Számokkal kampányolt a pénzügyminiszter

2006.01.29. 17:27
Az elmúlt négy év gazdaságpolitikája igazolta azt, hogy Magyarország gazdaságát megalapozott adócsökkentésekkel exportvezérelt, egyensúlyőrző pályára lehet vezetni, felzárkózó, dinamikusan növekvő gazdaságot lehet alakítani, mondta Veres János pénzügyminiszter vasárnap Budapesten. A szocialisták a sajtótájékoztatót Orbán Viktor évértékelőjével egy időben tartották.

A Hiller István szocialista pártelnökkel Elszámolás 2006 címmel tartott sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter az előző és a jelenlegi kormányzati ciklusok gazdasági adatait összehasonlítva azt mondta: 2008-ra teljesíthetők az euró bevezetése előfeltételének tekintett maastrichti kritériumok.

A leggyorsabb felzárkózás

A pénzügyminiszter ismertetése szerint az infláció az elmúlt 4 év alatt a Fidesz-kormány 10 százalék körüli értékéről 2-3 százalék körülire csökkent, az államadósság az uniós átlag alatt, a GDP 57,7 százalékán áll.

Veres János az Eurostat adatai és kormányzati statisztikák alapján elmondta: a magyar gazdaság növekedése az EU huszonötök átlagát 2,3 százalékkal haladja meg, míg a Fidesz kormányzása idején ez az adat 1,6 százalék volt. A visegrádi négyek közül Magyarország felzárkózása a leggyorsabb, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 63,2 százaléka.

Emelkedtek a reálbérek

Az államháztartás hiánya a GDP arányában a 2002-es 8,4 százalékról folyamatosan csökkent, tavaly 6,1 százalék volt. A további csökkentés pályája megtervezett, az idei évre teljesülhet a 4,7 százalék.

Az államadósság szintén folyamatosan csökkent az elmúlt három évben, a GDP százalékában 57,7 százalék volt 2005-ben, míg az eurózóna átlaga 70 százalék. A reálbérekről elmondta: az elmúlt négy év alatt folyamatosan emelkedtek, a jelenlegi átlag az 1998-as érték 149,2 százaléka.

Csökkentek a terhek

Az államháztartás összes adó- és járulékbevétele a GDP százalékában 2000-ben 39,5 százalék volt, 2002 óta folyamatosan csökkenve 2005-re 38 százalék lett, idén az áfacsökkentés miatt 36,3 százalék.

Veres János szerint az Orbán-kormány alatt 3.500 forintot vettek ki egy 80.000 forintot kereső dolgozó borítékából, addig idén egy 108.000 forintot kereső borítékába 10.100 forintot tesznek be az adócsökkentéssel.

Leminősítés a kampány miatt

Szólt arról, hogy a tb-járulék 1998 óta 10 százalékponttal csökkent, míg a tételes egészségügyi hozzájárulást az idei évtől megszüntették. Sikernek nevezte, hogy a társasági adó mértéke az adóalap 10 százalék körüli mértékéről tavaly 8,4 százalékra, idén 6,3 százalékra csökkent.

Veres elmondta: a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő intézet azért rontotta stabilról negatívra Magyarország adósságkockázati kilátását, mert ezzel kívánja felhívni a figyelmet a kampányban során elhangzott "felelőtlen gazdasági ígéretek" veszélyére.

Összességében úgy vélekedett, hogy a gazdaságot a gyarapodás és csökkenő adók jellemzik, és ez a tendencia fenntartható.