Egy ismeretlen fehér autó okozhatta a buszbalesetet

2007.09.13. 14:41
Több lehetőség is felmerült a sajtóban, hogy mi okozhatta a két halálos áldozattal járó szerdai buszbalesetet. Elképzelhető, hogy a sofőr késében volt a menetrendhez képest, ezért gyorsan hajtott, és így történt a szerencsétlenség. Egy utas azonban arról számolt be, hogy látott szemből érkezni egy fehér autót, ami gyorsan és szinte a felezővonalon ment. Két sérült csütörtökön elhagyhatja a kórházat.

Két éve, újonnan vásárolta a Bélmegyernél balesetet szenvedett buszt a Körös Volán Zrt., a járművet vezető sofőr pedig rendelkezett mindazon okmányokkal és képzettségekkel, amelyek nélkül nem is ülhetett volna a volán mögé, mondta el a cég személyszállítási és kereskedelmi osztályvezetője csütörtökön. Sznyida László közölte, a sofőr egyhetes vonalbejárás után szerdán ment először egyedül a járaton.

Az osztályvezető arra a felvetésre, hogy a balesetet szenvedett busz késésben volt, és esetleg ezért haladt gyorsabban, azzal reagált, hogy szigorú uniós normák szerint készülnek a menetrendek, amelyekben nemcsak a pihenőidők mennyiségét, hanem még azt is meghatározzák, mikor tankolhat a busz vezetője. Az egyik utas szerdán a Független Hírügynökségnek azt állította, hogy szerinte túl gyorsan ment a kanyarban a busz. Virág Zsuzsanna, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense egyelőre nem tudta megerősíteni a hírt.

A busz 28 utassal borult fel

Késve indult

A Beol.hu információi szerint a Körös Volánnál lefolytatott vizsgálat azt igazolta, hogy eddig nem ismert okból néhány perccel valóban később indult Vésztőről a buszsofőr, mint kellett volna. Sok volt a felszálló, zuhogott az eső, emiatt sem tudta tartani a menetidőt. A Volánnál cáfolták, hogy kopottak lettek volna a busz gumijai, a rendőrségi szakértői vizsgálat is azt állapította meg, hogy forgalombiztos volt a jármű, nem műszaki hiba okozta a balesetet.

A lap szerint Guti István, a buszon utazók egyike arról számolt be, hogy látott szemből érkezni egy fehér autót, szerinte az okozta a balesetet. Állítása szerint a jármű, melynek típusára nem emlékszik, gyorsan hajtott és szinte a felezővonalon haladt szembe a busszal, így kényszerülhetett a sofőr arra, hogy jobbra rántsa a kormányt.

A menetrendet úgy állapítják meg, hogy jóval a KRESZ által előírt sebesség alatti értékekkel számolják ki a szükséges menetidőt. Ha egy-egy járaton mégis folyamatos késések alakulnak ki, akkor annak okát megvizsgálják, és ha kell, módosítják a menetrendet, számolt be Sznyida László a cég gyakorlatáról.

A szerdai buszbalesetben hárman meghaltak és 28-en megsérültek, amikor Bélmegyertől néhány kilométerre egy kanyarban a Körös Volán menetrendszerinti járata kisodródott és az oldalára borult. A sofőrt kihallgatása után szerda este őrizetbe vették.

Nem marasztalják el a sofőröket késésért

A sajtóhírekben szereplő késés kapcsán a Körös Volán Zrt. megkérdezett buszvezetői egybehangzóan azt mondták, hogy abból még soha nem származott bajuk, ha késett a járat. "Az a fő, hogy rendben megérkezzünk" - mondta neve elhallgatását kérve egyikük csütörtökön délelőtt a békéscsabai autóbusz-pályaudvaron.

Egy másik buszvezető szerint megfelelő mennyiségű pihenőidő áll rendelkezésükre. Azt is egybehangzóan állították, hogy a forgalmi irányítók által kezelt berendezések mindig pontosan nyomon követik, hogy merre jár a busz.

Utasi József, aki 12 éve buszvezető, éppen Mezőkovácsházára készülve mondta el, hogy késés esetén nem a már a járaton tartózkodó utasokkal szokott gond lenni, hiszen ők látják, miért halad lassabban a jármű a szokásosnál. "A múltkor 17 percet álltam egy vasúti kereszteződésben, és csak utólag tudtam meg, hogy a még várakozó utasok közül már többen telefonáltak a forgalmi irodába, hogy hol a járat" - mesélte.

A buszvezető nem emlékezett arra, hogy a cégvezetés részéről bárkit is elmarasztalás ért volna valaha is a késés miatt. Hozzátette, szerinte egy sofőrnek eleve nem is érdemes megpróbálkozni a sebesség növelésével, mert már öt perces késést is szinte lehetetlen behozni.

Két sérültet ma hazaengednek

Csütörtökön hazaengedik a békési buszbaleset két sérültjét a berettyóújfalui kórházból, írja a Független Hírügynökség. Egyikük egy 17 éves fiú, aki a térdén sérült meg, a másik pedig egy idős nő, akinek a nyaki gerince rándult meg.

A kórházba szállított harmadik sérült, egy 18 éves lány viszont hetekig tartó gyógykezelést igényel még, tájékoztatott Bulyovszky István, a berettyóújfalui kórház főigazgatója. Eltört a medencéje és belső vérzése is volt, ezért szerdán meg kellett operálni.

Virág Zsuzsanna rendőrségi sajtóreferens kérdésünkre elmondta, hogy a baleset két életveszélyes sérültje közül az egyiket a berettyóújfalui kórházba szállítottak, ő azonban egy koponyasérülést szenvedett beteget említett. Elmondta, hogy már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota még mindig súlyos. A másik életveszélyes sérültet a szolnoki kórházba vitték, az ő állapotáról azonban nem tudott tájékoztatást adni. A hat súlyos sérültet Debrecenben kezelik.

Vért adnak a bélmegyeriek

A berettyóújfalui kórház felhívására nyolc ember indult el Bélmegyerről, hogy vért adjanak a buszbaleset egyik áldozatának. A kórház korábban a beteg vércsoportját közzétéve adott ki felhívást, mert sürgősen vérre van szüksége.

Közben megkezdték a balesetben meghalt 18 éves bélmegyeri lány búcsúztatását, írja a Beol.hu. A Szent-Györgyi Albert középiskola auláját virágok borítják, és itt tekinthető meg L. Márta kiállítása, melyet műveiből állítottak össze iskolatársai és tanárai. A másik bélmegyeri áldozat egy háromgyermekes 42 éves nő.

A buszsofőr akár nyolc év börtönt is kaphat, ha beigazolódik, hogy bűnös halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásában. Ennek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet.