A labdarúgó-Eb legyőzte Schengent

2007.08.28. 12:07
Magyarország várhatóan 2008-ban csatlakozik a schengeni egyezményhez, ennek ellenére határellenőrzésre kell számítanunk, ha a labdarúgó-Eb idején Ausztriába akarunk utazni. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerint az osztrákoknak joguk van a szigorításra, a csehek viszont barátságtalan lépésnek tekintik az ellenőrzés ideiglenes visszaállítását.

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság idejére újra bevezetik Ausztria minden határán a személyi ellenőrzést, jelentette be már júniusban Günter Platter osztrák belügyminiszter. Magyarországnak ez azt jelenti, hogy az év elején esedékes schengeni csatlakozás ellenére az Eb alatt ismét az eddig megszokott ellenőrzési procedúrán kell átesni, azaz mindkét ország határőrei külön ellenőrzik az utazókat.

Fokozatos átállás

Platter a Standard című osztrák lapnak adott nyilatkozatában azt is megjegyezte, hogy a schengeni egyezmény bevezetése sem történik egyik pillanatról a másikra, fokozatosan állnak át a határellenőrzés teljes elhagyására, a folyamat legalább egy évig tart. Az első lépés a bilaterális határellenőrzésre való átállás, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két ország közösen gondoskodik az utazók átvizsgálásáról.

Ausztria közreműködésével már megkezdődött Magyarországon egy ilyen vegyes csapat felállítása. Az ellenőrzések nem feltétlenül a határokon lesznek, írja a Standard, kiemelten figyelnek a tranzitútvonalak csomópontjaira, ahol közlekedési és bűnügyi rendőrök, valamint az idegenrendészet munkatársai végzik az átvizsgálást.

A szigorítás bevett gyakorlat

A schengeni joganyag alapján minden, a schengeni térségben tartozó államnak joga van arra, hogy rendkívüli helyzetben, átmeneti időre egyoldalúan visszaállítsa a határellenőrzést, tájékoztatta az Indexet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM). Tehát az Eb alatt csak úti okmánnyal, a kijelölt határátkelőhelyeken, megfelelő beléptetés után lehet majd átlépni az osztrák-magyar határt. A nagy nemzetközi sport-, illetve politikai események idején ez bevett gyakorlat, hasonlóan járt el például Németország a tavalyi labdarúgó-vb, illetve a legutóbbi G8-csúcstalálkozó idején.

Az osztrák belügyminisztérium, illetve a magyar igazságügyi és rendészeti minisztérium szakértői most egyeztetik egy közös nyilatkozat szövegét. Ebben határozzák meg - a már meglévő uniós és kétoldalú jogi keretek alapján - a labdarúgó-Eb alatti biztonsági együttműködést. A nyilatkozatot az érintett miniszterek várhatóan ősszel ősszel fogják aláírni, közölte az IRM.

Egyoldalú osztrák lépés

A közös nyilatkozat szövege még nem végleges, a tervezet alapvetően a rendészeti szervek közötti információcserét, a szurkolói csoportok utazásának rendőri biztosítását, valamint néhány magyar rendőr Ausztriába való kihelyezését tartalmazza. A határellenőrzés visszaállítása a közös nyilatkozattól független, egyoldalú osztrák lépés lesz, lényegében nincs másról szó, mint hogy az Eb idejére ideiglenes felújítják az ellenőrzést, tudtuk meg a minisztériumtól.

Csehország szerint az osztrákok az ellenőrzés szigorításával a schengeni csatlakozást próbálják kitolni, a labdarúgó-Eb szerintük csak kifogás. "Ha a schengeni egyezményt felfüggesztik az Eb idejére, a cseh hatóságok azt barátságtalan lépésnek fogják tekinteni" - nyilatkozta a Prague Daily Monitor című lapnak Karel Schwarzenberg külügyminiszter.