Kulcsár az Indexre is vallott

2006.05.04. 17:39
Kulcsár Attila korábbi, ügyészségi vallomásainak ismertetésével és Kerék Csaba meghallgatásának megkezdésével folytatódott csütörtökön, a Fővárosi Bíróságon a brókerbotrány tárgyalása. Kerék tagadta bűnösségét, Kulcsár írásos vallomása szerint pedig az Index a PSZÁF lejáratási kampányába kapcsolódott be.
Kulcsár Attila már az első napon jelezte, illetve írásban közölte, hogy nem akar a bíróság előtt vallomást tenni, viszont fenntartja a korábban tett vallomásait. Ezeket a Fővárosi Főügyészségnek adta az exbankos, akinek nyilatkozatait már szerdán elkezdte ismertetni a tárgyalást vezető bíró, Varga Zoltán.

A bíró nem a 350 oldalas anyagot olvasta fel, hanem szemelvényeket emelt ki a rendkívül hosszú szövegből. Ez az eljárás csütörtökön is folytatódott. Az ügyvédek kérdésére végül a ki nem emelt részeket is szó szerint felolvasta Varga Zoltán.

Kulcsár szerint az Index is beszállt a lejáratókampányba

Mindeközben a legérdekesebb, újdonságnak számító Kulcsár-kijelentések az Indexre vonatkoztak. Kulcsár szerint amikor a Britton bevonásával, részben a K&H-csoport ügyfeleitől elsikkasztott pénzből fel akarták vásárolni a műanyagipari vállalatot, a Pannonplastot, az ügyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a PSZÁF kezdte vizsgálni.

A vizsgálat leállítására tervet is kidolgoztak a brókerbotrány főszereplői - ezt állítja Kulcsár. A terv lényege az volt, hogy ellenkampányba kezdenek a sajtóban, és megpróbálják elcsendesíteni az ügyet, a PSZÁF lejáratásával.

Ehhez használtak fel olyan dokumentumokat, amelyeket kormányzati tényezőktől szereztek meg, s amelyekért Kulcsár - vallomása szerint - 10 millió forintot fizetett.

Forró Tamás szerepe

A pénzt állítólag az MSZP Köztársaság téri székházában adták át, és ezért olyan dokumentumhoz jutott hozzá Kulcsár, amelyet a kormányzat már amúgy is kezdett kiszivárogtatni. Kulcsárék azonban a teljes iratanyag birtokában, egy Kehi-jelentésre (Kehi: Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) alapozva Szász Károlyt és az általa vezetett pénzügyi felügyeletet akarták lejáratni. (Utóbb az ügyészség jogerősen megállapította: az MSZP-székházban nem történt pénzátadás.)

A kiszivárogtatások először - Kulcsár szerint - a Népszavában jelentek meg, majd a Magyar Hírlap, az Index és A TV ügyvédje című Juszt-műsor következett. E program műsorvezetője, Juszt László megnyerése Kulcsár írásos vallomása szerint Forró Tamás - a Kulcsár-ügyben szintén vádlottként szerepel ez az újságíró-üzletember - dolga volt.

Kulcsár szerint ehhez nem feltétlenül kellett fizetnie Forrónak, merthogy Juszt állítólag annyira gyűlölte Szász Károlyt, hogy magától is hajlandó lett volna közölni a PSZÁF-ra nézve hátrányos dokumentumokat.

Az Index szerepe

Az Index neve ezután többször is felmerült Kulcsár vallomásában a PSZÁF lejáratását célzó kampány kapcsán. Kulcsár szerint Forró közbenjárására jelentek meg cikkek különböző sajtóorgánumokban, így az Indexben is. Kulcsár alighanem arra az indexes írásra gondolt, amely a Kehi-jelentéssel foglalkozott, s amelyet annak idején a PSZÁF helyre is igazíttatott.

A tárgyalás szünetében az Index tudósítója megkérdezte Kulcsárt, hogy fenntartja-e a lapunkra vonatkozó állításait, amelyeket az ügyészségnek mondott korábban. Erre az csak ennyit mondott: "Hagyjon békén!".

