Államtitkárt mártott be a Zuschlag-per másodrendű vádlottja

2008.10.16. 11:21
Lemondatná a Fidesz Arató Gergely államtitkárt, mert a Zuschlag-per másodrendű vádlottja szerint tudta, hogy fiktív szervezetek nevében pályáztak Zuschlag Jánosék állami pénzekre, és csak annyit kért, a hamisításokat ne az ő irodájában csinálják. Arató tagad.

Arató Gergely is tudott arról, hogy nem működő és fiktív társadalmi szervezetek nevében nyújtottak be pályázatokat Zuschlag János irányításával, sőt, tudomása szerint őri Andrással ő is elkészíttetett egy pályázatot, mondta csütörtökön, kihallgatásának második napján Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja.

"Arató Gergely - jelenleg OKM-államtitkár, MSZP-s parlamenti képviselő - tudomást szerzett arról, hogy hamis bélyegzők és számlák vannak az irodában, azt is tudta, hogy én hamisítottam ezeket, amit ő nehezményezett Zuschlag Jánosnál és nálam" - mondta a tanácsvezető bíró kérdésére Lados István.

A vádlott beszámolt arról, Arató Gergely kérte, hogy amikor az irodában tartózkodik, akkor "ne legyenek elől a bélyegzők és a számlák". "Személyesen is mondta, hogy nem szeretné, ha a hamisítások az irodában folynának, amikor ő ott van" - tette hozzá Lados István.

Lados István megbízási szerződéssel dolgozott 2003 januártól az Országgyűlési Hivatalban. Egy irodája volt a képviselői irodaház 116-os szobájában, Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőkkel, valamint őri András negyedrendű vádlottal együtt.

"A Zuschlag-per mai tárgyalásán nagyon súlyos vádak hangzottak el Arató Gergely oktatási minisztériumi államtitkárral szemben, amelyek szerint ő maga is tudott a bűnszervezetben elkövetett csalásról. Arató Gergelynek sürgősen válaszokat kell adnia a súlyos vádakra, és amennyiben nem tudja tisztázni magát, akkor Gyurcsány Ferencnek azonnal fel kell mentenie államtitkárát" - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

"Lados István személyemet érintő állításai nem felelnek meg a valóságnak" - reagált közleményben Arató Gergely. Az államtitkár azt állítja, a Képviselői Irodaházban Lados István állítása szerint zajló tevékenységről nem volt tudomása. "Ezért ebben az ügyben beszélgetést nem folytathattam vele. Pályázatok írására utasítást nem adtam. Az ügyben az ügyészség tanúként meghallgatott, ekkor tisztáztam a felmerült kérdéseket. A szükséges jogi lépéseket megteszem."

A Zuschlag-per

Zuschlag János volt MSZP-s képviselőt, a Fiatal Baloldal volt elnökét különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót, további hét vádlott ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád. Zuschlag büntetése legalább öt, de akár húsz év is lehet.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával. Az ügy 2007 nyarára országos méretűre nőtte ki magát, miután kiderült, hogy a Zuschlaghoz kapcsolódó alapítványok és egyesületek, az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. Zuschlag Jánost 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.