Kiborultak a szocik Molnár javaslatától

2007.01.09. 15:02
Nem tetszik a szocialistáknak a szabad demokrata egészségügyi miniszter által kidolgotott ágyszámjavaslata. Az egyik MSZP-s szakpolitikus szerint nehéz lesz ezek után megegyezni. Molnár Lajos szerint szakértői bizottság készítette a javaslatot, azt pedig nem hiszi, hogy bárkit is meglepett volna az elképpzelés.

Molnár Lajos

Meglepte a szocialista politikusokat az egészségügyi miniszter régióknak küldött, a kórházi ágyszámokról szóló javaslata, mondta el Schvarcz Tibor (MSZP), az egészségügyi bizottság alelnöke kedden az MTI-nek.

"Nem erre a kapacitásajánlatra számítottunk" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a korábbi egyeztetéseken - amelyeken kormánypárti képviselők, a megyék szakmai vezetői, kórházigazgatók és az Egészségügyi Minisztérium képviselői vettek részt - már kialakult egy előzetes lista, amely elfogadható kompromisszumokat tartalmazott.

A hétfői ajánlat eltér a korábban egyeztetettől, panaszolta a szakpolitikus. Példaként a közép-dunántúli, a dél-dunántúli és az észak-magyarországi régiót említette.

"A korábbi konszenzusközeli állapotot teljesen átszabta ez a lista, (...) nem tudom, hogy lehet ezek után megegyezni" - mondta Schvarcz Tibor. Szerinte a regionális egészségügyi tanácsoknak (ret) kiküldött miniszteri listában vannak ugyan tartalékkapacitások, ám azok nem elégségesek arra, hogy feloldják azokat a feszültségeket, amelyeket a korábbi egyeztetés megszüntetett volna.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn juttatta el a regionális egészségügyi tanácsoknak azt a listát, amely azt tartalmazza, hogy a tárca hány kórházi ágy fenntartását javasolja az egyes régiókban.

Mint várható volt, egyes kórházakban megszűnik a belgyógyászati, szülészeti, sebészeti vagy gyermekosztály, s az intézmények csak krónikus betegekkel, idősek gondozásával vagy rehabilitációval foglalkoznak majd. Az ágyak elosztásánál figyelembe veszik, hogy 30 kilométerenként legyen megfelelő aktív fekvőbeteg ellátás, ahol az egyszerűbb betegségeket kezelhetik vagy a szüléseket levezetik. A súlyos betegségeket az 50-55 kilométerenként elérhető kiemelt kórházak látják majd el.

A tanácsoknak 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja.

Ha az érintett gyógyintézményeknek, illetve fenntartóiknak nem sikerül megegyezniük, a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásáról. Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni.

Molnár nem hiszi, hogy bárkit meglepett volna

Szakértői bizottság alakította ki azt az egészségügyi tárca által közzétett javaslatot, amely a régiók kórházi ágyszámait, ezek megosztásait tartalmazza - jelentette ki az egészségügyi miniszter kedden Miskolcon. A tárca vezetője a tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "az egészségügy mindenkit érint", ebben a kérdésben is létezik lobbi, amely hozzátartozik a demokratikus közélethez, a közzétett javaslatot pedig legfőképp a betegek érdekeit szem előtt tartva egy szakértői bizottság alakította ki.

Arra az újságírói kérdésre, amely szerint az MSZP-n belül meglepetést okozott a most közzétett lista, a miniszter azt mondta: nem gondolja, hogy bárkit meglepett volna a lista közzétételével. Szerinte mindenkit meghallgattak, mindenki beleszólhatott, lobbiztak is a pártok képviselői, a települések vezetői, a betegszervezetek. A tárca mindenki véleményét igyekezett figyelembe venni, és ezek alapján tette meg javaslatait: "Ettől kezdve lobbizni a régióknak kell, itt ismerik ugyanis a helyi lehetőségeket, a helyi szükségletet" - mondta Molnár Lajos.