Mit kíván a magyar nemzet?

2006.09.25. 10:42
Petícióírós nemzet a magyar. A Kossuth téri tüntetés második hetére már minimum négy különböző beadványban követelik mindenféle csoportok a parlament feloszlatását, Gyurcsány lemondását, új választások kiírását, esetleg az alkotmány átírását értelmetlen mondatokra. És legyen elsőosztályú a Ferencváros. Petíciószemle.

Nemzeti sporttá vált a petícióírás a Kossuth téren tüntetők körében. Szeptember 18-án az egybegyültek "közfelkiáltással" fogadták el első petíciójukat, amiben Gyurcsány Ferenc lemondását követelték, mert "csalással került hatalomra". Követelésükben az alkotmány 3. paragrafusára hivatkoznak, miszerint "A társadalom egyetlen szervezetének, egyetlen állami szervnek, vagy állampolgárának a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére, vagy gyakorlására, illetőleg kizárolagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult, és egyben köteles fellépni."

Bosszantja őket az útszéli stílus

A petíció megfogalmazói felháborítónak tartják, hogy Gyurcsány "útszéli stílusban előadott" beismerését pozitív tettként próbálta beállítani. A tüntetéseken többször is téma volt, hogy Gyurcsány - Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnökének megfogalmazásában - "cédához hasonlította szeretett hazánkat".

A tüntetők egyébként petíciójuk szerint nem elégednek meg a "látszatszemélycserével", a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelték Sólyom László köztársasági elnöktől. Petíciójukat az MTV-ben be akarták olvasni, miután ez nem sikerült, futballhuligánok vezetésével lerohanták a tévészékházat.

Hajrá Fradi, hajrá új alkotmány

A Kossuth téren egy hete követelőzök nemsokára már azt is indítványozták, hogy a Ferencváros újra első osztályú lehessen. Körülbelül ugyanennyi realitása volt annak a követelésüknek, hogy a téren egybegyültek alakuljanak alkotmányozó nemzetgyűléssé.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés és a parlament feloszlatásának gondolatát azóta szinte mindenki átvette tőlük. Szeptember 21-én, csütörtökön az addig teljesen ismeretlen Nemzeti Felemelkedési Mozgalom képviselői 193 parlamenti képviselőt próbáltak rábírni petíciójukkal arra, hogy lemondásukkal kényszerítsék ki az országgyűlés feloszlatását. Ugyanők Forradalmi Nemzeti Bizotmányt alakítottak. Ennek tagjai Ekrem Kemál György, a tüntetések egyik szervezője, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kőrösi Imre, illetve ifjabb Hegedűs Loránd lelkész, volt parlamenti képviselők, az egybegyűltekhez korábban szóló Nagy László ügyvéd és Schuszter Loránt rockénekes is.

Visszakérik a pártvagyont

Csütörtökön petícióztak a Londonban tüntető magyarok, akik a szokásos követeléseken túl az összes politikai párt és mozgalom feloszlatását, a pártvagyonok visszaszolgáltatását, az elmúlt 16 év közszereplőinek elszámoltatását, a "forradalmi tevékenységbenrésztvett" letartóztatottak szabadon bocsátását, valódi és az igazi rendszerváltást követelték.

Ugyanők a szentkorona-tan alapján átíratnák az alkotmányt is, aminek első pontja például az lenne, hogy "Magyarország örökké szabad", továbba "minden magyar érték a magyar érdeket szolgálja". A legérdekesebb követelésük szerint az alkotmány 2. pontja a következő lenne: "a) A Szent Korona tagja az államalapító magyar nemzet tagja, bárhol él a világon, valamint az államalkotó nemzetek tagjai, ha a Szent Korona Országának területén élnek. b) Államalkotó nemzet az, amely elfogadva a Szent Korona értékrendjét, kultúrájának helyet talált a Szent Korona Országának területén."

De szombat volt a petíciók nagy napja. Elsőként Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László követelt alkotmányozó nemzetgyűlést, ideiglenes kormányt és a tárgyalások azonnali megkezdését. Petíciójukat Szili Katalinnak és Sólyom Lászlónak címezték, hétfőn tervezik átadni. A petíció tartalmát bővebben nem ismertették, de elárulták, hogy a szöveget a Magyar Művészeti Akadémia egyik termében fogalmazták meg.

Ne fizessen senki adót

Ugyancsak szombaton Toroczkai Lászlónak, aki hétfőn a tévészékházhoz vezényelte a tüntetőket, sikerült átadnia egy petíciót az MTV hírigazgatójának, aki elmondása szerint gyűlölettel nézett rá. Mivel az MTV híradójában csak annyit idéztek a szövegből, hogy a tüntetők a kormány lemondását, az államfőtől a parlament feloszlatását és új választásokat követelnek, nem tudni, hogy ez a hétfői petíció, vagy egy újabb.

Toroczkai az átadás sikeréről beszámolva a téren mindenesetre arra buzdított, hogy az emberek ne fizessenek adót és járulékokat. Amennyiben az utóbbit, ahogy arról tájékoztatták, tényleg a munkaadó fizeti a munkavállaló után, akkor cserébe ne fizessék a gáz- és villanyszámlákat, illetve ne vegyenek jegyet a BKV-n, járjanak inkább biciklivel.

Hétfőn a több száz, magyar származású amerikai és európai egyetemi tanár és kutató, ahogy magukat elnevezték, a Magyar Lobbi követelte, hogy Sólyom László "kezdeményezzen bizalmatlansági indítványt" a Parlamentben Gyurcsány kormányával szemben. A sok bölcs ember nyilván nem tudhatja, hogy Sólyom Lászlónak ez nem áll jogában, viszont már 78 parlamenti képviselő megteheti, amennyiben képes javaslatot tenni az új miniszterelnökre.