II. Erzsébetet is bíróság elé állítaná Fayed

2007.05.15. 19:06
Példátlan fordulatot vett kedden a Diana-ügy: Mohamed Fayednek, a néhai walesi hercegnővel együtt autóbalesetben meghalt Dodi Fayed apjának ügyvédei felvetették II. Erzsébet brit királynő hatósági meghallgatását is a tíz évvel ezelőtti tragédia óta folyó vizsgálat keretében.

Diana, Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége és Dodi Fayed, akit annak idején sokan a hercegnő jövendőbelijének tartottak, 1997. augusztus 31-én halt meg Párizs egyik közúti aluljárójában, miután gépkocsijuk nagy sebességgel pillérnek ütközött.

A szerencsétlenség körülményeit hat évig vizsgálták a francia hatóságok, és arra a végső megállapításra jutottak, hogy baleset történt, amelyet az ittas, és ugyanakkor erős depresszióellenes szerek hatása alatt is álló Henri Paul - az idősebbik Fayed tulajdonában lévő párizsi Ritz szálló helyettes biztonsági főnöke - okozott gyorshajtásával.

Tragikus baleset

Ezután további háromévi brit rendőrségi vizsgálat következett, Lord John Stevensnek, a Scotland Yard volt főparancsnokának vezetésével. Az erről tavaly decemberben kiadott 871 oldalas jelentés szintén egyértelműen leszögezte: a párizsi autószerencsétlenség tragikus baleset volt, vagyis nem olyan konspiráció következménye, amely a hercegnő, vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna.

Az ügy azonban a brit rendőrségi vizsgálattal sem zárult le, az angol-walesi törvények alapján ugyanis "váratlan, illetve erőszakos halálesetek körülményeinek felderítésére" minden esetben úgynevezett inquestet is kell tartani, ami bírósági eljárás formáját öltő halottkémi vizsgálat.

Ennek e hét keddi meghallgatásán terjesztette elő az összeesküvési elméletek első számú szószólójának tartott Mohamed Fayed ügyvédje az uralkodó "közvetlen hatósági megkeresésének" lehetőségét. Michael Mansfield ezt a felvetést arra az értesülésre alapozta, miszerint a királynő egy ízben azt mondta volna Paul Burrellnek, Diana egykori személyi inasának: olyan erők tevékenykednek az országban, amelyekről még neki sincsenk ismeretei.

Példátlannak minősítették

A kijelentést Burrell tulajdonította II. Erzsébetnek, de ez a részlet a rendőrségi aktákban állítólag nem található meg. Burrell néhány éve egyébként maga is szembekerült az udvarral, miután nyilvánosságra hozta: a néhai walesi hercegnő kevesebb mint egy évvel az életét kioltó autószerencsétlenség előtt azt írta neki, hogy szerinte Károly herceg merényletet készít elő ellene, mégpedig úgy, hogy halála autóbalesetnek tűnjék. Fayed ügyvédjének keddi előterjesztését, miszerint az ügyben a királynőt is meg kellene hallgatni, a vizsgálat vezetője "példátlannak" minősítette.

Mohamed Fayed szinte a baleset pillanatától fogva hangoztatja összeesküvési elméletét. A brit-egyiptomi mágnás szerint az általa vélelmezett merénylet célja annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától - származó gyermek álljon be a brit trónutódlási sorba. Fayed többször is nyilvánosan "nácinak" nevezte Fülöp edinburgh-i herceget, II. Erzsébet királynő férjét, Diana apósát, aki szerinte nem akarta, hogy az ő fia legyen a jövendőbeli brit uralkodó (Vilmos herceg, Diana és Károly trónörökös elsőszülött fia) mostohaapja.