A Fidesz szerint a Financial Times félreértette

2006.01.06. 17:53
Nem érzi vádaskodónak a kormány és a Financial Times összejátszására utaló hirdetését Deutsch Tamás. A lap bocsánatkérést követelő leverére válaszoló kommunikációs igazgató fideszes vezetők személyiségi jogainak megsértését is számon kéri a lapon, amely szerinte "túlzó" reakciójival a Fidesz "megnyilvánulásainak szabadságát" korlátozza.

Bocsánatot nem kért a Fidesz Financial Timestól (FT), viszont Deutsch Tamás őszinte sajnálatának adott hangot a kialakult vita miatt. A politikus indokolatlannak nevezte az FT által kavart "perpatvart", megjegyezve, hogy a lap belekeverte magát a magyarországi belpolitikai csatákba, ráadásul nemzetközi tekintélyére hivatkozva "akarva-akaratlanul korlátozni kívánja a Fideszt politizálásának és megnyilvánulásainak szabadságában".

Elsőre boldogak

"Feltétlenűl boldoggá tesz, hogy az Orbán Viktor nevében válaszoló Deutsch Tamás elismerte, hogy lapunk objektív és szakmailag hozzáértő. Bővebben azonban nem kívánom kommentálni a levelet" - nyilatkozta az Indexnek Hugh Carnegy, a lap vezető szerkesztője. Mint mondta, alaposan áttanulmányozzák a levelet munkatársaival és a lapvezetéssel, és várhatóan a jövő héten bővebben válaszolnak is rá. Addig azonban a levél felvetéseire külön nem reagálnak.

A Fidesz pénteken, késő délután hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyet Deutsch Orbán Viktor nevében írt a FT vezető szerkesztőjének. Az FT ugyanis bocsánatkérést követelt a Fidesztől, amiért a párt Bunda című hirdetése azt sugallta, hogy a kormány - hirdetések elhelyezésével - megvásárolta a lap pozitív véleményét.

Támadás

Deutsch szerint a Fidesz nem a lap szavahhetőségét akarta kétségbe vonni. Állítása szerint a kampány azért indult, mert Gyurcsány Ferenc a parlamentben, egy nappal a melléklet megjelenése után tagadta, hogy fizettek volna az FT-nek. Később azonban be kellett ismerniük, hogy hirdetéseket helyeztek el a lapban - a Fidesz szerint nyolcvanmillió forint értékben. (Az Index számításai szerint valójában körülbelül 31 millió forintért.)

Deutsch szerint az, hogy két nappal később kormányhirdetések hivatkoztak a lapra, arra utal, hogy a kormány előre tudott a melléklet tartalmáról, azaz az FT-ben megjelent hirdetések és a melléklet után két nappal indított kormányzati reklámkampány ugyanannak a kampánynak a részei. Deutsch szerint tehát végső soron a kormány vonta kétségbe az FT szavahihetőségét.

Visszavágás

Deutsch mindezek mellett kifogásolta a melléklet két mondatát. Az egyikben Orbán Viktort idegengyűlölettel kacérkodónak jellemzik, mert idegen tőkének nevezte a külföldi befektetéseket, a másikban Kövér László akasztós mondatait idézik. Deutsch szerint ezek megalapozatlan és hazug tényállítások, tehát valójában az FT sértette meg a Fidesz tagjainak és vezetőinek a személyiségi jogait.

Deutsch kifogásolta a Financial Times "túlzó és vehemens" reakcióját, de levele legvégén bocsánatot kért azért, ha a Bunda-hirdetés félreértése miatt az FT megbántódott, és reményét fejezte ki, hogy a vita ezzel lezárul.