'Az árvíz a kormánynak mindig jó lehetőség'

2006.04.03. 13:02
A választási részvételt nem befolyásolja nagy mértékben az árvíz és a védekezés, de főleg a Tisza mentén átstrukturálódhatnak a pártok erőviszonyai, véli a politológus.

Az árvíz a kormánynak mindig jó lehetőség; ha elég embert, elég anyagi eszközt tud biztosítani, akkor a hatalmon lévők "profitálhatnak" a katasztrófahelyzetből, mondta az Indexnek Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője, aki szerint a kormány tudja azt a képet mutatni, hogy "megvédi az embereket és az emberek értékeit".

"Ha gátszakadás, vagy komolyabb baj lesz, az viszont az ellenzéknek jöhet jól, mert azt tudják kommunikálni, hogy a kormány nem tett meg mindent a védekezés érdekében, a felkészülésben a legutóbbi árvíz óta nem történt előrelépés, a Vásárhelyi terv sem segített" - mondta a politológus.

Kern Tamás szerint ha Budapesten is lakóházakat fenyegetne a Duna, akkor az is rosszul sülne el Gyurcsányék számára, hiszen Demszky Gábor főpolgármester vészhelyzet kihirdetését kérte, de a kormányfő azt mondta, hogy erre nincs szükség. (Ez hétfő délután, a cikk megjelenése után végül megtörtént.)

Mi várható a Tiszánál?

A Tisza mentén élők választási preferenciái is átstrukturálódhatnak, hiszen - ha komoly áradás fenyegeti a nagyobb településeket - akkor az ott élők joggal mondhatják, nem tartották be az ígéreteket, nem teljesítették a Vásárhelyi tervet.

Kern Tamás úgy véli, az ellenzék részéről komoly kampány az árvíz miatt nem várható, ameddig nem történik nagyobb katasztrófa. A politológus azt tippeli, a választási részvétel a vártnál picit alacsonyabb lehet az áradások és a védekezési munkák miatt, de "nem ezen fog múlni".

Az elemző szerint a miniszterelnök gátakon megjelenő, "árvízi hős" szerepe populista kampányfogás, ami viszont a választók felé a felelős politikus képét mutatja.

A kormányfő környezetében úgy vélik, a kampány idején újszerű helyzetet jelent az árvíz, aminek a hatását egyelőre nem tudják megjósolni. "Minden energiát a védekezésbe fektetünk, az összes kampányeseményt - kivéve a vitákat - lemondtuk" - mondta forrásunk.