Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Nagytakarítás az Auchanokban

2005.08.25. 16:48
Nagy a nyüzsgés az Auchan Dunakeszi melletti áruházában - mármint az alkalmazottak részéről, vásárló ugyanis kevés volt. Igaz, szerda délelőtt ez talán nem meglepő. Dossziés vezetők, mobilos ellenőrök, túlhajszolt személyzet - úgy tűnik, az Auchan nem kockáztat még egy bezárást. Szerdán egyébként a Pest megyei ÁNTSZ munkatársai ellenőriztek a dunakeszi áruházban egy lakossági panasz után.
Miután a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzést ígért valamennyi Auchan áruházban, az Index személyesen győződött meg arról, hogyan készül fel erre a cég. A Dunakeszi melletti Auchanban jártunk, ahol komolyan vették a belső ellenőrzést, szinte minden alkalmazottra jutott egy ellenőr. Véletlenül pont a Pest megyei ÁNTSZ ellenőrzésekor jártunk az üzletben, valószínűleg ezért volt ennyi ellenőr és vezető a vásárlók között.

Egeret láttak

Mint a Pest megyei ÁNTSZ tisztifőorvosától megtudtuk, a dunakeszi áruházba is lakossági bejelentés miatt mentek ki. Egy vásárló ugyanis egeret látott az egyik pulton, és panasz tett az ÁNTSZ-nél. A szolgálat szakemberei kivonultak az áruházba, és ellenőrizték az irtást. Kiderült, hogy a rágcsálóirtással korábban gondok voltak, az azt végző cég nem állt mindig a helyzet magaslatán - fogalmazott Tettinger Antal.

Az ÁNTSZ emellett átfogó ellenőrzést is tartott az áruházban, de az előbb említetten kívül nem találtak más hiányosságot. A szolgálat munkatársai egyébként nem találtak egeret vagy egérürüléket ottartózkodásukkor. Tettinger Antal elmondta, hogy az idán sokkal több lakossági bejelentés érkezik arról, hogy egeret láttak hipermarketekben. Ennek egyik oka valószínűleg az esős idő: az egerek száraz helyekre menekülnek. Ilyenkor fokozottan kell figyelni és irtani.

Súlyos hibák


Mint arról már hírt adtunk, a cég szigetszentmiklós melletti áruházának három részlegét záratta be a tisztiorvosi szolgálat, mert súlyos hiányosságokat tapasztaltak a vasárnapi ellenőrzés alatt. A hét végén a cukrászatot, a húsüzemet és grillcsirkés pultot záratták be. Két nappal később a cég orvosolta a hibákat, és újra megnyílhatott a teljes áruház.

Az átfogó ellenőrzést lakossági és fogyasztóvédelmi panaszok után rendelték el. A vásárlók egereket láttak, illetve az áruház tisztaságát sem találták megfelelőnek. Az ÁNTSZ két augusztusi határozatában el is rendelte a rágcsálóirtást és egy fertőtlenítő nagytakarítást. Az Auchan azonban nem hajtotta végre a határozatokat.

Nagytakarítás

Az Index munkatársai éppen ezért fokozottan figyeltek ezekre a dunakeszi melletti üzletben. Se rágcsálóval, se annak nyomával - például méreggel - nem találkoztunk, és a tisztasággal sem volt gond. Igaz, rengetegen tettek is azért, hogy tiszták legyenek a polcok. A polcsorokon folyamatos volt a pakolás, alkalmazottak tucatjai rendezették a sorokat. Eddig gyakori látvány volt az üres kartondoboz, elhagyott nejlonzacskó. Most azonban nagy fémkonténerekbe gyűjtötték ezeket.


Gyakran előfordul, hogy a vásárló úgy dönt, mégsem veszi meg a Nutella-krémet, de erre a konzerveknél jön rá. Lusta visszamenni, úgyhogy otthagyja a borsók között a nem kívánt árut. Ez napokig ott állt, míg valakinek meg nem tetszett. Most azonban más a helyzet. Az Auchan fehéringes alkalmazottja azonnal felkapta az ilyen elhagyott termékeket, és visszatette a helyükre.

A szigetszentmiklósi Auchannál lejárt szavatosságú élelmiszert is találtak, a tisztiorvosi szolgálat ezért 1 050 000 forintra bírságolta a céget. De a tisztifőorvos szerint ez nem egyedi eset, volt már hasonló probléma. Az Index a dunakeszi áruházban is talált egy három napja lejárt csirkét. Pedig most fokozottan figyeltek erre is. Az egyik piros pólós telefonnal felszerelt áruházi alkalmazott végigjárta a hús- és tejkészítményekkel teli polcokat, és a lejárt termékeket összeszedette. Valószínűleg ez lett a csirke sorsa is, mert egy órával később már nem volt a polcon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!