Auguszta
-3 °C
2 °C

Hányást okoz a gyermekeknek szánt szaloncukor

2005.12.27. 21:26
Egy meg nem nevezett budapesti cég szaloncukrában hányást és hasmenést okozó baktériumot találtak. Az országos főállatorvos vizsgálatot kezdeményezett.

A főállatorvos országos vizsgálatot rendelt el annak kapcsán, hogy karácsony előtt kifejezetten gyermekeknek szánt, de kólibaktériummal fertőzött szaloncukrok kerültek az üzletekbe.

A vizsgálatra azért van szükség, mert Baranyában a napokban 41 kilogramm olyan szaloncukrot találtak, amelyben kimutatták a baktérium jelenlétét. A főállatorvos szerint biztos, hogy a fertőzött édesség az ország több pontjába is eljutott, sőt, nagy része a karácsonyfákra került.

Megbetegedésekről nincs hír

Az úgynevezett E. coli (Escherichia coli) baktérium a szaloncukor a nagy mennyiségű fogyasztásakor hányást és hasmenést okozhat. A betegség általában gyors lefolyású, de ez lassabb bélműködés esetén a szokásos 2-3 napnál tovább is eltarthat. A főállatorvosnak megbetegedésekről nincs tudomása.

Az E. coli baktérium jelenléte a higiéniai szabályok megszegésére utal, jelen esetben arra, hogy a szaloncukor valamelyik alkotórésze eddig ismeretlen körülmények között bélsárral szennyeződött - mondta. Süth Miklós beszámolt arról, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a gyártó egy budapesti nagyvállalat, amely "kálciummal dúsított" termékét kifejezetten gyermekeknek ajánlotta.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat munkatársai szerdán helyszíni ellenőrzést tartanak a cég üzemében, az ország összes megyei szolgálata pedig felderíti és bevizsgálja az illetékességi területükre került és a vállalat által gyártott szaloncukrot. Süth Miklós közölte: intézkedtek a szaloncukor-készletek lefoglalásáról és megsemmisítéséről, így több fertőzött édesség nem juthat el a fogyasztókhoz.

A szabályok értelmében a boltok blokk ellenében kötelesek visszavenni a hatóságok által kifogásolt terméket. A főállatorvos elmondta, hogy a cég bírságra számíthat, ennek mértéke a vizsgálatok eredményétől függ.