Továbbadják vagy fel sem veszik a jutalmakat

2006.12.11. 15:07
Bajnai Gordon és Molnár Lajos jótékonysági célra fordítja a miniszterelnöktől jutalomként kapott összeget. De mit csinál a többi minisztter? Mit szól az, aki kimaradt?

Bajnai Gordon jótékonysági célra fordítja a miniszterelnöktől kapott 1,2 millió forintos év végi jutalmát. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos egy súlyosan beteg gyermekeket támogató közhasznú alapítvány javára ajánlotta fel a pénzt.

Gráf örül

Gráf József sem veszi fel ugyancsak 1,2 millió forintos jutalmát. "Nagyon örülök, hogy a miniszterelnök elismerte a munkámat, ezt annak tulajdonítom, hogy szakmabeliként békét tudtam teremteni az agrárszektorban" - mondta az Index tudósítójának. Gráf József úgy döntött, a mostani nehéz költségvetési helyzetben nem vesz fel a pénzt.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szintén jótékony célra ajánlja fel 600 ezer forintos prémiumát. Az Index kérdésére, nem tartja-e a méltánytalanul kevésnek a jutalmát, miközben ő volt az elmúlt hónapokban az egyik legnagyobb frontot vivő tagja a kormánynak, az egészségügyi miniszter úgy válaszolt: ez a pénzösszeg nem jelent különösebb értékelést a munkájáról.

"Ha több lett volna, akkor is, ha kevesebb, akkor is a hajléktalanoknak ajánlottam volna fel pénzt. Ugyanúgy, mint tettem ezt első miniszteri fizetésemmel" - mondta az Indexnek Molnár Lajos.

Kiss Péter a bohócoknak adja

Kiss Péter foglalkoztatásügyi miniszter a Piros orr bohócdoktorok alapítványnak ajánlja fel prémiumát. Ez egy jelképes elismerés, ezért jelképes a támogatás is, mondta.

Hiller István az ELTE Eörvös József kollégiumának ajánlja fel 900 ezer forintos jutalmát, mert, mint mondta, elkötelezett a színvonalas magyar felsőoktatás megteremtésében.

Az Index megkérdezte Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert is, vajon ő miért maradt ki az év végi jutalomosztásból. "Hát kimaradtam", válaszolta röviden a tárca vezetője.

Lamperth Mónika viccelődött

Lamperht Mónika - arra a kérdésre, hogy miért nem kapott jutalmat - azt mondta: Ez a miniszterelnök döntése, majd viccesen hozzátette, én nyilván könyvjutalmat kapok majd.

Legjobban Veres János lepte meg az Indexet. A pénzügyminiszter, amikor először megkérdeztük tőle, azt állította, nem is tud arról, hogy jutalmat kapott a miniszterelnöktől, így azt sem tudta megmondani, mi lesz a pénzzel. Később azt mondta, a szegény gyerekek karácsonyára adja a jutalmat.

A parlamentben hétfőn futótűzként terjedt a hír, hogy elvárás volt a miniszterekkel szemben, hogy ajánlják fel jutalmukat jótékony célokra. Danks Emese kormányszóvivő az Indexnek azonban ezt cáfolta. Azt mondta, mindenki azt csinál a prémiummal, amit akar.

Kormányzati körökből úgy értesültünk, hogy Gyurcsány Ferenc ragaszkodott az erősen differenciát értékeléshez, és ezzel el akart szakadni a Medgyessy-kormány gyakorlatától, amely nem tett különbséget a kormánytagok teljesítményének megállapításakor.