Fosztogatás és lövöldözés New Orleansban

2005.08.31. 22:07
Nem javul a helyzet a louisianai New Orleansban, a vízszint még mindig emelkedik a gátakon keletkező repedések miatt. A városban megjelentek a fosztogatók, egy rendőrt meglőttek. A mentőalakulatok százakat próbálnak kimeneteni az elárasztott területekről, a halottak összeszámlálásának még nem jött el az ideje. A konzul szerint száz magyar rekedhetett a térségben, de a telefonhálózat bénultsága miatt nem tudják felvenni velük a kapcsolatot.

Versenyt futnak az idővel New Orleans környékén a mentők, akik a Katrina hurrikán pusztítása után a túlélőket próbálják meg begyűjteni az elárasztott területekről, miközben a halottak száma meredeken emelkedik, és megjelentek a kihalt városokban a fosztogatók, jelenti az AP hírügynökség.


Klikk a képre!

A halottak számát még meg sem próbálták összesíteni a hatóságok az elöntött városokban, a mentőalakulatok egyelőre nem foglalkoznak a holttestekkel, mivel becslések szerint százak, ha nem ezrek ragadtak házaik tetején segítségre várva.

Szerdán megkezdődtek a fosztogatások is, több százan rohanták meg a boltokat New Orleansban a CNN felvételei szerint. Az AP úgy tudja, lövöldözés is volt egy rabló és egy rendőr között, a rendőr fejsérülést szerzett, de nem halt meg.

A New Orleans-i sportarénában, a Dómban már húszezren találtak menedéket, a város 80 százalékát ugyanis elárasztotta a víz, aminek szintje még kedden is emelkedőben volt. A város szivattyúi nem működnek, áram és ivóvíz nincs.

Lehet, hogy ezrek is meghaltak

Minimum százak, de lehet, hogy ezrek vesztették életüket New Orleansben a Katrina hurrikán pusztításában - jelentette be pénteken Ray Nagin, a város polgármestere. A város vezetője közölte: "tudomásunk van arról, hogy rengetegen haltak meg a vízben, míg mások (az elárasztott) padlásokon vesztették életüket".

Texasba viszik a New Orleans-i Superdome stadionban menedéket lelt több mint tízezer embert. A hatóságok a súlyosbodó árvízhelyzet miatt elhatározták az egész város kiürítését, az ott rekedt mintegy százezer ember evakuálását, amit szerdán a stadion kiürítésével szerdán este már meg is kezdtek.

A Superdome lakóit ötszáz busz viszi New Orleansból az 560 kilométerre levő Houstonba, ahol az év végéig, de szükség esetén tovább is hatalmas méretű fedett baseballstadion, az Astrodome nyújt nekik hajlékot Rick Perry texasi kormányzó szerdai bejelentése szerint.

Imádkoznak

Az állam kormányzója szerdán elrendelte a Dóm kiürítését, de egyelőre nem világos, hova tudják költöztetni a bentrekedteket. Kathleen Blanco szerdán nemes egyeszerűséggel azt tanácsolta a New Orleansiaknak, hogy imádkozzanak, és köszönjék meg Istennek, hogy meghagyta életüket.

Az illetékesek szerint akár hónapokba is beletelhet, amíg a városból kiszivattyúzzák a vizet. Hónapokba telhet az is, mire a Vöröskereszt menedékhelyeire szállított negyvenezer ember visszatérhet otthonába.

A városban több helyen is tüzek égtek, feltehetően a megsérült gázvezetékek miatt. Az óváros, a híres francia negyed egyes részein már combig ér a víz.

A Katrina hurrikán által a hétfőn és kedden sújtott három szomszédos államban, Mississipiben, Louisianaban és Alabamában egymillióan vannak áram és ívóvíz nélkül.

#
Az elöntött partszakasz (Forrás: Google Map)

A New Orleanstól északnyugatra fekvő, partmenti kisvárosok, Biloxi és Gulfport még mindig nem látszik ki a vízből. Harrison megyében százra teszik a halottak számát az illetékesek, de hangsúlyozzák, ennél sokkal több lehet a végleges szám, írja az AP.

Száz magyar rekedhetett New Orleansban

Mintegy száz magyar állampolgár rekedhetett New Orleansban és környékén Gergatz István New Orleans-i tiszteletbeli magyar konzul szerint - közölte Simonyi András washingtoni magyar nagykövet szerdán. A washingtoni magyar nagykövetségnek több mint 24 órás próbálkozás után szerdán sikerült elérnie Gergatz István tiszteletbeli magyar konzult.

Gergatz István beszámolt arról, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbálnak kapcsolatba lépni a bajba jutott magyarokkal, hogy a segélynyújtó központokhoz irányítsák őket. A legnagyobb gondot a távközlés bénultsága jelenti, a térségben szinte lehetetlen telefonálni, nincs villanyáram, nem tudják feltölteni a mobiltelefonokat sem.

A nagykövetségen 24 órás szolgálatot teljesítő válságstörzs alakult. A nagykövet azt kéri, hogy a bajba jutott magyar állampolgárok próbálják meg felvenni a kapcsolatot a nagykövetséggel, amely minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni fogja őket. A nagykövetség kapcsolatban áll az amerikai külügyminisztérium válságtörzsével és az amerikai vöröskereszttel is.