Politikus vádlottak a focibotrányban

2007.01.05. 12:06
MDF-Fidesz ütésváltás alakult ki a székesfehérvári futballbotrányban. Az NB1-es csapatot működtető cégénél, a Videoton Labdarúgó Kft.-nél elkövetett adócsalás és más bűncselekmények miatt nyolc ügyvezető és játékosügynök mellett az ügyészség Viniczai Tibor MDF-es alpolgármester ellen is vádat emelt. A Kft.-t egykor szintén igazgató Viniczai szerint őt tisztán pártállása miatt keverte az ügybe a Fidesz. A Fidesz szerint viszont Viniczai vagy nem ismeri az ügyet, vagy hazudik.

Az a legfőbb bűnöm, hogy MDF-es vagyok - foglalta össze Viniczai Tibor, az MSZP-s vezetésű Székesfehérvár alpolgármestere, hogyan kerülhetett a város futballklubját, a jelenleg FC Ferhérvár néven futú csapatot üzemeltető cég körül ügyészségi vizsgálatban a vádlottak közé.

A Fejér Megyei Városi Bíróság sajtószóvivője csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy a Videoton Labdarúgó Kft.-ben elkövetett adócsalás és más bűncselekmények miatt eljárást indítottak kilenc, többségükben vezető tisztséget betöltő személy ellen. Az 1998 és 2005 közötti időszakra vonatkozó nyomozás után kilenc egykori ügyvezető igazgató és játékosügynök ellen emeltek vádat. Az érintettek között van a cégben korábban szintén ügyvezetősködő Viniczai is. Az ügy részletei a bíróság szűkszavú nyilatkozata után továbbra sem ismertek, nem tudni például, hogy ki és milyen formában követett el adócsalást. Saját magyarázataik alapján azonban az MDF és a Fidesz máris kölcsönösen megvádolta egymást.

A belekevert résztulajdonos

Az Indexnek nyilatkozó alpolgármester verziója szerint a történet egy befektetői klikkharccal indult. Az országban páratlanul magas támogatásban részesített klubban lévő tulajdonrészét a város már 2001 óta igyekezett értékesíteni. Komoly vevők azonban csak 2004-2005 táján jelentkeztek, akkor viszont több is. Viniczai szerint a vetélkedés miatt kezdett vizsgálódni a Fehérvárnál a Szieben László vezetése alatt álló Magyar Labdarúgó Liga is. A saját hatáskörben elvégezett vizsgálat után Sziebenék átadták a feljegyzést Warwasovszky Tihamér székesfehérvári polgármesternek, aki együttműködést ígért az akkor kölcsönös diszkrécióval kezelt dokumentum ügyében. Viniczai szerint ekkor történt az első feljelentés.


Viniczai Tibor

Röviddel ezután a Ligából kilépett Szieben a Clavis Consulting Kft.-n keresztül megszerezte a fehérvári klub 80 százalékos tulajdonrészét. A más befektetőt preferáló, és a klubvezetésből is kiszorított csoport azonban ekkor Sziebenéket jelentette fel - állítja Viniczai, aki 6 százalék erejéig ma is társtulajdonosa a klubnak. Az alpolgármester szerint ez a feljelentősdi tetszett meg a Fidesznek. Az ellenzéki párt - vélekedett Viniczai - jó lehetőséget látott a zavaros történetben, hogy őt is belerángassa, pedig az ellene felhozott vádakban szereplő összegek csak töredékét teszik ki annak a 20-25 milliónak, amivel saját vagyonából több éven keresztül támogatta a csapatot. Viniczai szerint ő a Gógl Árpád és a Cser-Palkovics András vezette helyi Fidesz feljelentése alapján lényegében harmadik félként került a vádlottak közé.

A Fidesz szerint nem fideszes a feljelentés

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint viszont Viniczai vagy nem ismeri az ügyben a tényeket, vagy hazudik. A fehérvári fideszes verziója szerint pártja valóban tett két feljelentés a futballklubnál történt játékos-eladások miatt, azokhoz azonban Viniczainak nem volt köze. A párt a klub zavaros pénzügyei miatt kezdett foglalkozni a csapattal, és 2003-2004-ben többször is vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a város önkormányzatában. Az indítványokat az MSZP, az SZDSZ az MDF-esek támogatásával azonban rendre elutasította. A feljelentések két játékoseladásra vonatkoztak: az egyiknél ingyen elengedtek egy állítólag 58 milliót érő játékost, a másiknál viszont a város egy másik alpolgármestere visszadátumozott szerződéseket.

A fideszes politikus szerint Viniczait nem ők keverték az ügybe. Ha vádat emeltek ellene, akkor az a Liga által készített jelentés alapján történhetett - vélekedett Cser-Palkovics. A helyettes szóvivő szerint ugyanis a Sziebenéktől származó vizsgálati anyagot Warwasovszky - nem feljelentésben ugyan, de valóban tovább küldte a hatóságoknak. A fideszes politikus szerint a jelentés alapján indulhatott további nyomozás a futballcégnél, és ezt egyesítették a Fidesz által tett feljelentések vizsgálati eredményeivel.

Cser-Palkovics ugyanakkor furcsállja, hogy az ügy csak most kapott nyilvánosságot, holott ha az önkormányzati választás előtt napvilágra kerül, jelentősen befolyásolhatta volna a városban a közhangulatot. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis nemcsak az MDF-es alpolgármesternek, hanem több városi vezetőnek is mosakodnia kell majd.