Agancsvita a legfőbb ügyész és az MSZP között

2004.12.21. 13:17
Polt Péter legfőbb ügyész szerint neki csak egy 30 ezer forintos agancsa van, amit azért nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, mert más képviselők sem szokták, továbbá alatta marad a 330 ezres értékhatárnak, ami felett kötelező lenne feltüntetnie. Az MSZP szerint nem is az érték a lényeg, hanem az, hogy a természeti kincsek állami tulajdonnak számítanak, így állami vagyonnak számít Polt élete első vadászzsákmányának, egy szarvasbikának az agancsa is.
Polt Péter kedden nyilvánosan lemérette az általa elejtett "selejtbika" agancsát, ezzel bizonyítva, hogy a trófea értéke nem éri el azt a határt, amely felett fel szerepeltetni kellene vagyonnyilatkozatában az ingóságok között. Polt Péter azt is bejelentette, hogy több, vadászatokon részt vevő parlamenti képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatát is megnézette és egyikben sem tüntettek fel trófeát, számolt be róla az MTI.

Az értékhatár alatt

Kuncze szerint Keller a bíróságon bizonyíthatná ártatlanságát
Keller László mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn szavazott a parlament. A képviselők kétharmadának támogatása szükséges ahhoz, hogy felfüggesszék valakinek a mentelmi jogát. Kellert végül nem adta ki az ügyészségnek az országgyűlés, mert 154 igen szavazat ellenében 170 nem szavazat született, 13-an tartózkodtak. A kormánypártok részéről egyedül Kuncze Gábor szavazott Keller mentelmi jogának felfüggesztése mellett, míg a tartózkodók között találhatjuk az SZDSZ más prominens politikusait, sőt Mandur Lászlót, az MSZP budapesti elnökét és Géczi Józsefet, a mentelmi bizottság szocialista elnökét. Kuncze Gábor az Indexnek azt mondta, azért szavazott igennel, mert Keller meggyőzte arról, hogy ártatlan, és azt látta a legjobb megoldásnak, ha Kellernek megadják a lehetőséget, hogy ezt a bíróság előtt is bebizonyíthassa.
Az agancsvitát Keller László kezdte a parlament mentelmi bizottságánál, aki ellen az ügyészségi nyomozóhivatal eljárást kezdeményezett személyes adatokkal és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Keller szeptember 7-én kelt beadványa szerint Polt a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a vadászat során szerzett trófeákat, holott ezek értéke meghaladja azt a határt, amely felett kötelező szerepeltetni az ingóságokat a vagyonnyilatkozatban. A Legfőbb Ügyész esetében ez a határ a tisztviselői alap tízszerese, 330 ezer forint, a képviselők esetében egyhavi illetményük.

Polt Péter kedden viszont hangsúlyozta, hogy az általa szerzett trófea értéke - a vadászati védegylet elnökének adatait figyelembe véve - legfeljebb 30 ezer forint.

Állami vagyon

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke szerint a bizottság és Keller László összeveti a Polt által bemutatott agancsot azzal, amelyet egy videofelvétel tanúsága szerint a legfőbb ügyész ejtett. A felvételen Polt Péter beavatása látszik, a rituálé szerint a legfőbb ügyész élete első szarvasbikáján áthajol, eközben a rangidős vadász, esetünkben az Alkotmánybíróság volt elnöke, Németh János a fenekére suhint egy nádpálcával, tudtuk meg. Géczi szerint az agancs"kisebb karácsonyfa méretű".

A mentelmi bizottság Polt sajtótájékoztatója ellenére is folytatja a vagyonnyilatkozati eljárást. Géczi ezt azzal magyarázta, hogy Poltnak három hónap alatt nem sikerült levélben megválaszolnia azt a kérdést, hogy van-e, és ha van mennyit ér a trófeája. Géczi szerint januárban ismét ülésezik a bizottság, és akkor döntik el, folytatják-e az eljárást. Simon Gábor, az MSZP politikusa szerint nem is az a lényeg, hogy mennyit ér az agancs, hanem az, hogy Polt fizetett-e érte, hiszen - mivel természeti kincsről van szó - az az állam tulajdona. "Az állami vagyon hazavitele az közügy" - jelentette ki a képviselő.