - mondta az Indexnek korábban a Baloldali Alternatíva Egyesülés egy tagja. Hangsúlyozzák, hogy erőszakos eseményekre Budapesten nem lehet számítani, legfeljebb egy kisebb, békés demonstráció lesz - ha a rendőrök sem bánják.