Készülődés az orkánra: elemlámpa, gyertya, Kossuth rádió

2007.01.18. 16:07
Erősen viharos szélre, sőt orkánra kell számítani péntek hajnaltól. A meteorológusok szerint csütörtök este eléri hazánkat az a viharzóna, ami az Atlanti óceán felől halad keletre, a kontinens belseje felé. Összegereblyéztük, mire kell figyelni rendkívüli időjárási helyzetben.

"Nem látok okot országos félelemre; vihar jön, de nem a világvége" - mondta csütörtökön az országos katasztrófavédelem szóvivője, Dobson Tibor. Sajtójelentések szerint előre megjósolható, hogy mely településeket vagy vidékeket érinti különösen a vihar. Dobson ezt álhírnek minősítette.

A tűzoltóságot és a polgári védelmet már felkészítették, partnereiket - az önkormányzatokat, a helyi közlekedési vállalatokat és a MÁV-ot - felhívták, készüljenek fel az esetleges rendkívüli helyzetre. A katasztrófavédelem nem készül megerősített ügyelettel a péntek estig várható rendkívüli időjáráis helyzetre, nem rendelnek be készenlétbe senkit.

A katasztrófavédelemnek nincs tudomása arról, hogy az előttünk álló órákban országos jelentőségű tömegrendezvényt tartanának valahol. Dobson Tibor szerint mindenképp "célszerű átgondolni" a szabadba tervezett helyi események zárt térbe helyezését vagy elhalasztását.

Készüljünk fel

A viharzóna széle csütörtök este elérte Magyarország déli részeit. Pécsről, Zalaegerszegről, Veszprémből már érkeztek jelentések viharos szélről, a meteorológusok késő estére 80-90 km/órás szelet jeleznek előre, tudtuk meg Nadrai Attilától, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusától.

A Kirill névre keresztelt intenzív viharciklon nem éri el Magyarországot, de az általa okozott front hajnalban megérkezik orkánerejű, 100-120 km/órás széllökésekkel. Péntek délután még mindig viharos idő lesz, de már enyhül a szél.


Képek Európából

A katasztrófavédelem honlapján olvasható "veszélyhelyzeti információ" szerint erősen viharos szélről beszélhetünk, ha óránként 90-115 kilométeres sebességűek a széllökések, e fölött már orkánról van szó. A 70 km/h-nál erősebb szélvihar veszélyes lehet emberre, állatra, viharkárokat okozhat: leszakíthatja a tetőt, súlyosan megrongálhatja az elektromos és távbeszélő-vezetékeket, összedöntheti a könnyű épületeket, közlekedési zavarokat okozhat, útakadályokat építhet, fákat törhet ki.

Az katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy erősen szeles időben lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, csukjuk be az ajtókat, ablakokat, ne hagyjuk járművünket kiszáradt fa vagy cseréptető közvetlen közelében. Az udvarról, erkélyről időben hozzunk be mindent, amit a vihar elsodorhat. Ne hagyjuk a kisgyermekeket, betegeket felügyelet nélkül, lehetőleg senki se maradjon egyedül.

Készüljünk fel áramszünetre (vegyük elő az elemlámpákat, gyertyákat), és áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket. Számítani lehet a mobil- és vezetékes telefonhálózatok jelentős leterheltségére, üzemzavaraira. Mivel rendkívüli időjárási körülmények között az állatok viselkedése kiszámíthatatlanná válik, megvadulhatnak, ezért ne érjünk hozzájuk. A háziállatokat zárjuk be, otthonunkban figyeljünk fokozottabban az ijedt kedvencekre.

Ha mégis szabad ég alatt ér a vihar, viselkedjünk nyugodtan, körültekintően. Ha lehet, keressünk védett, stabil helyet (épület, aluljáró). Menekülés közben kerüljük a fákat, épületeket, nehogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok megsértsenek. Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól. Kapaszkodjunk oszlopba, kerítésbe, hogy ne sodorjon el az erős szél, és tartsuk, védjük erősen a kisgyerekeket. Ne szakadjunk el társainktól.

Félrevert harang

A honlap tájékoztat arról is, hogy katasztrófahelyzetben milyen riasztást adnak ki a hatóságok, és mire kell figyelnie a lakosságnak. A riasztás szirénákkal, illetve a közszolgálati rádiók és televíziók bevonásával történik. A helyi adottságoktól függően más riasztóeszközök is bevethetők: kisebb településeken autósziréna, kézi sziréna, hangosbemondó, félrevert harang szavára kell figyelni.


Felvételek a vihar mozgásáról szerda déltől csütörtök délig
Met Office

Ha megszólal a sziréna, a legrövidebb úton haza kell menni, be kell csukni az ajtókat, ablakokat, fedett helyre kell zárni a háziállatokat. Aki vezet, hajtson a legközelebbi lakott településre, autóját biztonságosan állítsa le úgy, hogy a forgalmat és a mentést ne akadályozza, és menjen fedett helyre.

A munkában lévők, illetve az intézményekben - például kórházakban, minisztériumokban - tartózkodók a vezetők utasításai szerint cselekedjenek. Fel kell készülni az esetleges kitelepítés végrehajtására, figyelni kell a katasztrófavédelem és a rendőrség hangszórós közleményeit. Hallgassuk a Kossuth rádiót, nézzük az MTV 1 adását, ezek adnak további tájékoztatást.

Kifejezetten Dél-Budán

Dobson Tibor szerint a várható vihar nem okoz ilyen helyzetet, katasztrófariadót csak indokolt esetben rendelnek el, az időjárás alakulásától függően. A fővárosi önkormányzat mindenestre csütörtök délután figyelmeztető közleményt adott ki, a fentiekhez hasonló tanácsokkal.

A közleményből kiderül, hogy a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyelete folyamatosan kapja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit. Tájékoztatják többek között a rendőrséget, a tűzoltóságot, a mentőszolgálatot, az elektromos műveket, a közlekedési vállalatot, a kertészeti vállalatot, a közterület-fenntartókat.

"A károkat felszámoló szervezetek, illetve a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet speciális alegységei felkészültek a budapestiek védelmére és az esetlegesen kialakuló viharkárok elhárítására, valamint szükség szerint a közlekedési feltételek helyreállítására" - áll a közleményben.

Hasonló közleménnyel fordult kerülete lakóihoz Újbuda polgármestere, Molnár Gyula is. "Az előrejelzések szerint komoly szélvihar várható ma este Budapesten, és kifejezetten azon belül Dél-Budán" - fogalmaz az Indexhez eljuttatott közlemény. Újbuda polgármestere egyebek mellett arra kér mindenkit, hogy az erkélyekről szedje be a könnyű, elsodorható holmikat, és zárják be az ablakokat.