Országos adatbázis része a gyulai lista?

2006.03.17. 16:33
Budapestre és az ország minden megyéjére kiterjedő lista része a Gyulán talált, 8300 nevet tartalmazó adatbázis, közölték a szocialisták pénteken, bemutatva néhány képet az Excel-táblázatokról. A Fidesz szerint viszont egy MSZP-szimpatizáns gépéről bukkant elő a névsor. Szijjártó Péter, a párt szóvivője nem tud róla, hogy a gyulai Fidesz-jelölt beosztottja és kampányfőnöke emailben küldött volna ilyen állományokat a gépre.

"Országos szintű kódolási útmutató" is volt azok között az állományok között, amelyek 8300, Gyulán és környékén élő választó adatait tartalmazták, állította pénteken az MSZP. A szocialisták néhány, Excelből kimásolt képet mutattak be, közöttük valóban volt "megye_kodok" elnevezésű munkalap, amely az "OEVK besoroláshoz használandó megyeazonosító (id) kódokat" tartalmazta. Ebben külön szerepeltek a megyei kódok, valamint az országos egyéni választókerület megyén belüli azonosítószámai.


Az Excel-állományok mellett volt egy Word-dokumentum: szöveges "használati útmutató a kapott Excel-file-okhoz". Ebben arról is tájékoztatják a szöveg olvasóját, hogy mi történt az általa beküldött adatokkal. Bár a "javításokat átvezettük az adatbázisba, a törölni kívánt embereket töröltük, az összevonni valókat összevontuk, az újként felvetteket pedig felvettük" szöveg eléggé pártsemlegesnek tűnik, legfeljebb arról árulkodik, hogy a szerző - a lakosság kilencven százalékához hasonlóan - a "míg" szinonimájaként használja a "pedig" szót.

Budapestről érkezett

A táblázatokról készült képeken jól látszanak az egyes munkalapok nevei is. Van olyan munkalap, amely a "Budapest eredeti" és van olyan, amely a "Budapest átfésült" nevet viseli. A szocialisták szerint ez is arra utal, hogy nem elszigetelt, helyi kezdeményezésről van szó. Gál J. Zoltán, az MSZP kommunikációért felelős vezetője szerint a Fidesz átlépte azt a határt, amely elválasztja a demokratikus rivalizálást a polgárháborútól.


A szocialisták által bemutatott állományokból kiderült, a választóknak nemcsak a nevét, lakcímét és politikai szimpátiáját rögzítették - utóbbit az E, Sz és B betűkkel -, hanem feltüntették azt is, hogy korábban tagja volt-e valamelyik polgári körnek, és ha igen, melyiknek, és abban milyen tisztsége volt -, továbbá azt is, hogy részt vette-e a nemzeti konzultációban. A névsorban helyenként mobilszámok és postafiókcímek is találhatók.

Fidesz: Nincs és nem is lesz hozzá közünk

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter több mint furcsa véletlennek tartja, hogy Ferenczi László, az állásából február 28-án közös megegyezéssel távozó gyulai kistérségi menedzser gépéről csak két héttel munkaviszonya megszűnése után, március 14-én kerültek elő azok az adatbázisok, amelyek a Békés megyei 2. számú választókerület több mint 8300 választópolgárának adatait tartalmazzák. Szijjártó szerint a kirúgott dolgozó számítógépéhez a gyulai polgármesteri hivatalban 14 napig bárki hozzáférhetett, arra bármit telepíthetett.

Pokorni és az ÁVO húszdollárosa
A szolnoki szocialista adatgyűjtési botrányra való, "ávós módszereket idéző" visszavágásnak nevezte Pokorni Zoltán pénteken azt, hogy Gyulán egy hivatali számítógépen több ezer ember nevét tartalmazó, politikai szimpátiát feltüntető adatbázist találtak. Pokorni felidézte Bereményi Géza Eldorádó című filmjét, amelynek egyik jelenetében az ávósok a film főhősét akarják letartóztatni, és bizonyítékot is próbálnak gyártani. A bizonyíték egy amerikai bankjegy, amit belecsempésznek egy könyvbe. A főhős viszont megeszi a bizonyítékot, és az ávósok könyörögnek, ne tegye ezt velük, mert nekik el kell számolniuk a húszdollárossal. Ezzel találkozunk itt is, mondta a Fidesz alelnöke. (MTI)

A Fidesz szóvivője szerint pártjának "nincs és nem is lesz" köze a választói listához, amely miatt az Országos Választási Bizottság csütörtökön büntetőfeljelentést tett. Szijjártó leszögezte, hogy valótlanok azok az állítások, amelyek szerint Ferenczi Tóth Imre munkatársa volt, a fideszes politikusnak a gyulai városházán ugyanis nincsenek munkatársai. Az ellenzéki párt szerint Ferenczi MSZP-szimpatizáns volt, ezért tölthetett be eddig "bizalmi állást" Gyulán. Szijjártó arra is felhívta a figyelmet, hogy a március 14-i átadás-átvételen részt vett a szocialista párt helyi elnöke, Tóth Sándor is (Lebenszky Attila, a kistérségi társulás irodavezetője az Indexnek azt mondta, Tóth mint gyulai alpolgármester vett részt az átadáson).

Szijjártó emailekről nem tud, és nem találgat

A Fidesz szóvivője nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésünkre, hogy ha Ferenczi szocialista szimpatizáns volt, miért küldött februárban több emailt is Tóth Imrének. Lebenszky szerint ugyanis a hivatali levelezésben több olyan emailt is találtak, amelyek Tóth vetélytársának, a szocialista Perjési Klárának a lejáratására irányultak. Ezeknek az emaileknek a tartalma Lebenszky szerint később megjelent a Fidesz választókerületi kampánylapjában.

Szijjártó azt mondta, nincs tudomása ilyen e-mailekről. "Nem tudunk ilyen e-mailekről" - volt a reakciója arra is, gogy a sarkadi polgármester Tóth Imre városházi beosztottja, Mokán István három olyan emailt küldött Ferenczi gépére, és ezekben is választói adatokat tartalmazó Excel-állományok voltak. "A párt kiáll Tóth Imre mellett" - mondta a Fidesz-szóvivő, és kérdésünkre, hogy mi történik, ha az Excel-állományok adatlapjából később mégis kiderül, hogy azoknak akár Tóthhoz, akár a párthoz közük volt, azt mondta, hogy "elvi találgatásokba" nem akar belemenni, és megismételte, hogy nincs, és nem is lesz ehhez a listához közük.

Gyulán mindenki hallgat

Az ügyben leginkább érintett politikus, Tóth Imre csütörtök este még azt mondta, nem nyilatkozik addig, amíg "nem tájékozódik" az ügyben. Pénteken sajtótájékoztatót tartott vlasztókerületében, ahol megerősítette Szijjártó Péter véleményét, miszerint a gyulai ügy tudatos provokáció. A fideszes politikus szerint akár február 28-a előtt is hozzáférhettek Ferenczi László számítógépéhez. Arra, hogy beosztottja Ferenczivel váltott e-maileket, így reagált: "a gyulai kistérségi menedzser szakmai kapcsolatban állt kollégáival, így a mi munkatársunkkal is kapcsolatban volt".

Tóth Imre választási ellenfelét, az elbocsátott Ferenczi korábbi munkaadóját, Perjési Klára polgármestert nem sikerült elérnünk pénteken. A szocialista párt városi elnöke, Tóth Sándor vitatta Ferenczi állítólagos baloldaliságát és újabb bizonyítékoket ígért az ügyben.