Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Az oktatási jogok biztosa vizsgálja a Gergényi-dolgozatot

2006.11.20. 17:13
Hivatalból vizsgálja az oktatási jogok biztosa a Gergényi Péter budapesti rendőrkapitányról egy fővárosi középiskolában íratott dolgozat ügyét, mert előfordulhat, hogy sérült "a nevelés többoldalú, tárgyilagos szervezése" - ezt Aáry-Tamás Lajos mondta el hétfőn az MTI-nek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanárok a parlamenti választások óta bizonytalanná váltak abban, hogyan informálják diákjaikat a napi aktualitásokról.

A Magyar Hírlap hétfőn számolt be arról, hogy a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 10. osztályába járó diákok azt a feladatot kapták, írjanak házi dolgozatot Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány ténykedéséről. A feladathoz a tanár több szempontot diktált le, amely alapján a diákok összeállíthatták dolgozatukat.

Hivatalból indít vizsgálatot

A lap szerint az egyik diák füzetében az olvasható az előre megadott szempontok között, hogy "túl kemény volt a vasprefektus", a rendőrök "túl keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben", nem viseltek azonosítót, illetve hogy a tábornok viselkedése "idegességet és pökhendiséget sugárzott".

Az oktatási jogok biztosa elmondta: hivatalból, az újságíró jelzése alapján indított vizsgálatot. Kifejtette: meghallgatja az érintetteteket, mert egyaránt kíváncsi a tanár, az intézményvezető és a diákok véleményére is.

Nem érheti hátrány a diákokat politikai meggyőződésük miatt

Az önkormányzati fenntartású intézményekben a tanároknak az oktatást, nevelést többoldalú, tárgyilagos módon kell megszervezni - mondta Aáry-Tamás Lajos. Arra a kérdésre, hogy ez sérülhetett-e, közölte: ha igazak az állítások, hogy a diákoknak a megadott szempontok - és kizárólag ezek szerint - kellett a házi dolgozatot elkészíteniük, akkor ez a fajta többoldalúság, tárgyilagosság sérülhetett.

A diákokat ugyanakkor nem érheti hátrány politikai meggyőződésük, vagy az annak kinyilvánításától való tartózkodásuk miatt. Arról, hogy erre utaló jel van-e, azt mondta: "jel még nincs", de a dolgozatot majd értékelnie kell a tanárnak.

Kénytelenek tartózkodni a véleménynyilvánítástól?

Ha pedig a megadott szempontok ellenére saját meggyőződésük szerint készítik el a tanulók a dolgozatot, akkor "okkal tarthatnak" hátránytól, ami például a dolgozatra adott rossz jegyben nyilvánulhat majd meg - jegyezte meg.

Gondot jelenthet az is, ha ennyire megadják a gyerekeknek a politikai szempontokat, akkor sokan lehetnek olyanok, akik kénytelenek tartózkodni a politikai meggyőződésük kifejtésétől.

Két-három hétig tart majd a vizsgálat

"A szabad véleménynek az a jellemzője, hogy szabad" - fogalmazott a biztos, aki elmondta: várhatóan két-három hetet vesz igénybe a vizsgálat. Ha jogsértést állapít meg, ajánlást fogalmaz meg a helyzet orvoslására.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: várják a biztos független vizsgálatának eredményét.

Azt tiltja a közoktatási törvény, hogy a pedagógus minősítse egy diák világnézetéhez kapcsolódó reakcióit, és hogy a tanár a saját pártpolitikai véleményét oktrojálja a diákra - magyarázta Kerpen.

Bizonytalanok a tanárok

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: az iskola mindenkori feladata, hogy a diákokat felkészítsék arra, hogy a kellő időben választópolgárrá válhassanak. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy informálják őket a napi aktualitásokról. Az utóbbi időben a pedagógusok eléggé bizonytalanná váltak, mert a parlamenti választások kapcsán hol azt kifogásolták a munkájukban, hogy befolyásolják, hol pedig azt, hogy informálják a diákokat - fejtette ki Kerpen Gábor.