Megkezdődött a diósdi kettősgyilkosság pere

2008.04.01. 15:55
Összesen harmincnyolc vádlott állt a bíróság elé kedden a százhalombattai olajlopás, illetve a diósdi kettősgyilkosság ügyében. Az öttagú büntetőtanács 130 tanú meghallgatását tervezi.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a Pest Megyei Bíróság kedden megkezdte a százhalombattai olajügy és az azzal összefüggő diósdi kettős gyilkosság tárgyalását a Legfelsőbb Bíróság épületében.

A két bűnügyben az ügyészség összesen 38 vádlottat állított bíróság elé. Részben azzal vádolják őket, hogy a MOL százhalombattai olajfinomítójából 46 millió forint értékű üzemanyagot tulajdonítottak el, részben pedig azzal, hogy megöltek két férfit, mert az olajlopások miatt megpróbálták megzsarolni őket.

Az ügyész által ismertetett vád szerint az olajlopással vádoltak között van a százhalombattai olajfinomító több volt munkatársa, illetve egykori biztonsági őre is. A vád szerint 2004-ben és 2005-ben több tartálykocsi benzint loptak el, sőt még uszállyal is loptak üzemanyagot.

A diósdi kettős gyilkosság előzménye a vádirat szerint az, hogy valaki titokban figyelte, sőt videóra vette az olajlopásokat, és hallgatásáért cserébe milliókat kért. Őt és testőrét lőtték agyon 2005 márciusában Diósdon.

A Pest Megyei Bíróság öttagú büntető tanácsa legalább 130 tanú meghallgatását tervezi. A nyári ítélkezési szünetig 35 tárgyalási napot tartanak, majd a monstre per ősszel várhatóan tovább folytatódik.