Újabb utasszállító zuhant le

2005.08.16. 14:46
Venezuela nyugati részén földbe csapódott kedden a West Caribbean légitársaság MD-80-as típusú repülőgépe 152 utassal és nyolc fős személyzettel a fedélzetén. Senki nem élte túl a katasztrófát.

Lezuhant kedden Venezuela nyugati részén egy kolumbiai utasszállítógép 160 személlyel a fedélzetén - jelentette be Jesse Chacón venezuelai belügyminiszter a közszolgálati televízióban. A kolumbiai hatóságok közlése szerint senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

Mindkét hajtómű meghibásodott

A kolumbiai West Caribbean légitársaság MD-80-as típusú, Panamából Martinique szigetére tartó repülőgépe Venezuela nyugati, Zulia államában, Sierra de Perija hegyvidékén zuhant le, 836 kilométerre a fővárostól, Caracastól. A baleset helyi idő szerint hajnali fél négy és háromnegyed négy között történt - tájékoztatott a venezuelai belügyminiszter. A kolumbiai hatóságok hivatalos közlése szerint a gépen 152 utas és 8 fős személyzet tartózkodott. Az utasok valamennyien Martinique-on élő francia állampolgárok voltak, akik szervezett turistaúton jártak Panamában.

Az első jelentések szerint a pilóta útközben a caracasi légiirányításnak jelentette, hogy hajtóműproblémát észlelt, és belépési engedélyt kért Venezuela légterébe, illetve leszállási engedélyt Maracaibo repülőterére. Röviddel később meghibásodott a második hajtómű is, tíz perc múlva, Machiques térségében pedig elvesztették a rádiókapcsolatot a géppel.

Percenként kétezer métert zuhant a repülő

Ezután a repülőgép rohamosan vesztett magasságából a venezuelai belügyminiszter tájékoztatása szerint percenként 2135 méterrel került közelebb a földhöz. Végül Machique közelében, hegyes, erdős vidéken, két tanya között zuhant le. A helyi lakosok a becsapódást követő robbanás után riasztották a polgári védelmi alakulatokat - közölte a venezuelai Globotelevisión című csatorna.

A mentők, akiknek munkáját nehezítette, hogy a térségben borús, esős volt az idő, a nap folyamán számos elszenesedett holttestet megtaláltak és nem találtak arra utaló jeleket, hogy bárki is túlélte volna a katasztrófát. Megtalálták a gép repülési adatait és a pilóták beszélgetéseit rögzítő "fekete dobozokat" is. .

Jacques Chirac francia köztársasági elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, s Martinique-ra küldte Francois Baroint, a francia tengeren túli területek miniszterét, míg a párizsi külügyminisztériumban válságközpontot hoztak létre a családtagok tájékoztatására.

A West Caribbean Airways kolumbiai légitársaság 1998 óta működik, idén nem ez volt az első balesetük, márciusban nyolc ember halt meg, amikor az egyik kisebb gépük leszállás közben balesetet szenvedett.

Két nappal ezelőtt Athén közelében is lezuhant egy utasszállító, a ciprusi Helios légitársaság repülőgépe 115 utassal és hatfőnyi személyzettel a fedélzetén csapódott a földbe. A gép Larnacából tartott Athén érintésével Prágába, a szerencsétlenség a görögországi leszállás előtt történt. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok. Bővebben az athéni szerencsétlenségről >>>