Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi

2004.06.10. 17:50
Rendőrautóban lett rosszul és mentőben vesztette életét egy huszonhét éves férfi csütörtök délelőtt. A bolgár fiatalembert nem hivatalos információk szerint előzőleg kiutasították az országból, mivel botrányosan viselkedett az Amszterdam-Budapest közötti légi járaton.
Rendőri intézkedés közben meghalt egy bolgár férfi Budapesten csütörtökön, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. "Csütörtök délelőtt egy bolgár férfi életét vesztette rendőri intézkedés közben, de részleteket nem mondhatok" - közölte Garamvölgyi László ezredes. Hozzátette, az esetet, mint minden más rendőri intézkedéssel összefüggő ügyet, az ügyészségi nyomozó hivatal vizsgálja ki, így ők adhatnak erről bővebb tájékoztatást.

Túri András, a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal osztályvezető ügyésze azonban még nem tudott mit mondani az MTI-nek.

A férfi utolsó napja

A távirati iroda az ügyet jól ismerő, magát megnevezni nem kívánó forrásból úgy tudja, hogy a huszonhét éves bolgár férfi szerdán érkezett Amszterdamból Ferihegyre, hogy tovább utazzon Szófiába. A férfi a repülőn garázdálkodott, rugdosta a kapitány fülkéjének ajtaját, ezért az utasok lefogták. Landolás után a gép pilótája kért rendőri intézkedést.

A férfit a repülőtéri biztonsági szolgálat őrizetbe vette és csütörtök reggel a XIX. kerületi bíróságra szállították, ahol a bíró kiutasította az országból. Mivel a férfi őrizetét nem szüntette meg a testület, a rendőrök autóval vitték vissza a fogdába.

A megbilincselt férfi az Üllői úton kiszabadította az egyik kezét a bilincsből és dulakodni kezdett a hátsó ülésen ülő rendőrrel, ezért őrzői megállították a járművet. A dulakodás folytatódott, a férfi rosszul lett, majd a kiérkező mentőben életét vesztette.

Győrfi Pál, a mentők szóvivője az MTI-vel közölte: a mentők már nem tudtak segíteni a bolgár férfin, aki a mentőautóban meghalt. A szóvivő nem válaszolt arra kérdésre, hogy mi okozhatta a férfi halálát, illetve voltak-e rajta külsérelmi nyomok. Csak annyit mondott, hogy a holttestet az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították boncolásra.

Garamvölgyi László csütörtökön késő este azt közölte az MTI-vel, hogy Salgó László országos rendőrfőkapitány felfüggesztette állásából a két intézkedő rendőrt.

Szívinfarktus a fogdában?

Legutóbb március 10-én éjjel a VI-VII. Kerületi Rendőrkapitányságon vesztette életét rendőri intézkedés közben egy roma férfi, akit garázdaság miatt vitt be a készenléti rendőrség. P. Csaba Attila a fogdában önmagára veszélyes őrjöngésbe kezdett, fejét a falba verte, ezért kitörtek a fogai, közölte akkor a készenlétiek sajtótitkárságának vezetője.

Sérülései miatt a férfit kórházba vitték, ahol megtagadta az ellátást, megröntgenezni sem engedte magát. Később szájsérüléseit mégis ellátták egy másik intézményben. Némileg lecsillapodva a férfi az alkohol és szívgyógyszere együttes hatásának tulajdonította korábbi dühöngését.

A fogdába való visszaszállítása után a férfi rosszul lett; a kiérkező mentő orvosa szívinfarktus gyanúját állapította meg. P. Csaba háromnegyed háromkor, a mentőben, kórházbaszállítás közben meghalt. A haláleset pontos körülményeinek tisztázására államigazgatási eljárás indult.