Magyar katonák mehetnek Dél-Libanonba

2006.09.01. 20:19
Az Európai Unió külügyminisztereinek finnországi találkozóján Göncz Kinga bejelentette, hogy Magyarország 12 határőrt és 6 katonaorvost küldene az ENSZ békefenntartó erejébe. A honvédelmi miniszter korábban úgy vélekedett, nincs elég magyar katona a libanoni misszióra. Ha a parlament is jóváhagyja, Magyarország jelképes létszámmal, de jelen lesz Dél-Libanonban.

Magyarország 12 határőrt és 6 katonaorvost ajánl föl az ENSZ libanoni békefenntartó erejébe (UNIFIL) a kormány elvi döntése szerint, amelyet előzetesen támogattak a parlamenti pártok is, jelentette be pénteken Göncz Kinga külügyminiszter, az Európai Unió külügyminisztereinek értekezletén, amelyet a finnországi Lappeenrantában tartanak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán még úgy nyilatkozott, hogy nincs elég magyar katona a libanoni misszióra, csak akkor lát lehetőséget az ENSZ-erőkhöz való csatlakozásra, ha a kormány valamelyik országból visszavonja a magyar békefenntartókat, esetleg növeli a most 1000 fős kontingens létszámát.

Kétharmados döntés
Az alkotmány értelmében a parlament dönt a fegyveres erők békefenntartásban való részvételéről, amennyiben a magyar katonák nem az EU vagy a NATO csapataiban szolgálnak. Mivel a dél-libanoni békefenntartás az ENSZ hatáskörébe tartozik, ezért a parlament jogosult a döntés meghozatalára a jelenlévő képviselők legalább kétharmadának szavazatával.

Polgár Viktor külügyi szóvivő az Index kérdésére elmondta, hogy a 15 ezer fős ENSZ-erőkben a magyar katonák létszáma jelképes, ugyanakkor eddig nem szolgáltak külföldön magyar határőrök. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni, hogy tervezik-e magyar katonák áthelyezését a libanoni erők javára. „Ez még a tisztázandó kérdések közé tartozik” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a végső döntést a parlament hozza meg, szerinte bíztató a pártok eddig tanúsított hozzáállása.

Az EU soros informális külügyminiszteri találkozóján, melyet pénteken és szombaton tartanak, és amelyet a soros elnökséget adó finn külügyminiszter hívott össze, a tagállamokon kívül részt vesz Bulgária és Románia, valamint Javier Solana, az Európai Unió közös kül– és biztonságpolitikai főképviselője, és Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos is.

Göncz Kinga felszólalásában annak a véleményének adott hangot, hogy fordulat történt a közel-keleti helyzetben, valamelyest megváltoztak az erőviszonyok a térségben. Az EU jó időben hozott jó döntésekkel reagált erre a változásra. Szerinte az unió által küldött humanitárius segélyszállítmányok, a katonai felajánlások azt mutatják, hogy az unió gyorsan és egységesen volt képes meghozni a megfelelő döntéseket. Magyarország úgy látja, hogy az egységes fellépés lehetőséget ad az unió további térségbeli tevékenységére, amelyet Izrael és Libanon igényel is.