Mit vétett Kolber István, miért imádják Gyurcsányt?

2005.10.07. 11:40
A miniszterelnök mindenkit megelőzött az olvasók szavazati alapján felállított ranglistán, de elszállnia nem érdemes, mert átlagpontszáma így is csak az erős kettesre elegendő. Kóka beszólásai ellenére is népszerű, de az igazi meglepetés Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter dobogós helyezése. A kiesők közül valakit a szürkesége, valakit a teljesítménye juttatott oda, ahova. Az Index legjobbnak tartott kormánytagjait az első, második, negyedik helyre jelölték, és az Index bukottjait sem röpítették a lista élére.

21. Kolber István
1,63 (Index értékelése: 1/2)

(regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter)

Távol álljon tőlünk, hogy a hosszú funkciójú miniszter védelmére keljünk, de utolsó helyében szerepe van ismeretlenségének is. Azért nem került érdemtelen kezekbe a 21. helyért járó Baumgartner-díj, hiszen a miniszter egyetlen reá bízott területen sem tett le az asztalra semmi érdemlegeset, igaz, tevékenysége pusztítással sem járt.

20. Lamperth Mónika
1,64 (Index értékelése: 1)

(belügyminiszter)

Nálunk megbukott, az olvasók még adnának neki egy utolsó esélyt, de ahhoz a témazárót legalább hármasra meg kellene írnia. Ha úgy vesszük, akár elégtételnek is érezheti az eredményt, hiszen az olvasók szavazataival megelőzte azt a Kolber Istvánt, akit eredetileg Gyurcsány a belügyminiszteri posztra szánt.

19. Magyar Bálint
1,65 (Index értékelése: 2)

(oktatási miniszter)

Már megint vajszívűek voltunk, az olvasóink által adott érdemjegyből az olvasható ki, hogy az érettségibotrány után Önök szívesen lemondatták volna. Vagyis nem igaz az a feltevésünk, hogy ismét sikerült elhitetnie a közvéleménnyel, hogy nem felelős beosztottjai és az általa irányított minisztérium munkájáért.

18. Somogyi Ferenc
1,73 (Index értékelése: 0)

(külügyminiszter)

Megsajnálhatták a külügyminisztert az általunk adott nullás osztályzat után, és végül szavazataikkal a 18. helyre repítették. Úgy gondolkozhattak, hogy addig jó, amíg a külpolitikusaink észrevehetetlenek. Sajnos az Egyesült Államokban is azok maradtak Somogyiék, és nem talált meghallgatásra az a kérésünk, hogy ne csak a köztársasági elnökké választott polgártársunk utazhasson vízum nélkül az USA-ba. (Kovács László olyan rövid ideig töltötte be a külügyi posztot, hogy rá nem szavazhattak.)

17. Németh Imre
1,75 (Index értékelése: 2)

(földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter)

Olvasóink egyetértenek Gyurcsány Ferenc döntésével; Önök is menesztették volna Németh Imrét. A gazdatüntetések menedzselése meghaladta a szürke ember képességeit. Valami lehet ezzel a tárcával, mert a harmadik köztársaság történetében négy évig egyetlen miniszter sem bírta ki ezen a poszton.

16. Kovács Kálmán
1,79 (Index értékelése: 2)

(informatikai és hírközlési miniszter)

A presbiterként is ügyködő Kovácsot alighanem az Isten sem menti meg attól, hogy Lotz Károly nyomdokaiba lépve kitöltse négyéves mandátumát. Ez már önmagában meglepetés lenne, hiszen a minisztérium méreteihez képest alighanem a legtöbb zűrös ügyet produkálta, bár szorgalmasan adott át, nyitott meg, jelentett be.

15. Juhász Ferenc
1,8 (Index értékelése: 2)

(honvédelmi miniszter)

Juhász mellbedobással előzte meg Kovácsot, de teljesítménye az Önök megítélése alapján még így is kettes alatt marad. A hálátlan közvélemény már elfelejtette, hogy minisztersége idején szűnt meg a sorkatonaság, és inkább a csigalassúsággal haladó haderőreformot kérték számon a miniszteren.

14. Csizmár Gábor
1,82 (Index értékelése: 2)

(munkaügyi miniszter)

Nem lett televíziós talk showk kedvelt szereplője, szavait nem idézik bulvárújságok, nem jelennek meg róla félmeztelen nyaralós képek, és magánélete iránt sincs különösebb érdeklődés. Az Isten is munkaügyi miniszternek teremtette, bár a nem túl izmos osztályzat alapján Önök nem bánnák, ha még észrevétlenebb lenne.

13. Rácz Jenő
1,88 (Index értékelése: 2)

(egészségügyi miniszter)

Ahhoz képest, hogy folyamatosan azt halljuk, hogy beteg a magyar egészségügy, nem is olyan rossz ez a tizenharmadik helyezés. Nem ő lesz az, aki megvalósítja az egészségügyi reformot, mentségére szóljon, hogy ez az ember valószínűleg még nem született meg. Vagy ha mégis, akkor nagyon kicsi lehet.

12. Veres János
1,9 (Index értékelése: 2)

(pénzügyminiszter)

Minisztersége alatt sikerült bedönteni az idei költségvetést, ami azért nem kis teljesítmény. Lemondása nem került szóba, és az Önök szavazatai sem taszították annyira mélyre, amennyire egy hivatalban lévő pénzügyminiszternél elvárható. Talán megnyerő modorát honorálták, igaz, ettől még nem lesz olcsóbb a kenyér.

