Csak néhány villanásra emlékszik a megvert újságírónő

2007.06.24. 09:58
Túl van a veszélyen a pénteken megvert oknyomozó újságírónő, aki a vám- és adócsaló politikusok távozását követeli még kórházi ágyáról is. A támadók nem mondták meg, hogy ki a megbízójuk.

"Nem ömlött, csak szivárgott a vér. Az orvos azt mondta, súlyos, de nem életveszélyes volt a belső vérzés" - magyarázta a péntek éjjel megvert oknyomozó újságíró, Kármán Irén az Indexnek vasárnap reggeli telefoninterjújában.

Csak a lányától tudta meg

Kármánt pénteken egy pesterzsébeti videotékából kilépve ütötték le. Egy kocsiba tuszkolták, ahol két férfi volt, az egyik mellette, a hátsó ülésen. Az autóban megverték, majd összekötözve kitették a lágymányosi Duna-partra. Az újságírónő csak utólag, a lányától tudta meg, hogy egy horgász találta meg a parton.


Kattintson a képre. (fotók: MTI)

Emlékszik néhány részletre, de nem volt végig magánál a verés közben. Minthogy fejét a kocsiban lenyomták, nem tudta, hogy merre mennek a XX. kerületből. Inkább csak néhány villanásra emlékszik: amikor leütötték, gyomorszájon vágták, az arcát megsebesítették. Megpróbálta megharapni a hátsó ülésen ülő férfit, aki ezután felüvöltött: "Hülye kurva!" - és újból szájba vágta az újságírónőt. A támadók nem mondtak semmit arról, hogy ki a megbízójuk.

Szabadszájú újságíró

A kórházban később kiderült, hogy a bordái is súlyosan megsérültek, belső vérzését egy műtéttel sikerült elállítani. Kármán nem tudta vasárnap reggel, a telefoninterjú közben eldönteni, hogy a vágás fáj-e még, vagy a belső vérzéstől érzi még rosszul magát. Nehezen vette a levegőt is, fájó bordái miatt.

Kármán elmondta, hogy ő egy "szabadszájú" újságíró, aki sokaknak nem tetsző dolgokat mondott és írt, többek között a blogjában is. Több politikai párt politikusairól is megírta véleményét, illetve információit.

Olajügyeken dolgozott

Az utóbbi időben a régi olajügyek feltárásán és azok politikai összefüggésein dolgozott. Kármán Irén fontosnak tartotta elmondani, hogy a politikai pártok négy-ötszörösen lépik túl a kampánypénzek felső határát. "Mindenki tudja, hogy a pártok pénzmosodák" - mondta az Indexnek. "Menjenek el a közéletből az adócsalók, a vámcsalók" - folytatta.

Kármán azt is elmondta, hogy egyetért kollégájával, aki azt mondta: ez a verés nem neki (mármint Kármánnak) szól, hanem figyelmeztetés az újságíróknak.

Kihallgatják Kármánt

Kármántól megtudtuk, hogy a rendőrség már többször is meghallgatta őt szombaton. Budapest rendőrfőkapitány-helyettese, Bodnár Zsolt a Nap-keltében úgy nyilatkozott, hogy ha Kármán állapota megengedi, vasárnap hivatalosan is kihallgatják. Ez az MTI információi szerint meg is történt. A BRKF sajtóügyeletese, Unger Pál elmondta: "Az orvosok döntöttek úgy, hogy a sértett egészségi állapota megengedi kihallgatását."

Vasárnap 16 órától néma, szolidaritási tüntetés lesz a János Kórház főbejáratánál, amire újságírókat és civileket is várnak.