Sztrájkra készülnek a pedagógusok

2006.11.22. 14:28
December 15-én figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok, ha addig a kormány nem módosítja a közoktatási, a költségvetési és a közalkalmazotti törvény egyes részeit, jelentette be szerdán a szakszervezeti elnök. A kétórás sztrájk idején a gyerekek felügyeletéről a szülők gondoskodnak, vagy a szervezők kijelölnek erre egy intézményt.

Kétórás figyelmeztető ágazati sztrájkot hirdet december 15-re, munkakezdésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), jelentette be Kerpen Gábor elnök szerdán Budapesten. A PDSZ a közoktatási, költségvetési és közalkalmazotti törvény több passzusa, illetve módosított rendelkezései miatt tiltakozik, mondta sajtótájékoztatóján a szakszervezeti elnök. Hozzátette, hogy időben akarják figyelmeztetni a kormányt, most még van idő a módosítások beterjesztésére.

A közoktatási törvény módosítása 15-20 ezer pedagógus elbocsátásához vezethet, tiltja elvégzett feladatok kifizetését, és nemcsak a dolgozók érdekeit, hanem az alkotmányt is sérti, sorolta kifogásaikat Kerpen Gábor. Kifejtette, hogy az intézkedések hatására romlik a közoktatás minősége és az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások - különösen a tanórán kívüli tevékenységek - mennyisége. Kifogásolta a kéthavi munkaidőkeret bevezetését is, amelynek szabályozása akadályozza a tanórán kívüli tevékenységek elismerését.

Bírálta, hogy a jövő évi költségvetésben nem emelkednek a közoktatási normatívák, azok reálértéke csökken, majd szeptembertől 5-25 százalékos csökkenés várható a legtöbb évfolyamon. Ez szintén arra kényszeríti a fenntartókat, hogy elbocsátásokat hajtsanak végre.

A közoktatást csonkítják

A kormányzati intézkedések nem reform jellegűek, hanem a közoktatás csonkítását eredményezik. Kijelentette, azt akarják elérni, hogy a közoktatási törvény vitatott passzusait vonja vissza a kormány, a költségvetési törvényt pedig úgy módosítsa, hogy jövőre ne csökkenjen az intézmények támogatása reálértéken sem, és a béreket szintén reálértéken tartsa.

A sztrájk idejére a diákok felügyeletét a szülőknek kell megoldaniuk, mondta el az érdekvédő, erre a sztrájktörvény lehetőséget ad. Ugyanakkor, ha a szülők úgy nyilatkoznak, a fenntartónak erre az időszakra ki kell jelölnie egy intézményt, ahol meg tudják oldani a gyermekek felügyeletét.

Arra a kérdésre, hogy hány résztvevőre számítanak, konkrét számot nem mondott, szerinte a munkavállalók tudják, mi az érdekük. Nem érdekük a fizetésük csökkenése, munkahelyeik elvesztése vagy az adminisztrációs terhek növekedése, mondta Kerpen Gábor.

Tárgyalhattak volna

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára elmondta, a sztrájk a munkavállalói érdekképviselet legradikálisabb eszköze, amelynek azonban komoly feltételei vannak. Sajnálatosnak tartják, hogy a PDSZ nem merítette ki a tárgyalás összes lehetőségét, mielőtt ehhez az eszközhöz nyúlt volna.

Ugyanakkor kétséges, hogy azok a jogszerű egyeztetések megtörténtek-e, amelyeket egy sztrájkhoz a munkáltatókkal le kell folytatni. Az is bizonyos, hogy az iskoláknak a minimális szolgáltatásokat, így a gyerekek felügyeletét a közoktatási törvény értelmében biztosítaniuk kell ez esetben is, mondta. A közoktatási törvényben az áll, hogy a nevelési-oktatási intézménynek gondoskodnia kell a rábízott gyerekek-tanulók felügyeletéről. Tanítási napon diákot jogszerűen nem lehet kizárni a közoktatási intézményből. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmaradt órákat be kell pótolni a jogszabályok szerint. Az azonban nem elfogadható, hogy ez a családok pihenőidejének terhére, például szombaton történjen, tette hozzá.

Az elbocsátásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a csökkenő gyermeklétszám mellett folyamatosan történnek intézménybezárások, összevonások, tehát elképzelhető, hogy növekszik a pedagógus munkanélküliség. Szeretnének megoldást kidolgozni a szakszervezetekkel, hogy ezeket a pedagógusokat bekapcsolják a Prémium Évek programba, illetve hogy átképzésekben vegyenek részt, és a közszolgáltatások más területén el tudjanak helyezkedni, közölte a megoldásokat vázolva. Csökkenteni kívánják a létszámot a pedagógusképzésben is, mondta.