Karrierjébe kerülhet Zuschlagnak a viccelődés

2004.10.15. 08:13
Etikai ügyként kívánja kezelni és vizsgálni a tisztújító kongresszust követően az MSZP Zuschlag János botrányos viccelődést. A párt két elnökjelöltje, Szekeres Imre és Hiller István szerint etikai ügyről van szó, és Zuschlagnak el kell gondolkodnia azon, hogyan folytatja tovább politikai pályafutását. Az ügyet a szocialisták etikai bizottsága is megvizsgálja.
Az MSZP frakciójának vezetősége felkéri a párt etikai bizottságát, vizsgálja meg, hogy Zuschlag János országgyűlési képviselő keddi, a Terror Háza előtt tett elfogadhatatlan kijelentése, magatartása összeegyeztethető-e a szocialista politikusoktól elvárt viselkedési normákkal, tájékoztatta a szocialisták sajtóosztálya az Indexet kedden.

Az a legkevesebb, hogy Zuschlag János visszalép az MSZP elnökségi tagságára való jelöléstől - mondta pénteken egy tévéműsorban Hiller István kultuszminiszter.

Az ügyet etikai ügyként kell kezelni - fogalmazott a párt elnökjelöltje. A Nap-Kelte műsorban adott nyilatkozatában utalt rá, hogy a tisztújító kongresszust követően még foglalkozni fognak ezzel a kérdéssel.

Hasonlóan nyilatkozott Szekeres Imre, a párt másik elnökjelöltje is. Szerinte ha Zuschlag komoly embernek tartja magát, el kell gondolkodnia azon, hogyan folytatja tovább politikai pályafutását.

Zuschlag János szocialista képviselő csütörtökön közleményben jelentette be, hogy visszalép pártelnökségi jelöltségétől, miután egy tévécsatorna kamerája előtt poénkodott a vészkorszak zsidó áldozatainak sorsával.

A Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták (Fibisz) alelöke, aki az Országgyűlés gyermek és ifjúsági albizottságának elnöki és a Bács-Kiskun megyei MSZP alelnöki posztját is betölti, a Terror Háza előtt tartott szocialista sajtótájékoztató előtt Marsovszky Balázs budapesti FIB-ISZ elnök társaságában viccelődött a Hír tv kamerája előtt.

A felvételek tanúsága szerint Marsovszky Balázs fordult Zuschlaghoz, és azt magyarázta neki, hogy "hideg van", majd a holokauszt áldozataira utalva hozzátette: "gondold el, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szeren..., szegény embereknek". Zuschlag erre nevetve vágta rá: "á, nekik már nem volt hideg". Marsovszky ezt követően lehülyézte Zuschlagot, aki azonban ekkor már Arató Gergely oktatási minisztériumi államtitkárt kezdte faggatni, hogy új sofőrjével érkezette-e a sajtótájékoztatóra.

Az ellenzék azonnal felszólította a mandátumáról való lemondásra Zuschlagot.