Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A mátrixba süllyedő hon

2003.07.05. 11:09
Hiába buzdított a Szabad Magyarországért Mozgalom, a magyarok július 4-én sem ébredtek fel. A Kossuth téri demonstráció végén elmaradt a kormánydöntés, a végén alig 500 ember csodálhatta meg, hogyan lengetik a rendezők az eseményre kifejlesztett kézi akasztófát.
"Ébredj hazám, ébredj Magyarország, mert maholnap már nem lesz miről álmodnod, mert a mátrix világába süllyed a hon, ahol se földje, se gazdasága, se kultúrája, se őslakossága nem lesz" - figyelmeztettek a magyar nemzethez intézett kiáltványban az Ébredés napi tüntetés résztvevői. A magyarok azonban nem ébredtek, "ön- és nemzettudat nélkül" lebegtek tovább a tápfolyadékban, miközben a valóságban, odakinn tombol a média, a jog és a pénz eszközével megvalósított orwelli diktatúra.

A menet élén a lokális hős

Tekintse meg képeinket
Este hatkor a Döbrentei téren Budaházy György, lokális hídember és hős többedmagával megfújja a szittyakürtöket. A Szabad Magyarországért Mozgalom hívó szavára összegyűltek üdvrivallnak és megindulnak a Kossuth tér felé Hun szövetséges, Turul szövetséges, MIÉP-es, polgári körös, árpádsávos és mindenféle más zászlók alatt. A kedvencemen egy indián figyelmezteti a magyar testvéreket, védjék meg földjeiket, mert könnyen úgy járhatnak, mint ők.

Transzparens elég kevés van: "Le a kaméleondiktatúrával", "Rendőrök, a rendet védjétek, ne az ügynökrendszert", "Ne üss, a fele fizetésed én fizetem".

Itt van a Vörösmarty téren megismert kézi akasztófa egyik új változata: egy félméteres rúdról félméteres kötél lóg, a hurok végén ott lengedez egy piros 209-es. Hordozója egyesek szerint néha felkiált, "Könyörgöm, akasszuk fel!"

A menet élén persze a hídember halad, aki néhány percenként megfújja mívesen faragott kürtjét, a maradék időben pedig megadja a rigmust a követőknek:

"Vesszen Medgyessy!"
"Vesszen a kormány!"
"Ria, ria, hungária"
"Ébresztő!"
"Ébredj magyar!"
"Jenkik haza!"
"Él még magyar"
"Magyar Magyarország"
"Hajrá Magyarország! Magyar Magyarország!"

Tekintse meg képeinket
A rendezők azt ígérték, síp-, duda- és dobszó kíséretében vonulnak át a Kossuth térre. Bevallom, komoly ütősszekcióra számítottam, de dobszót csak a Döbrentei téren hallottam, egyszer. Nemzeti radikálisaink egyértelműen a sípot favorizálták, amiből merészen arra következtettem: a látszat ellenére kezdenek elkényelmesedni. (Szinte biztos, az Erzsébet-szobor talapzatán elhelyezett, a tavalyi véres csütörtöknek emléket állító nemzetiszín beton építőelemet sem volt hajlandó senki kézben hozni.)

A Vigadónál visszanézek. Az Erzsébet híd budai hídfőjéig ér a sor.

"Odanézz, még mindig jönnek" - mondja büszkén egy nő a férjének, akiből kiszakad egy boldog sóhaj: "Hál' istennek!"

'Most is mi emeljük magasba a zászlót'

A Kossuth téren egymást követik a felszólalók, én pedig veszélyes dózist kapok abból az eszmei katyvaszból, mely Fidesztől jobbra elterülő, agyhalálban végződő spektrumot alkotja.

Eva Maria Barki bécsi jogász az Európai Bíróság egyik döntésére hivatkozva magyarázza a tömegnek, amit hallani akarnak: tavaly július 4-én a rendőrség megsértette gyülekezési és szólásszabadságukat.

Bár környezetemben néhányan megjegyzik, hogy ki nem szarja le az EU-t, a többség a "Lumpen Mónika! Lumpen Mónika!" rigmussal díjazza a rendőrség bírálatát. (Megérte kihozni hát a "Legyen vége a Mónika-show-nak" táblácskát.)

Tekintse meg képeinket
"A lisszaboni vád tényeken alapul, de későn jött. Itthon, Magyarországon kellett volna az első lépéseket megtenni" - folytatja a jogásznő, aki nyilván arra gondol, hogy a Fidesznek fel kellett volna lépnie a hídfoglalók jogainak megsértése miatt.

De egyébként megrója az egész világot. A "szabadság oszlopai repedeznek" az unióban is: a biztonságukért feláldozzák a szabadságot. Ezért ebben az értelemben "összeurópai dimenziója" is van demonstrációnak: 56-ban is mi, magyarok emeltük magasra a szabadság zászlaját.

Az őt követő szegény Dénes János biztosítja közönségét, velük ismét "őfelsége, a nép szólalt meg", és követeli jussát, mint 56-ban. "Nem divergálhatunk" - próbálkozik egy népszerű jelszó megalkotásával.

