Hivatalából vitték el a kőbányai MSZP-s alpolgármestert

2005.09.29. 16:04
Síró titkárnője maradt csak a kőbányai alpolgármester önkormányzati irodájában. Kaszab Csabát a hivatalában lefolytatott házkutatás után saját kocsiján kísérték gyanúsítotti kihallgatásra az ügyészségi nyomozók.

Az Index információi szerint csütörtökön délelőtt ügyészségi nyomozók vitték el a kőbányai önkormányzat épületéből a kerület alpolgármesterét.

Egy csomagtartónyi irattal együtt

#alt#

Kaszab Csaba irodájában a házkutatás után egy csomagtartónyi iratot is lefoglaltak a Fővárosi Főügyészség Nyomozó Hivatalának emberei, majd a helyi szocialista frakció vezetőjeként is működő politikust saját kocsiján az önkormányzat épületéből az ügyészségre vitték. Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség sajtóreferense az Index kérdésre elmondta, hogy az ügyészségi nyomozók vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés alapos gyanúja miatt vitték gyanúsítotti kihallgatásra a Kaszabot. Varga Jenő kijelentette, hogy az eljárás alapját képező eset akkor történt, amikor a jelenlegi alpolgármester még a kerület beruházási bizottságának vezetője volt.

Fiktív épületfelújítások

Az Index úgy tudja, hogy az ügy hátterében fiktív épületfelújítások állnak. A gyanú szerint Kaszab Csaba egy cégnek kiszolgáltatta azoknak a társasházaknak a címét, amelyek indultak ugyan a társasházfelújítási pályázaton, de nem nyertek. Az ügyészség gyanúja szerint Kaszab, mint a kőbányai vagyonkezelő igazgatóságának elnöke elérte, hogy a fiktív munkák után benyújtott számlákat fizessék ki. A nyomozóhatóság vélekedése az, hogy az így szerzett pénzekből végül a mostani alpolgármester bt-jének számlájára is átutalak több millió forintot.

A húsosok vádja

A X. kerületben hosszabb lappangási idő után a nyár elején tört ki belháború a szocialisták között. Júniusban az MSZP-sek egy nagyobb csoportja sajtótájékoztatót is összehívott, ahol maffiakapcsolatokkal vádolták meg Kaszabot. A kőbányai "húsos" alapszervezet egy korábbi tagja a nyilvánosságot is vállalva azt állította, hogy "bűnözői csoportok vezetői vesznek részt az MSZP kőbányai szervezetének ülésein". A párt kerületi belső ellenzéke szerint az alpolgármester emberei pénzen vásárolt vagy "papír" tagokkal duzzasztották fel a helyi szervezeteket, és az így nyert szavazatokkal át is vették az irányítást Kőbányán. A lázadó MSZP-sek több ízben is felszólították Kaszabot a lemondásra, ám az alpolgármester nem tett eleget a felszólításnak.

Mint például
Kaszab Csaba az MSZP honlapján szereplő életrajz szerint 1955-ben született Jászárokszálláson. "Boldog kiegyensúlyozott házasságban élek, két felnőtt gyermekem van. Több mint 20 éve dolgozom Kőbányán, jelenleg egy fémipari kft-nél, mint ügyvezető igazgató. 1994 óta veszek részt a Kőbányai Önkormányzat munkájában, korábban külső bizottsági tagként és most a Beruházási és Városüzemeltetési Bizottság elnökeként. Teszem a dolgom a kerületért, az itt élő emberekért. Képviselővé történő megválasztásom esetén a kerület városszerkezetének, arculatának megváltoztatásán kívánok dolgozni, mint például:" - és itt véget is ér az életrajz. Kép, szöveg: mszp.hu