Az egészségügy tesz be az MSZP-nek

2007.04.19. 11:34
Nem változik a két nagy párt közötti népszerûségi szakadék a Medián szerint. A legfrissebb vizsgálat azt mutatja, hogy a Fidesz-támogatok tábora 3 milliósra duzzadt, a szocialistákra viszont csak 1,8 millióan szavaznának.

A Medián Intézet legújabb vizsgálatában megpróbál magyarázatot találni arra, hogy miért nem képes lefaragni a hónapok óta rekordszintû népszerûség-hátrányából a kormányoldal nagyobbik pártja.

Nem a gazdaság a baj

Az áprilisi közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 41-23 százalékra, a biztos szavazók körében pedig 53-28-ra vezet az MSZP elõtt. Az utóbbi kategóriában már márciusban is 25 százalékos volt az ellenzéki párt elõnye.

A HVG megbízásából készült vizsgálat szerint biztosra vehetõ, hogy nem a gazdasági közhangulat okozza a szocialisták tartós népszerûtlenségét. A közvélemény-kutató cég szerint a gazdaság helyzetét tavaly nyáron látták a megkérdezettek a legsötétebbnek, az utóbbi hónapokban a megszorítások ellenére az általános helyzetértékelés kissé javult is. A Medián hipotézise szerint a szocialistáknak leginkább az okoz problémát, hogy a közvélemény figyelme ritka egyöntetûséggel az egészségügyi reformra koncentrálódik. Egy korábbi felmérésbõl az tûnt ki, hogy megkérdezettek közel fele a legfontosabb közéleti kérdésként jelölte meg az egészségügy átalakítását, de a figyelem nem jelent pozitív viszonyulást. A vizitdíj és a korházi napidíj ellenzõinek tábora ugyanis eléri a 70 százalékos szintet.

Pokorni veri Orbán

A Fidesz szárnyalásának okát viszont abban gyanítja a Medián, hogy az októberi radikalizmus, amelyet a támogatottság visszaesésével büntettek a válaszadók, már a feledés homályába veszett. A változó Fidesz-kép része az is, hogy a legújabb adatok szerint már nem Orbán Viktor a legnépszerûbb fideszes, hanem a kevésbé konfrontatív Pokorni Zoltán, és hozzá hasonlóan Navracsics Tibor is jelentõsen megerõsödött.