Auguszta
-3 °C
2 °C

Alpolgármesterségért állhat össze az MDF a koalícióval Fehérváron

2006.10.12. 12:44
Székesfehérváron sem sikerült abszolút többséget szereznie az MSZP-SZDSZ koalíciónak. A döntésképtelenséget az MDF alelnöke, a képviselőtestületbe MDF-esként egyedüliként bekerült Viniczai Tibor oldhatja fel, akinek alpolgármesteri szék kerülhet a feneke alá, bár ő szerinte még nem dőlt el semmi, és neki csak a város számít.

"Nincs az a pénz, amivel engem meg lehetne venni" - mondta az Indexnek Viniczai Tibor az MDF elnökségi tagja, akit amiatt kerestünk, mert a fehérvári szocialista frakcióban gyakorlatilag készpénzként kezelik, hogy a székesfehérvári közgyűlésbe egyedüli MDF-esként bejutott Viniczai alpolgármesteri tisztséget kap, és ezért a közgyűlésben szavazatára számíthatnak.

Székesfehérváron az MSZP-nek és az SZDSZ-nek szüksége van az MDF támogatására is, hiszen a 32 fős közgyűlésben Warvasovszky Tihamér polgármester mögött álló koalíció nem kapott abszolút többséget. 15 képviselője van a baloldali, liberális pártoknak, 15 a Fidesznek 1 az MDF-nek és 1 a Válasz Egyesületnek.

A közgyűlés pénteken tartja alakulóülését, amelyen döntenek a különböző önkormányzati és bizottsági posztokról. Viniczai az Indexnek elmondta, hogy csak azt a csoportot tudja támogatni, amely az ő programjában foglaltakat végrehajtja. Hogy ez mit jelent, arról Viniczai néhány dolgot említett. A gyerekbarátok és a gyerekek örömére kialakított vidámparkot például, aztán egy 1 milliárd dolláros beruházást, programja érinti továbbá néhány cég felügyelőbizottsági tagságát és (további részletek említése nélkül) beszélt privatizációról is. Azt azonban tagadta, hogy bármilyen megállapodás létrejött volna a szocialistákkal.

Viniczai szerint ha esetleg támogatja a koalíciót, az nem állandó szavazatot jelent, hanem minden egyes esetben megvizsgálja, az indítvány méltó-e a támogatásra. Információink szerint a Válasz Egyesület képviselőjét a szocialisták a támogatásért cserébe tanácsnoki pozícióval kecsegtetik.