Jenő
-3 °C
6 °C

Milliós bírság vár az Auchanra

2005.08.22. 15:23
Több százezer forintos bírságra számíthat az Auchan, amiért nem megfelelően hajtották végre a Pest megyei ÁNTSZ határozatait - nyilatkozta az Indexnek Tettinger Antal tisztifőorvos. Az elmúlt egy hónapban több lakossági bejelentés is érkezett az áruház ellen, és fogyasztóvédők is problémákat jeleztek. Az Auchan tudomásul veszi a határozatot és sajnálja a történteket.
A hétvégén három részlegét (a cukrászatot, a húsüzemet és a grillcsirke kiadót) is bezárták a szigetszentmiklósi Auchan áruháznak egy átfogó ellenőrzést követően. A tisztifőorvos tájékoztatása szerint az áruházban nagyon sok hiányosságot tapasztaltak. Az áruházban nem voltak jelen vezetők, Tettinger szerint - aki maga is jelen volt az ellenőrzéskor - a megbízott vezetőt is csak fél óra után tudták előkeríteni.

Súlyos hibák

Az alkalmazottak egyikének sem volt egészségügyi könyve, pedig élelmiszerrel dolgozóknál ez kötelező. Hiányzott a kézmosó, nem volt papírtörlő. A HACCP-előírások nagy részét egyáltalán nem tartották be. A grillcsirkés részlegnél például folyamatosan mérni kell az ételek hőmérsékletét, és a csirkét és pizzát 60 fokosnál hidegebben nem adhatják ki. Itt azonban csak hosszas keresgélés után találták meg a méréshez szükséges hőmérőt, amit így nem is használtak - magyarázta a tisztifőorvos.

A cukrászatnál szobahőmérsékleten tartották a süteményeket, a húsüzemben pedig 25 kilogramm lejárt szavatosságú élelmiszert találtak. Ez egyébként visszatérő probléma az áruháznál, egy júniusi ellenőrzésnél is találtak lejárt szavatosságú élelmiszert, amiért 1 050 000 forint minőségvédelmi bírságot szabott ki az ÁNTSZ.

Lakossági panasz

Az átfogó ellenőrzésre egyébként azért került sor, mert az elmúlt hónapokban három lakossági panasz érkezett, és a fogyasztóvédők is jelezték, hogy probléma van a szigetszentmiklósi áruházzal. Az ÁNTSZ megvizsgálta a panaszokat és határozatot hozott azok megszüntetésére. Augusztus 9-én az ÁNTSZ átfogó rágcsálóirtásra kötelezte az Auchant, mert a bejelentés szerint egereket láttak a vásárlók. Egy héttel későbbi határozatukban pedig fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, mert - szintén lakossági bejelentés alapján - ez ráfért volna az üzletre.

Tettinger Antal szerint az Auchan az elmúlt időszakban nem volt együttműködő a tisztiorvosi szolgálattal. Az ÁNTSZ eljárása szerint először felszólít a hibák kijavítására, és ha erre az adott cég nem hajlandó, bírságot szab ki, és végső esetben bezárathatja az üzletet. Az említett határozatok végrehajtásának elmulasztásáért az ÁNTSZ szabálysértési és minőségvédelmi bírságot szab ki. A szabálysértési bírság maximum 100 ezer forint lehet, a minőségvédelmi bírság azonban elérheti a több százezer forintot. A tisztifőorvos elmondása szerint, miután bezáratták a szigetszentmiklósi Auchan három részlegét, a cég vezetője jelezte, találkozna az ÁNTSZ szakértőivel, hogy megbeszéljék az együttműködést.

Az Auchan sajnálja

A részlegeket egyébként újra megnyithatják, amint helyrehozzák a hibákat, vagyis teljesítik a személyi és tárgyi feltételeket - közölte a tisztifőorvos. Ennek része, hogy megfelelő számban legyenek jelen az emberek a helyszínen - például, ha munkaerőt csoportosítanak át, akkor képezzék ki az embereket az új feladatukra is. Tettinger Antal elmondta, az Auchan többi áruházát is ellenőrzik a közeljövőben.

Az Auchan közleményben reagál a részlegek bezárására és a felmerült problémákra. Eszerint tudomásul veszik az ÁNTSZ határozatát, és megteszik a szükséges intézkedéseket , hogy orvosolják a feltárt hiányosságokat. A cég állítja, hogy eendszeres és szoros munkakapcsolatban áll az élelmiszerbiztonsági, közegészségügyi szervekkel. Sajnálatosnak tartják, hogy mindezek ellenére ilyen emberi hibák bekövetkezhettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?