Találgatni kell, melyik a szennyezett szaloncukor

2005.12.30. 08:46
Két lap is megnevezte a szennyezett szaloncukor gyártóját. A Magyar Nemzet szerint a Stollwerck Budapest Kft. a gyártó, a Népszabadság pedig úgy tudja, hogy a Stollwerckhez tartozó Bonbonetti-csoport egyik termékéről van szó. Az illetékesek továbbra is titkolóznak, a Bonbonetti viszont cáfol.

Laphírek szerint a Stollwerck Budapest Kft. állította elő azt a szaloncukrot, amelyben a hatósági ellenőrök kólibaktériumot találtak. A Magyar Nemzet két forrásból is ezt az információt kapta.

A Népszabadság kiderítette, hogy a hatóságok által csak „kálciummal dúsított termékét kifejezetten gyermekeknek ajánló budapesti nagyvállalatként” emlegetett gyártó az interneten fellelhető adatok szerint kizárólag a Bonbonetti-csoport, a termék pedig a Kölyök Tibi Szaloncukor, illetve a Tibi Kid lehet. Süth Miklós országos főállatorvos nem kommentálta a feltételezett gyártóról szóló információnkat, azt nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni. Ugyankkor kedden országos vizsgálatot rendelt el annak kapcsán, hogy karácsony előtt kifejezetten gyermekeknek szánt, de kólibaktériummal fertőzött szaloncukrok kerültek az üzletekbe.

A cég cáfol

A Bonbonetti közleményben arról tájékoztatott, hogy a cég eljuttatta az ÁNTSZ által "kifogásolt - ugyanabból a gyártásból származó - szaloncukor ellenmintáját egy független akkreditált laboratóriumhoz, melynek vizsgálata negatív eredményt hozott, tehát megállapította, hogy a szaloncukor nem tartalmaz Escherichia coli fertőzést". A cég a közleményében hangsúlyozza azt is, hogy "készséggel együttműködik a hatóságokkal a kialakult ellentmondás tisztázása érdekében".

A Stollwerck Budapest Kft. tulajdonosa 2003-ban vásárolta meg a nagykanizsai székhelyű Bonbonetti Édesipari Kft.-t, és a kereskedelmi megállapodás értelmében 2004-től átvette a Bonbonetti teljes termékpalettájának forgalmazását. A bizonytalanságot a szennyezést feltáró állat-egészségügyi hatóság nem hajlandó eloszlatni, pedig az adatvédelmi biztos szerint nem maradhatna inkognitóban a cég. Péterfalvi Attila a Népszabadság érdeklődésére leszögezte: az eset a fogyasztók széles tömegeit érinti, azonnali intézkedéseket igényel.

Baranyában 41 kilogramm olyan szaloncukrot találtak, amelyben kimutatták e baktérium jelenlétét és szinte biztos, hogy a fertőzött édesség az ország több pontjába is eljutott, sőt, nagy része a karácsonyfákra került - mondta szerdai sajtótájékoztatóján a főállatorvos, aki azóta sem hajlandó megnevezni a gyártót.

A Magyar Nemzet szerint a Baranya Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás 78 ezer forintos bírságot rótt ki arra a fővárosi vállalatra, amely forgalomba hozta a kólibaktériummal fertőzött szaloncukrot.