11. Hiller István
1,98 (Index értékelése: 3)

(kulturális miniszter)

Öldöklő küzdelemben maradt alul egy másik exminiszterrel szemben. A kulturális minisztereket azért ennél jobban szokták szeretni. Hiller azonban elsősorban pártpolitikus volt és csak utána miniszter, ezt pedig nem tudta megbocsátani neki az ezerfejű cézár, még utólag sem.

10. Draskovics Tibor
1,99 (Index értékelése: 3)

(pénzügyminiszter)

Draskovicsot utolérte a pénzügyminiszterek sorsa: megbízatásuk után válnak igazán népszerűvé. Draskovics máris a top 10-be verekedte magát, alighanem már elfelejtették neki, hogy a deficitcélt ő sem tudta tartani, valószínűleg erősebben él emlékezetükben, hogy családi vállalkozásában aktív szerepet játszik.

9. Petrétei József
2,13 (Index értékelése: 2/3)

(igazságügy-miniszter)

Nem tudjuk, hogy az olvasókat vagy a Gyurcsány-kormányt minősíti-e, hogy a kettes fölött teljesítők egyben az elitklub tagjai is. Ki hitte volna, hogy a színtelen-szagtalan Petrétei is bebocsátást nyer. Csak nehogy elkényelmesedjen és még a jelenleginél is észrevétlenebb legyen. Igaz, erre a képességére már Uri Geller is felfigyelne.

7-8. Kiss Péter
2,14 (Index értékelése: 3)

(Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter)

A jól táplált napközisre emlékeztető politikus jó helyezésének rejtélyét ezután a piramisokéval vagy a parajelenségekével emlegetik egy szinten. Már-már kezdjük azt hinni, hogy még azt is lenyelték volna az MSZP-nek, ha őt választja miniszterelnökké. Értékelték a munkabírását, úgy látszik, hogy ebben az országban már az is elég, ha dolgozik valaki.

7-8. Persányi Miklós
2,14 (Index értékelése: 2)

(környezetvédelmi és vízügyi miniszter)

A Kiss-sel holtversenyben a nyolcadik helyen végzett Persányit alighanem az állatkert vezetéséért díjazhatták, mivel minisztersége idején sem váltunk környezetvédelmi szuperhatalommá, és árvizek is voltak szép számmal. A természeti csapásokról ugyan nem tehet, arról viszont igen, hogy a Vásárhelyi-terv végrehajtása sehol nem áll.

6. Göncz Kinga
2,19 (Index értékelése: 3)

(ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter)

A Göncz név még nem garancia arra, hogy viselője automatikusan egy politikusi toplista élén végezzen. Göncz Kingának még ebben a mezőnyben sem volt esélye az első helyre, naná, Magyarországon az esélyegyenlőség terén nem éppen paradicsomiak az állapotok, és mintha a miniszter asszonyból is hiányozna a harcosság.

5. Baráth Etele
2.21 (Index értékelése: 3)

(európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter)

Hogy mit tett hozzá a harmadik magyar köztársasághoz a tárca nélküli miniszter, arra kevesen tudnának szavazni, ellenben főorvosi külseje sokakat indított arra, hogy magas érdemjeggyel honorálják. És az MSZP hívei valószínűleg nem felejtik, hogy Schmitt Pál politikai szerepvállalása miatt lemondott olimpiai bizottsági tagságáról.

4. Bozóki András
2,24 (Index értékelése: 3/4)

(kulturális miniszter)

Az Index által 3/4-re taksált politikusok közül a leggyengébb helyre jelölték. Talán a Megasztár döntőseinek adományozott kitüntetés, esetleg a szexlap-főszerkesztő kulturdiplomatává emelése, netán a PANKKK-program meghirdetése hozta meg számára az elismerést.

3. Gráf József
2,29 (Index értékelése: 3)

(földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter)

Megkockáztatjuk, hogy 1990 óta nem volt ilyen népszerű földművelésügyi minisztere Magyarországnak, pedig Gráf már a kilencedik ember a tárca élén. Visszanézve csupa népszerű dolgot tett: multik csesztetése, kibékülés a gazdákkal, földosztás. Irigykedhet Torgyán József.

2. Kóka János
2,33 (Index értékelése: 3/4)

(gazdasági és közlekedési miniszter)

Hiába jelölték Csillag István utódját is a szabad demokraták a miniszteri bársonyszékbe, immár Gyurcsány Ferenc belső köréhez tartozik. Azért ne felejtsék: az Önök által adott magas érdemjegy viszonylagos, Kóka apuka valószínűleg elbeszélget fiával, mielőtt aláírja az ellenőrzőjében az erős kettest.

1. Gyurcsány Ferenc
2,35 (Index értékelése: 3/4)

(miniszterelnök)

Két századon múlt mindössze a kormányfő első helye. Az olvasói szavazatokat az ő esetében nem előzte meg hosszas mérlegelés, önmarcangoló vívódás, a maximális igazságosságra való törekvés, mivel Gyurcsány kapta a legtöbb egyes és ötös érdemjegyet. Hogy mennyit ér az első hely, azt még nem tudni. Megerősítették a miniszterelnököt abban, hogy helyes politikát követ? Vagy csak viccnek szánták?