Megszűnik Magyarország utolsó harckocsizó alakulata

2007.03.01. 17:30
A hagyományok megőrzése érdekében továbbra is fekete páncélosegyenruhát hordhatnak a megszűnt harckocsizászlóalj megmaradt tagjai. Harckocsikra már nincs szükség.

Március elsejétől törölték a hadrendből a tatai 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóaljat. Az ország utolsó harckocsizó egységéből 15 darab T-72-es marad üzemben, melyek egy században, a 25. Klapka György Lövészdandár harci támogató zászlóaljában szolgálnak tovább, közölte a dandár parancsnoka.


Iraknak felajánlott T-72-esek (2004. december 13. )

"A támogató zászlóaljhoz közel 120 embert veszünk át szakmai beosztásokba, aki akart az közel maradhatott a harckocsikhoz" - mondta el Huszti András dandártábornok, hozzátéve, hogy a hagyományok megőrzése érdekében a század tovább használhatja alegységzászlóját, és hordhatják a fekete páncélosegyenruhát.

Nincs rá szükség

A parancsnok rámutatott, hogy a haderő jelenlegi szükségletei, a nemzetközi békefenntartó műveletekben való részvétel nem kívánja meg nagyszámú lánctalpas páncélos jármű hadrendben tartását, és az ország gazdasági érdeke is megköveteli, hogy a honvédség azokat a területeket fejlessze, melyekre a legnagyobb szükség van.


Archiv felvétel: a magyar honvédség egyik T-72-ese 2001-ből

A megmaradó 15 darab T-72-esből a támogató zászlóaljban harckocsizó modult alakítanak ki, mely a Magyar Honvédség kötelékének bármely állományában képes lehet harckocsizó feladatok ellátására. Huszti András elmondta a tatai dandárnál a harckocsizók mellett modulrendszerben képeznek ki tüzér és páncéltörő egységeket, mely biztos jövőt jelent a tatai laktanyának. Az egység 200 fős létszámfejlesztés előtt áll, főleg a lövészek körébe várnak új katonákat, tette hozzá.