Nyugdíjba küldték a Katasztrófavédelem főosztályvezetőjét

2006.08.25. 15:54
Nyugdíjazták az augusztus 20-i katasztrófa harmadik felelősének kikiáltott Demeter Istvánt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Vészhelyzet-kezelési Főosztályának vezetőjét. Az OKF főigazgatója kitart amellett, hogy a katasztrófa idején szabadságon lévő munkatársa volt a főnöke a meteorológiai riasztást nem továbbító, már kirúgott ügyeletesnek, bár a birtokunkba került és hitelességükben nem cáfolt dokumentumok ennek ellentmondanak.

Bár az OKF 16/2006. számú, Tatár Attila főigazgató aláírásával ellátott intézkedés alapján 2006. augusztus 1-től már nem tartozik felügyelete alá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Központi Ügyelete, mégis a héten nyugdíjba küldték Demeter Istvánt. A Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály vezetője ellen még kedden indítottak fegyelmi vizsgálatot az augusztus 20-i katasztrófa kapcsán feltárt mulasztások miatt.

Azonnal hatályba lépett az intézkedés

Mint arról szerdán már beszámoltunk, az OKF Központi Ügyeletét 2006. augusztus 1-én az Ügyeleti és Nukleáris Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály alól a Mentésszervezési Főosztály alá szervezték át. Tatár Attila OKF főigazgató 2006. augusztus 1-én kelt, 16/2006. számú intézkedésének 9. pontja szerint "Veszélyhelyzet Kezelési Főigazgató-Helyettesi Szervezet, Ügyeleti Osztályát a Mentésszervezési osztályra átcsoportosítom, az Ügyeleti és Nukleáris Veszélhelyzet Kezelési Főosztály nevét, Veszélyhelyzet Kezelési Főosztályra módosítom". A 39. pont szerint "A jelen intézkedés a kiadása napján lép hatályba, melyről az érintett személyi állományt a szükséges mértékben tájékoztatni kell". A 16/2006. számú intézkedést 35 példányban küldték szét, azaz az OKF 35 fős központi állományának minden tagja kézhez kapta.

Érdeklődésünkre Dobson Tibor, az OKF szóvivője megerősítette, hogy a változásokról a tájékoztatást megküldték munkatársaiknak. Dobson nem cáfolta, hogy a 16/2006. számú intézkedés hatályos.

Adminisztratív kifogások

Mint ismeretes, az augusztus 20-i tragikusan végződött tűzijáték idején szolgálatot teljesítő tűzoltót azonnali hatállyal elbocsátották állásából, mert nem olvasta el időben a meteorológiai szolgálat figyelmeztetését. Ez alapján indult fegyelmi eljárás Demeter ellen, noha augusztus elseje óta nem tartozik kompetenciájába a központi ügyelet szakmai felügyelete. A katasztrófavédelem vezetői viszont arra hivatkoznak, hogy a szervezeti átalakítás augusztus elsején indult, befejezése viszont augusztus 31-re van tervezve.

Szerdai cikkünk megjelenése után Tatár Attila helyreigazítási kérelemmel fordult az Indexhez. Mint írta "Demeter István 2000. január 1-étől felelős irányítója a Központi Ügyeletnek, mert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata, valamint a részére meghatározott munkaköri leírás alapján ez a tevékenység jelenleg is feladatkörébe tartozik. "A szervezet korszerűsítésével kapcsolatos elképzelésekben szerepel, hogy más szervezeti egységhez kerül a Központi Ügyelet állománya, azonban az ezzel kapcsolatos átadás-átvétel sem jogi, sem adminisztratív úton még nem került végrehajtásra" - állt a helyreigazítási kérelemben.

Cáfolt cáfolat

Pénteki megkeresésünkre az OKF újabb helyreigazítási kérelemmel válaszolt. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott kérelemben Tatár fenntartotta szerdai állítását, hogy "a 2006. augusztus 20-i tűzijáték idején, Demeter István pv. ezrdes felelősségi körébe tartozott a Központi Ügyeleti szolgálat, ezért vele szemben a fegyelmi eljárás megindítása jogszerűen történt". A helyreigazításhoz mellékeltek egy faxmásolatot, amiben Demeter István aláírásával igazolja, hogy "az index.hu portálon megjelent személyemmel kapcsolatos híradások nem teljes egészében felelnek meg a valóságnak. Az OKF Központi Ügyeleti Osztály átszervezése 2006. augusztus 1.-jén valóban megkezdődött, de az átadás-átvétel objektív okok miatt a mai napig nem történt meg, mivel az SZMSZ és az Ügyrend, illetve a munkaköri leírások módosítására nem került sor, így ez a feladat továbbra is főosztályomnál van".

Több, egymástól független, katasztrófavédelmis forrásunk szerint a gyakorlatban a Központi Ügyelet augusztus 1. óta a Mentésszervezési Főosztály irányítása alatt áll. Ezt megerősíti a 16/2006. számú intézkedés, valamint az, hogy Tatár ezen állításunkat nem cáfolta. Államigazgatási tapasztalatokkal rendelkező forrásaink szerint a változások hivatalos átvezetése - lepapírozása - rendszerint hónapokkal a gyakorlati átszervezés után szokott megtörténni.

A felelős nyaral

A főigazgatói intézkedés értelmében 2006. augusztus 1-től a Központi Ügyelet immár 25. napja Tatár igazgató titkárságvezetőjének férje, Szűcs Tamás irányítása alatt állt. Megpróbáltuk elérni Szűcsöt, de nem sikerült, mivel - egy munkatársa megfogalmazása szerint "nem most kezdett" - szabadságát tölti.

Lamperth Mónika, az OKF-et is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy ő a katasztrófavédelmi főigazgató és helyettese szakmai felelősségének megállapítására állított fel bizottságot. Hogy ők kik ellen vizsgálódnak, az viszont az ő kompetenciájuk. Ennek némileg ellentmond az MTI-nek ugyanazbap adott nyilatkozata, mely szerint az ő utasítására kezdődött fegyelmi eljárás a héten nyugdíjba küldött Demeter István ellen.

Az augusztus 20-i tragédia miatt eddig a meteorológiai szolgálat ügyeletes ellen indult fegyelmi, de az OMSZ elnökének, Dunkel Zoltánnak a felelősségét is vizsgálják. Nyitrai Bélát a katasztrófavédelem ügyeletesét felmentették, mert nem olvasta el az OMSZ 19:39-kor elküldött emailjét. Vizsgálják még a szervezet egyik hivatalban maradt osztályvezetőjének, Bodnár Sándornak illetve Tatár Attila főigazgatónak a felelősségét is. Menesztették Bodor Tibort, a kancellária főosztályvezetőjét is, amiért az általa a tűzijáték szefvező Nexus Kft-vel hiányos szerződést kötött.