A háziorvosok is kifütyülték az egészségügyi minisztert

2007.02.06. 17:59
Az egészségbiztosítótól kapott támogatás megduplázását követelte 3 ezer háziorvos a Nemzeti Sportcsarnokban tartott nagygyűlésen. A minisztérium szerint ez csak akkor következhet be, ha az orvosok megjelölik, kiktől vegyék el ezt a pénzt. Horváth Ágnes államtitkár doktorost játszott sajtótájékoztatóján és 30 másodperc alatt kitöltött egy vizitdíjnyugtát. A tárca azt állítja, a vizitdíj az orvosok havi bevételét 150 ezer forinttal növeli.

„Az orvosnak annyit kell keresnie, hogy ne a pénzért gyógyítson”, mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke több mint háromezer igencsak paprikás hangulatban lévő háziorvos előtt a Nemzeti Sportcsarnokban. Az elhangzott felszólalások alapján ma nem ez a helyzet. A kamara számításai szerint ahhoz, hogy normálisan működhessen egy háziorvosi rendelő, meg kellene duplázni az egészségbiztosítótól kapott támogatást.

Egy háziorvosi praxis ma átlagosan havi 450-550 ezer forint támogatást kap az egészségbiztosítótól – mondta Éger István (az OEP hivatalos adatai szerint ez az összeg átlagosan 626 ezer forint). Ebből kellene fizetni a rezsit, az asszisztensek bérét és járulékait, az autót stb. Egy fogorvos például átlagosan havi 652 ezer forint támogatást kap, de a fentiek kifizetése után még a minimálbért sem tudná kifizetni magának – áll a MOK Fogorvosi Tagozata által készített összesítésben.

Gyógyítás helyett adminisztrálnak

A jelenlévők szerint idén januárban még kevesebb „kártyapénzt” is kaptak az OEP-től, mint decemberben (ezt a minisztérium határozottan cáfolja). Komoly érvágás, hogy az alapellátásban dolgozó orvosoknak ettől az évtől már nem jár havi 25-25 ezer forint az eszközök fejlesztésére és az épületek, rendelők karbantartására (a minisztérium szerint aki ezt szerette volna, az elmúlt hat évben megtehette a kapott pénzből).

Mindeközben hihetetlenül emelkedtek az adminisztrációs költségek – állítják az orvosok. Mint a Sportcsarnokban elhangzott: az orvosok és a mellettük dolgozó asszisztensek ma naponta legalább 3 órát adminisztrálnak, így a betegekre már alig jut idő. A kamara szerint a vizitdíj bevezetése csak tetézi mindezt, ráadásul a tíz nap múlva bevezetendő díjhoz még nem szerezhetők be a nyugták sem (a minisztérium szerint már kaphatók a nagyobb városok nyomtatványboltjaiban).

A „szakmapolitikai továbbképzés” így néha inkább tüntetéshez hasonlított, hasonlóan a gyógyszerészkamara korábbi rendezvényéhez. A Nemzeti Sportcsarnokban összegyűlt orvosok hangosan fütyültek és pfújoltak, ahányszor elhangzott Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos, vagy államtitkára, Horváth Ágnes neve.

Nincs pénz

A Sportcsarnok egyébként meghívták az Egészségügyi Minisztérium képviselőjét is. Az elnöki pulpituson azonban a „Horváth Ágnes, államtitkár” névtábla mögött egy férfi ült, akiről senki nem tudta, hogy kicsoda. Később derült ki, hogy ő a minisztérium jogi osztályának munkatársa, ám be nem mutatták és fel sem szólalt.

Éger István, a kamara elnöke a rendezvény után azt állította, nem tudta, ki az a titokzatos személy, aki mellette ült az asztalnál. Méltatlannak és üzenetértékűnek tartotta viszont, hogy a tárca részéről egy ilyen súlyú kérdésben egyetlen államtitkár, szakállamtitkár vagy kabinetfőnök nem jött el.

A minisztérium tisztviselője egyébként akkor jelent meg, amikor az orvosok átadtak 3200 szeződésmódosítási kérelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató helyettesének, Székely Tamásnak. Ebben az eddigi támogatás megduplázását kérik, a finanszírozás reálértékének megtartását, az infrastruktúra támogatás visszaállítását és azt , hogy a kamarát vonják be a háziorvosok támogatásáról szóló tárgyalásokba. Székely Tamás csak azt tudta mondani, hogy az utóbbi pontról lehet tárgyalni, pénz azonban nincs. Őt is kifütyülték.

Ha a háziorvosok a finanszírozásuk megduplázását kérik, tegyenek javaslatot, honnan vonják el ezt a pénzt – reagált a nagygyűlésen elhangzottakra Horváth Ágnes, egészségügyi államtitkár. A duplázás a tárca szerint plusz 61 milliárd forintot jelentene, amit például a dialíziskezelések (20 milliárd Ft), a kötszerek, gyógyászati segédeszközök (35 milliárd) és a betegszállítás (6 milliárd) OEP-támogatásának megvonásával lehetne előteremteni, esetleg a vizitdíj megnégyszerezésével, vagy újabb kórházi ágyak leépítésével.

A vizitdíj a megoldás?

A tárca álláspontja az, hogy a háziorvosok bevétele a vizitdíj bevezetése után átlagosan havi 150 ezer forinttal, azaz 25 százalékkal fog emelkedni. A minisztérium úgy számol, hogy egy háziorvost egy hónapban átlagosan 780-szor keresnek fel a betegek, s az esetek 65 százalékában befizetik a 300 forintot (a többiek mentességet élveznek). A gyermekorvosoknak 5 milliárd forintot különítettek el, ők ugyanis nem kapnak vizitdíjat.

Az orvosi kamara elnöke az Index kérdésére azt mondta: havi néhány 10 ezer, legfeljebb 100 ezer forint pluszt jelent majd a vizitdíj, s ellentétet szül, hogy míg ezt a pénzt – jogosan – megkapják a gyermekorvosok, addig a háziorvosoknak 300 forintonként kell összegyűjteniük.

Horváth Ágnes szerint tényszerűen nem igaz, hogy a háziorvosok kártyapénze tavaly decemberhez képest csökkent volna. Az OEP egy technikai hiba miatt január elején valóban kevesebb pénzt utalt, ám ezt a hibát január közepéig egy újabb utalással kijavította.

Az államtitkár sajtótájékoztatóján azt is demonstrálta, hogy a vizitdíj bevezetése nem jelent komoly adminisztrációt. Horváth Ágnes átalakult orvossá, odalépett hozzá a minisztérium egyik munkatársa, kezében a taj kártyájával és 300 forinttal. Az államtitkár kiállította és lepecsételte neki a vizitdíjról szóló nyugtát, a mellette lévő órán pedig követhető volt, hogy a művelet 30 másodpercig tartott.