Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

220 embert hallgatnak meg Zuschlag perében

2008.08.26. 12:06
Kitűzték az első tárgyalási napot a Zuschlag-ügyben. Október 8-án tárgyalja a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag János és 15 vádlott társa ügyében indult eljárást. A volt szocialista politikust és társait folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolják.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretűre nőtte ki magát, miután kiderült, hogy a Zuschlaghoz kapcsolódó alapítványok és egyesületek, az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. A bűncselekménnyel 72 milliós kárt okoztak, bár ebből 60 millió megkerült: ötvenet maga Zuschlag János fizetett be.

Fodor Endre bíró tárgyalja a Zuschlag János és 15 társa ellen indult büntetőpert. Ő tárgyalta az első magyar maffiapert, melyben Radnai László és társai összesen 68 év fegyházbüntetést kaptak. A Zuschlag-ügy tárgyalása azért kezdődik csak októberben, mert Fodor Endre bírónak legalább ennyi időre van szüksége, hogy a Zuschlag-ügy több mint 10ezer oldalas iratanyagát áttanulmányozza. A tárgyalás a 16 vádlott meghallgatásával kezdődik, majd több mint 200 tanút kérdez ki a bíróság az ügyben, így várhatóan csak jövőre lesz első fokú ítélet az ügyben - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Feleky István, a Bács-Kiskun Megyei bíróság büntető kollégiumának vezetője

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Zuschlag János egy március elején lezajlott kihallgatáson a korábban elismert politikai felelőssége mellett büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen. Ügyvédje, Kovács M. Gábor, a Független Hírügynökségnek akkor hangsúlyozta: védence azt mondta, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem az azóta feloszlott Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték.

Újhelyi István a FIB korábbi elnöke erről azt mondta: A Fiatal Baloldalnak a Zuschlaghoz köthető szervezetekhez szervezetileg nem volt köze.