Gergényi váltja Salgót

2004.08.02. 17:56
Egy éve vezeti a Budapesti Rendőr-főkapitányságot Gergényi Péter, de hamarosan újabb feladat vár a keménysége miatt vasprefektusnak nevezett főrendőrre. A nemrég menesztett Salgó László utódja lesz szeptember 15-től az országos rendőrfőkapitányi poszton.
Gergényi Péter a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője lesz Salgó László utódja az országos rendőrkapitány posztján. Gergényi hétfőn délután, - közvetlenül Medgyessy MSZP-s vezetőkkel tartott tárgyalása előtt -, folytatott négyszemközti megbeszélést a kormányfővel az utódlásról. A kormányfő hétfőn kora este be is jelentette Gergényi kinevezését, aki szeptember 15-ével foglalja el hivatalát.

Salgó diplomata lesz

Gergenyi Peter
Gergényi Péter
fotó: Barakonyi Szabolcs
Július utolsó harmadában váratlanul bejelentette távozását az országos rendőr-főkapitányi posztról Salgó László. A rendőri vezető távozását korábban már többször tudni vélte a sajtó. Salgót már kinevezése előtt támadták III/III-as múltja miatt. A belügyminiszter érdemei elismerése mellett javasolta menesztését.

Salgó Magyar Televízió "A szólás szabadsága" című műsorában korábban kijelentette, ő maga kérte felmentését a belügyminisztertől. Salgó László elmondta: ötvenhárom évesen, pályája csúcsán úgy gondolta, hogy tapasztalatait a külszolgálatban tudná kamatoztatni, és erre most adódott lehetőség, kapott egy ajánlatot, ezért kérte a felmentését. Salgó posztjára négy lehetséges jelölt merült fel: a befutó Gergényi mellett Bánfi Ferenc, veszprémi főkapitány, Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója, illetve Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója.

Médiakedvencként kezdte

Tavaly nyáron nevezték ki Budapest rendőrfőkapitányává a korábban a Bács-Kiskun megyei főkapitányságot vezető Gergényi Pétert. A szigora miatt vasprefektusnak nevezett 58 éves rendőri vezetőnek kellett megújítania a BRFK struktúráját, új koncepciót kidolgozni például a tömegrendezvények biztosítására. Fontos feladat volt a korrupció visszaszorítása, valamint a hatékonyabb és gyorsabb rendőri intézkedés.

Gergényi határozottságával a fővárosban hamar médiakedvenccé vált. Bejelentette: ha bármelyik rendőr engedély nélkül használ járőrautót, a kocsit éppúgy fogja köröztetni, mintha azt autótolvaj vitte volna magával. Nem számíthatnak kíméletre a szolgálatban számítógépes játékokkal játszó, napozó, dohányzó, illetve alkoholt fogyasztó rendőrök sem. A közlekedési rendőrök figyelmét pedig kemény hangvételben hívta fel, ne a járdán dohányozzanak, hanem tegyék hasznossá magukat a csúcsforgalomban.

A nagyobb fővárosi demonstrációk biztosítását személyesen irányította, sokat és szívesen nyilatkozott a sajtónak, vett részt médiaeseményeken. Azoknak az autósoknak, akik korrupt rendőrökkel találkoznak, feljelentés esetén harmincháromezer forintot ígért, az akció azonban hamar kifulladt.