Emellett elmondja, hogy az IMF, a Világbank és Soros a cigányok pozitív diszkriminációja mellett kampányol, miközben mi évszázadok óta szinte szimbiózisban élünk zsidóinkkal és cigányainkkal.

'Fanatikus hazafiakat nevelni'

Végre a forradalmi hangulatba került Budaházy György következik.

"Jó látni, hogy többen ki mertek jönni, mint tavaly" - üdvözli a tömeget a Szabad Magyarországért Mozgalom hőse, majd részletekbe menően ismertetni kezdi történelem- és államelméletét.

Új korszak kezdődött, mától meg kell tudni akadályozni, hogy mások rosszat tegyenek. Aki látja - folytatja a táltos -, hogy a jelenlegi folyamatok hová vezetnek, annak nem egyszerűen joga, hanem kötelessége bármilyen eszközzel megakadályozni. Tavaly sem ők sértették meg a törvényt, hanem a hatalom fordult szembe az ősi alkotmánnyal, amely ezért őket akár arra is feljogosítja, hogy fegyvert fogjanak.

Rövid áramszünet következik, melyet énekléssel és "vesszen"-ezéssel töltenek ki. Hamarosan kerítenek egy hangosbeszélőt, melyet Kocsis Imre segítségével be is tudnak kapcsolni, majd Budaházy a technikai részletkérdések ismertetését átugorva közli, hogy neki személy szerint a fejedelemség lenne szimpatikus.

Tekintse meg képeinket
"Ha többen leszünk, nem foguk félni, és készek leszünk bármire. Egy évünk van, sietnünk kell. Addig is gyerekeket kell szülni és fanatikus hazafit kell nevelni belőlük" - folytatja a hős, aki annyit azért elismert, ez "elég totalitáriusnak hangzott", mellesleg az utasítás végrehajtásához a biológia törvényeit is át kell hágni, hiszen egy év alatt a legkeményebb kiképzés mellett sem lesz egy újszülöttből fanatikus hazafi, de mindegy.

Egyébként pedig "ne féltsétek még az életeteket sem. Én legalábbis nem szeretném megérni, hogy a gyerekem azt mondja nekem, 'Apa, mi a szart hagytatok ránk?'".

Befejezésül egy kis reklám: a Hun Szövetség hagyományőrzői a Városligetben megismétlik a 907-es csatát, ahol az Árpád vezette sereg tönkreverte a megsemmisítésére törő egyesült európai seregeket. Majd pedig felkonferálja a Romantikus erőszak nevű formáció énekesét, aki dalban biztosítja a közönséget, jövő tavasszal fészket rak nálunk a turulmadár.

'A bomlasztás trójai falova'

Lányi Zsolton már határozottan unatkozni kezdett a tömeg, hiába próbálkozik azzal, hogy az egészségügy privatizációja intézményesített népirtás; és hogy hazaszeretet helyett drogra akarják szoktatni gyermekeinket.

Akkor pedig határozottan fogyatkozni kezd a közönség, amikor a Szabad Magyarországért EU-ellenes kampányának tanácsadója, a "Hogyan lépjünk ki az EU-ból" osztrák aktivistája hosszadalmas felolvasásba kezd, majd a tolmács szintén végeérhetetlenül felolvassa az előre elkészített magyar fordítást.

A Magyar Nemzeti Front elnöke így fél tíz tájban már csak ötszáz embernek javasolhatta, hogy kössenek "új, szent vérszerződést a hon visszafoglalása" érdekében, és szeressék egymást, mert "csak ez hozhatja meg isten áldását a vérszerződésre". Már készül ugyan a "bomlasztás trójai falova", teszi hozzá, de sose feledjék, az "összehangolt falkában van az erő", az "összefogás rettenetes ereje".

Amikor előkerül a kézi akasztófa

Tekintse meg képeinket
Mi mást lehet ilyen szavakra tenni, mint önfeledt zászlólengetés közben figyelni a turul érkezését, követni a csodaszarvas futását a fényes csillagösvényen, piros-fehér-zölddel felírni az égre, hogy "ősi országunkat együtt vesszük vissza".

Ez az a pillanat, amikor a színpadon felbukkan a rítus központi eleme, a kézi akasztófa, melyet olyan boldogan lóbálnak a színpadon a performerek a törzs tagjai előtt, mintha nem is egy szám himbálózna a kötél végén.

"Vissza, vissza" - követeli a maradék radikális sereg.

"Még elénekeljük egyszer" - nyugtatják meg őket.

De ezt inkább már nem várom meg. A teret elhagyva még mondatfoszlányok jutnak el agyamig: pénzrendszer, kamat, MNB-adat, IMF, adósságtörlesztés. Valaki éppen azt magyarázza a közönségnek, hogy "lengethetik itt a zászlót", de addig nem tudják visszavenni hazájukat, amíg nem értik ezeket a dolgokat. Bár ő itt csak címszavakban tudja megismertetni velük a haza visszavételének holtbiztos módszerét.