Pajzs Szövetség: Tüntetés mindennap

2004.03.14. 19:18
Magyarország európai uniós csatlakozása ellen tiltakozott a Kossuth téren a Rákóczi-szobornál a Pajzs Szövetség felhívására összegyűlt több száz ember vasárnap délután. A "nemzetmentő és nemzetegyesítő nagygyűlés" közfelkiáltással fogadta el azt a követeléseiket tartalmazó tizenkét pontot, amelyet petícióként kívánnak átadni a közjogi méltóságoknak, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.
Európai Unió-ellenes, "nemzetmentő és nemzetegyesítő nagygyűlést" hívott össze a Pajzs Szövetség a Kossuth térre, a Rákóczi-szobor előtti füves területre. A területet lazán betöltő tömegben a nemzeti színű és Árpád-sávos lobogók mellett látható volt egy iraki és egy palesztin zászló is. Több külföldről meghívott szónok is az uniós csatlakozás hátrányait ecsetelte, így egy finn farmer fia is felszólalt felszólítva a hallgatóságot, hogy mondjanak nemet az EU-ra.

Tekintse meg képeinket
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A szónokok a parlament feloszlatását és az "Izraelből és Amerikából támogatott" kormány lemondását követelték, mert úgy látják, az uniós csatlakozás után "megszűnik az ország függetlensége" és az ország "végleg idegenek kezébe kerül". Forradalmi célokat emlegetve az Ausztriából érkezett Mácsai Zoltán úgy fogalmazott: "ha ki akarjuk húzni alóluk a talajt, megtehetjük, hiszen ellenünk fordított fegyvereiket mi adtuk a kezükbe", majd követelte: "a parlament oszlassa fel a népet, és válasszon helyette másikat." Beszéde végén felszólította az összegyűlteket: "ébredjünk rá, hogy az erő nem monopólium. A hatalom él vele, mi nem." Egy másik - szintén ausztriai - szónok szerint "egy új Lakitelek szükséges, ott kellene folytatnunk ahol akkor abbahagytuk".

Ez a gyűlés más

Halász József, a Pajzs Szövetség vezetője, a rendezvény szervezője hangot adott csalódottságának, ugyanis jóval több embert vártak a helyszínre. Halász kérte a nagygyűlés résztvevőit, ne menjenek haza a hivatalos befejezés után, mert ez a gyűlés más lesz, mint az elmúlt tizennégy év demonstrációi, amik csak arra voltak jók, hogy "az elégedetlenek kiengedhessék a gőzt".

Klikk a képre!
Fotó: Bandere
Hat óra után Halász József felolvasta azt a "nemzetközi jogászok segítségével" összeállított tizenkét pontot, amiben többek között követelik a jelenlegi kormány lemondását, az EU-ból való kilépést, a privatizációs folyamat leállítását, új parlamenti választások kiírását. Követelik, hogy magyar szakértő vezetők kerüljenek a kulcsfontosságú pozíciókba; valósuljon meg a szólás, a sajtó és a gyülekezés szabadsága; a pártok számoljanak el vagyonukkal, a "Magyar Nemzeti Bank legyen Magyarország egyetlen és valóban nemzeti bankja"; magyar érdekeket kiszolgáló gazdaság alakuljon ki, önellátó és természetes gazdálkodással és végül minden magyar kapjon magyar állampolgárságot.

Permanens forradalom

A Pajzs Szövetség vezetője elmondta: petíciót akarnak átadni a három legfőbb közjogi méltóságnak, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, és az uniós csatlakozás időpontjáig mindennap demonstrálni fognak a Kossuth téren. Halász kérte a megmaradt maroknyi demonstrálót: tartsanak velük az este hat utáni virrasztásban is.

Elzavarták a Klub Rádió riporterét
A Pajzs Szövetség vasárnapi rendezvényén a Klubrádió tudósítójától el akarták venni a helyszínen készített hangfelvételeket, majd elzavarták a rendezvényről. A rádió tájékoztatása szerint az újságíró rendőrök segítségével hagyta el a helyszínt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának közleménye szerint a Pajzs Szövetség rendezvényének néhány résztvevője kifogásolta a hangfelvétel készítését, majd "egy ismeretlen férfi megrángatta a Klubrádió munkatársának haját".

A rendezvény biztonságáért a kordonokkal elzárt belső területen a szervezők által felkért rendezők a felelősek, akiket néhány demonstráló felkért a tudósító eltávolítására - olvasható a BRFK közleményében. A BRFK tájékoztatása szerint a rendezők el is kísérték a tudósítót a külső kordonig, ahol az újságíró egy, a rendezvény biztosításában résztvevő rendőrt kért meg arra, hogy a közelben parkoló autójáig kísérje el. A rendőr a felkérésnek eleget tett, majd a rádióriporter elhagyta a helyszínt - közölte a BRFK. A rendőrségi tájékoztatás szerint az újságíró nem tett feljelentést a történtek miatt.