Kulcsár vallomásában mindezeken kívül a már ismert nevek és események szerepeltek: nem ő találta ki azt a konstrukciót, amelyben off-shore-cégeket alapítottak, vásároltak, és azokon keresztül sikkasztották el, mosták át, és fektették be a K&H Equities ügyfeleinek a pénzét.

Rejtőt tisztázná Kulcsár

Kulcsár elsősorban Kerék Csabára tolta a felelősséget, bár elismerte, ő maga is bűncselekményeket követett el. Kulcsár szerint a bank korábbi vezetői a napi tőzsdei ügyleteiben már Rejtő Tibor vezetése előtt is szabálytalan műveleteket végeztettek vele.

Kulcsár ezek szerint a kiemelt ügyfeleket azért részesítette előnyben, és azért írt a számlájukra nagyobb összegeket, illetve több részvényt, hogy azoknak a hozamgarantált szerződéseit a pénzintézet, illetve brókercége (akkor még nem K&H Equities-nek hívták ezt) teljesítse.

Kulcsár továbbra is menti Rejtő Tibort. Azt a bankvezetőt tehát, aki Kulcsár és a Britton cégcsoport közös ügyletei idején regnált. Szerinte Rejtő még arról sem tudott, amikor ő a Betonút vezetőivel illetve az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezetőivel a jutalékok elosztásáról tárgyalt.

Kulcsár írásos vallomásában azt állította, hogy ő csak azért mondta ezeken a tárgyalásokon, hogy Rejtőnek is le kell adnia a pluszpénzekből, hogy ezzel megindokolja, miért akarja megtartani a "jutalék" felét magának. A "betonutasok" ugyanis 60 százalékot követeltek, arra hivatkozva, hogy több részre kell osztaniuk a pénzt.

Kulcsár vallomásában ismét szerepelt néhány MSZP-s politikus neve (Baja Ferenc, Puch László). Ellenük egyébként a Fővárosi Főügyészség korábban már megszüntette az eljárást.

Kerék Csaba nehezen válaszolt

Csütörtök délután aztán megkezdődött Kerék Csaba meghallgatása is. Kerék tagadta bűnösségét az ügyben. A bíró kérdéseire, hogy jelenleg miből él, mi a foglalkozása, van-e vagyona, és mennyit keres, csak nagyon nehezen tudott választ adni. Kiderült, hogy még most is több helyen ügyvezető igazgató, igazgatósági tag vagy éppen vezérigazgató - ám ezen jogköreit a büntetőeljárás miatt korlátozták. Az egyik cégnél, ahol a vezéri tisztséget tölti be, bruttó százezer forintot keres. Ingatlanvagyon közvetlenül a nevén nincs, cégein keresztül azért van némi vagyontárgya.

Kerék nehezen válaszolt arra a kérdésre is, hogy ki ismertette össze Kulcsár Attilával, akire, pontosabban akinek a cégére, a K&H brókercégére 1998-ban 11 millió forintot bízott. Szerinte Kulcsár a Déryné Cukrászdában keveredett abba a társaságba, ahol ő szokott üldögélni. Kerék nem emlékezett arra, hogy ki mutatta be az asztaltársaságnak Kulcsárt, szerinte vagy a cukrászda tulajdonosa volt, vagy pedig egy másik személy, aki időközben meghalt.

Ezután a bíró a Kulcsárral való kapcsolatáról kérdezte Kerék Csabát. A viszonyról annyi derült ki, hogy "baráti", "ügyfél-partneri" és "befektetési" volt, bár ezeknek a kategóriáknak a körülírása eléggé nehezére esett Kerék Csabának. A baráti viszony például azt jelentette, hogy együtt vacsoráztak néha családostul, az ügyfél-partneri az volt, hogy Kerék számlát nyitott a K&H brókercégénél, a befektetési pedig a Britton-korszakban kezdődött. A Britton csoport ügyeiről azonban már nem beszélt, mert a bíró megszakította a meghallgatást, és bejelentette: pénteken folytatódik a tárgyalás.