Rálőttek egy kopogtatócédula-gyűjtőre a fővárosban

2006.02.14. 22:08
A János Kórházban tartották megfigyelés alatt azt a fiatalembert, akit kedden kora este egy gázpisztollyal meglőttek egy XI. kerületi lakóház tizedik emeletén. A támadó az SZDSZ nevének hallatára nyomban kilőtt a kémlelőablakon.

Két férfi szóváltásba keveredett a fővárosban, a XI. kerületben, a Hadak útja 2. szám alatti panelház legfelső emeletén. Egyikük gázpisztollyal rálőtt a másikra, tájékoztatta az Indexet a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Arcon lőtték

Úgy tudjuk, hogy a meglőtt fiatalember az SZDSZ-nek gyűjtött kopogtatócédulákat. Sikerült beszélnünk a választókörzet szabad demokrata jelöltjével, John Emesével, aki megerősítette, hogy neki gyűjtött ajánlószelvényeket a 26 éves egyetemista, akit már meglátogatott a kórházban.

A történet a politikus szerint kora este történt, amikor a fiatalember ajánlószelvény-gyűjtés közben becsengetett egy lakásba. A tulajdonos miután rákérdezett, hogy melyik pártnak gyűjti a cédulát, szinte azonnal - tíz centiméterről - arcon lőtte a fiút.

Kidugott valamit az ablakon

Késő este lapunknak sikerült elérnie a megtámadott aktivistát, akit addigra elengedtek a kórházból. A 26 éves egyetemista elmondta, hogy kopogtatócédulák gyűjtése közben csengetett be egy lakásba. A kémlelőablakot egy férfi nyitotta ki. Udvariasan előadta neki, hogy ajánlószelvényeket gyűjt a választásra.

A középkorú férfi visszakérdezett, hogy melyik pártnak. Az SZDSZ-nek, hangzott a válasza. Az illető erre úgy regált, hogy "SZDSZ az anyád", majd kidugott valamit az ablakon. Mire konstatálta, hogy az egy fegyver csöve, addigra az már el is sült.

A gázpisztoly lövését követően a fiatalember fél percig nem látott a bal szemére, a lángcsóva pedig összeégette az arcát. Az aktivistát az attrocitás nem tántorítja el, a közeljövőben folytatja a munkáját.

Magánvádas eljárás

A fiatalember nyolc napon belül gyógyuló hámsérülést szerzett, így hivatalból a rendőrség nem indít eljárást, de John Emese elmondta, hogy magánvádas eljárást indítanak indítanak a férfi ellen. Az SZDSZ Új Generációjának elnöke aggodalmát fejezte ki az Indexnek amiatt, hogy az eset az esetleges önkénteseket elriasztja a további munkától.

A rendőrségtől megtudtuk, hogy a férfitől elkobozták a gázpisztolyt, de egyelőre nem tudtak meg tőle semmit, mert nincs kihallgatható állapotban. Úgy tudjuk a férfi erősen ittas.

Gázpisztoly, riasztópisztoly

Lövedék helyett könnygázt lő ki, néhány méteren belül hatásos. Külsőleg megtévesztésig hasonlíthat az éles lőfegyverhez. Széllel szemben és zárt térben meggondolandó, hogy a használóját is eléri a gázfelhő. Közvetlen közelről szem- és fülsérülést okozhat.