Fideszes erődemonstráció a petícióért

2004.05.27. 16:55
Az ellenzéki párt egyelőre folytatja a nemzeti petíciójához az aláírásgyűjtést és nagygyűlésre hívja azokat, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy több mint egymillió ember akaratát a parlament figyelmen kívül hagyta. Orbán Viktor közlése szerint konkrét törvényjavaslatokat is készítenek a petícióban foglaltakról.
A Fidesz folytatja az aláírásgyűjtést a költségvetés módosítására is irányuló nemzeti petícióhoz, és konkrét törvényjavaslatokat dolgoznak ki a petícióban foglaltakról - közölte Orbán Viktor pártelnök csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus, volt kormányfő azt követően beszélt erről, hogy a Fidesz - többek között - ifjúsági és nyugdíjas civil szervezetekkel kiegészített rendkívüli elnökségi ülést tartott.

A Munka, otthon, biztonság címet viselő aláírásgyűjtéssel a tartós gyógyszerár-csökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatás korábbi rendszerének visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követeli a Fidesz, valamint azt, hogy az energiaár-emelés ne haladja meg az évi öt százalékot. Orbán Viktor elmondta, Pokorni Zoltán alelnök vezetésével törvényelőkészítő bizottságot állítanak fel, amely mind az öt pontban konkrét törvényjavaslatokat dolgoz ki.

Közölte azt is, hogy az általuk "az összefogás napjának" elnevezett június 6-án nagygyűlést tartanak a budapesti műszaki egyetem előtt, amelyre pártszimpátiától függetlenül azokat a polgárokat is várják, akik a petíció tartalmával nem értenek egyet, de nem tudják elfogadni, hogy a kormánytöbbség, "több mint egymillió ember akaratával szemben", nem vette az Országgyűlés napirendjére a petícióban foglaltak megtárgyalását.

"A tisztelt Országgyűlés miért mondott nemet?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor a koalíciós többségre utalva. Hozzátette, "ilyet ember vagy szervezet (...) akkor tesz, ha saját magában is elbizonytalanodott". A tárgyalás elutasítását az elmúlt 15 év "legszomorúbb fejleményének" nevezte. A politikus a nemzetközi gazdasági közvélemény, illetve a magyar gazdasági elemzők véleményére hivatkozva arról beszélt: már bizonyosra vehető, hogy "a kormányzat megszorításokra készül, amelyek áremelkedésekkel, elbocsátásokkal, leépítésekkel járnak".

Orbán Viktor leszögezte, csak most, a tavaszi ülésszak utolsó részében lehet az idei költségvetés módosításával foglalkozni a parlamentben, nem később, amikor már a jövő évi büdzsé kerül napirendre. A Fidesz elnöke visszautasította azokat a koalíciós kijelentéseket, amelyek szerint lehetetlen megvalósítani a petícióban foglaltakat. Mint mondta, a "megvalósítható minimumot" választották ki a 2002-es választási és kormányzati ígéretekből, sokkal kevesebbet, mint ami elhangzott.

A politikus többször leszögezte, hogy "a népakarattal szemben nem lehet politizálni". Kijelentette, "habár nem sok", de felhozhatók érvek a petícióval szemben is. "Egy tisztességes parlamenti vita során mi sem zárkózhatnánk el azok megfontolásától" - mondta Orbán Viktor.

Gy. Németh a petícióról
Gy. Németh Erzsébet, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI-nek elmondta, a nemzeti petíció mintegy 650 milliárd forintos többletterhet rakna az emberek vállára. A petíció öt pontjával kapcsolatban közölte: a kormány határozott szándéka, hogy a gyógyszerárak alacsonyan tartásáért mindent megtesz.

Az Orbán-kormány lakástámogatási rendszerére való visszatérés szorgalmazásával a pártelnök nem mond mást, mint hogy vissza akarja azt a rendszert állítani, "amikor a szegények adóforintjaiból támogatták a gazdagok luxuslakásainak vásárlását" - közölte. Ezzel együtt negyedére csökkentené a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatást, amelyet a Medgyessy-kormány megemelt - tette hozzá Gy. Németh Erzsébet. "Orbán Viktor újra a szegényekkel fizettetné meg a gazdagok nagy gázfogyasztását." Kijelentette: "Orbán Viktort vagy félrevezették, vagy tájékozatlan, vagy tudatosan hazudik".

A magyar gazdaság ismét fejlődési pályára állt, a gazdaság szinte minden mutatója javul, amely az életszínvonal fokozatos javításának, a jóléti kiterjesztésének alapja. Nincs tehát szükség semmiféle megszorításokra, ilyenre nem is készül senki. Az európai életkörülményekhez való mielőbbi felzárkózáshoz az adócsökkentést, munkahelyteremtést és a fejlesztéseket szolgáló gazdaságpolitikára van szükség, amelyet a kormány programjában meghirdetett - közölte.

Az MSZP-s képviselő elmondta, a petícióval kapcsolatban továbbra is áll a kormány javaslata: a Fidesz tegye lehetővé, hogy minden aláíró, akárhányan vannak is, válaszlevélben kapjon értesítést arról, hogy az általuk felvetett kérdésekben mit tett az Orbán- és mit a Medgyessy-kormány; "aki a tényekből indul ki, láthatja, a nemzeti petíció a Fidesz-kormány mulasztásainak listája, amit a Medgyessy-kormány pótolt".