Per indulhat a ToiFor ellen az Irakban lelőtt fiú ügyében

2004.01.19. 14:09
Kártérítési eljárásra buzdítja az ügyvéd az Irakban lelőtt magyar fiatalember családtagjait az őt foglalkoztató cég ellen. Bárándy György szerint még nincs itt az ideje az Egyesült Államok elleni "támadásnak".
A Varga-Balázs Pétert alkalmazó magyar cég elleni kártérítési eljárás megindítását javasolja szerdán az Irakban elhunyt fiatalember testvérének a család jogi képviselője - jelentette az MTI. Bárándy György közölte: szerdán találkozik az elhunyt testvérével, akinek azt javasolja majd, hogy magyar vonatkozásban indítsák meg az eljárást, és ha a cég nem a várt módon reagál, akkor kezdeményezzenek pert.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írás szerint az elhunyt bátyja valószínűleg a jövő héten pert indít a testvérét foglalkoztató cég ellen, ám az amerikai állammal szembeni lépésekről a család még nem döntött, mivel a halálesetről az amerikai jelentés még nem érkezett meg.

A szerződés

Bárándy György az Index érdeklődésére elmondta, a ToiFor Kft.-t vagyoni és nem vagyoni kár megtérítésére fogják felszólítani. Az ügyvéd szerint erre alapot a cég és az Irakban szerencsétlenül járt alkalmazott közötti munkáltatói megállapodás szolgáltat. Hogy pontosan milyen okokra hivatkoznak majd, az a keresetlevél megfogalmazásáig nem publikus - tette hozzá a család jogi képviselője, aki a kártérítés összegéről az MTI-nek elmondta: olyan követelést kíván előterjeszteni, amelynek "reális alapja van". Az összeg elsősorban a magyar bírói gyakorlattól függ, ami szavai szerint "elég szűkmarkúan ítéli meg a kártérítést", továbbá figyelembe kell venni a családi körülményeket és az elhunyt helyzetét is.

Megfelelő oltások és biztosítás nélkül dolgoztak Irakban a ToiFor Magyarország Kft. alkalmazottai - állította korábban a tábori vécéket karbantartó cég egyik alkalmazottja. A cégvezetés elismerte, hogy biztosítást valóban nem kötöttek, baleset és halál esetén azonban kártérítést fizetnek. Az ígéret szerint Varga-Balázs Péter családja a férfi tizennyolc havi fizetését kapja meg.

Az ügyvéd szólt arról is, hogy az Egyesült Államoknak az üggyel kapcsolatos hivatalos jelentése, melyet január közepére vártak, a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt hétig nem érkezett meg, így egyelőre nem tesznek lépéseket az amerikai fél felé. Bárándy György korábban leszögezte: szerinte az amerikai fél olyan hibát követett el az Irakban november közepén szerencsétlenül járt magyar fiatalember esetében, amely megalapozza a kártérítést.

Várat magára az amerikai vizsgálat lezárása

Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta: a tárcának nincs ismerete arról, mikor zárul le az amerikai vizsgálat Varga-Balázs Péter ügyében, és arról sem, van-e határidő a vizsgálat lezárására. "Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül folyamatosan jelezzük igényünket az amerikai kormány felé, hogy betekinthessünk a vizsgálati eredménybe" - hangsúlyozta Tóth Tamás. Mint mondta, legutóbb az elmúlt héten jelezték ezt. A nagykövetség diplomatái nyugtázták az igényt és közölték, eljuttatják azt Washingtonba.

A 27 éves győri Varga-Balázs Péter közel két hónapja élt és dolgozott civilként Irakban, amikor november 17-én egy amerikai ellenőrző pontnál életét vesztette. A hírek arról szóltak, hogy amerikai katonák lőtték le járműjében a fiatalembert. A halotti anyakönyvi kivonat szerint repeszdaraboktól származó törések, roncsolódások és vérzések okozták a fiatalember halálát.

Az Index szerette volna megkérdezni az amerikai hadsereget Irakban kiszolgáló, Magyarországon bejegyzett egészségügyi cég, a ToiFor Hungary Kft. jogászát az ügyről, de őt egyelőre nem sikerült elérni.