El akarták rabolni a maffiaper védett tanúját?

2005.05.31. 16:58
Az egyik szerb állampolgárságú védett tanúnál állítólag hétfőn megjelent egy piros terepjáró és benne ülő férfiak azt állították magukról, hogy rendőrök és arra kérték, menjen velük a bíróságra. A férfi felhívta rendőrségi kapcsolatát, aki megerősítette neki, hogy nem várják a bíróságon.

El akarták rabolni hétfőn a kecskeméti maffia-per első számú számú védett tanúját, mondta kedden az egyik tanú a tárgyalóteremben. A HavariaPress információját a Bács-Kiskun Megyei Bíróság illetékese erősítette meg az Indexnek a mai tárgyalás jegyzőkönyve alapján.

A második védett tanú, Szlobodan Sztojanovics a bíróságnak elmondta, hogy hétfőn a másik, szintén szerb állampolgárságú védett tanúval véletlenül összetalálkozott. A jelenleg Magyarországon tartózkodó tanú elmondta Sztojanivicsnak, hogy hétfőn megjelent a lakásánál egy piros terepjáró és benne ülő férfiak azt állították magukról, hogy rendőrök és arra kérték a tanút, menjen velük a bíróságra, mert váratlanul beidézték.

Jövő héten hallgatják ki

A tanú úgy tudta, hogy nem kell aznap tárgyalásra mennie, ezért felhívta rendőrségi kapcsolatát, aki szintén megerősítette ezt. Az első számú tanú meghallgatását jövő hétre ütemezte a bíróság, tudta meg az Index.

Azt, hogy jelenleg milyen védelemben részesülnek az ügy védett tanúi, nem árulják el a hatóságok, mivel konkrét üggyel kapcsolatban nem ad felvilágosítást sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem a rendőrség, sem a bíróság. Így nem tudtuk kideríteni, hogy végül miképp hiúsult meg pontosan az állítólagos emberrablási kísérlet. A tanúvédelmi szolgálat működéséről általános tájékoztatást későbbre ígért az Országos rendőr-főkapitányság.

Golyóálló mellényben

A hétfői tárgyaláson inge alatt jól láthatóan golyóálló mellényt viselt a szerb-montenegrói állampolgárságú védett tanú. Elmondta, hogy még börtönben volt, amikor a másodrendű vádlott meglátogatta és arról beszélt neki, hogy szabadulás után egy gyilkosságot kell végrehajtani az elsőrendű vádlott megbízásából. Amikor nem vállalta el, akkor Radnai azt mondta, hogy vannak mások is a végrehajtásra, két orosz bérgyilkos is dolgozott már neki.

A második számú védett tanú a vádiratban szereplő fegyvercsempészést megerősítette, és kijelentette, hogy Radnai adott utasítást a fegyverek beszerzésére. Beszámolt arról, hogy a fegyverek egy Balatonon tevékenykedő, a bároktól és szórakozóhelyektől védelmi pénzeket szedő férfi meggyilkolásához kellettek volna. Elmondta, Radnaiék azért akartak az első fegyverszállítás után még több fegyvert és gránátot, mert attól tartottak, hogy a férfi megölése után, az emberei megpróbálnak bosszút állni. A védett tanú állította, hogy a vádlottakon kívül még nagyon sokan dolgoztak Radnaiéknak, de ők nem voltak "bekeverve" a fegyvercsempészési ügybe.

Fenyegetés

A golyóálló mellényt viselő, kettes számú tanú azt is elmondta a hétfői tárgyaláson, hogy valakik telefonon felhívták és azzal fenyegették, hogy ha nem vonja vissza vallomását, baja eshet Szerbiában élő családjának, tudta meg az Index a Bács-Kiskun Megyei Bíróságtól. A tanú elmondása szerint a rendőrség vizsgálja a fenyegető telefonhívásokat.

A szerb tanú szerint Radnai és három társa irányította a bűnszervezetet, de "Radnaié volt az utolsó szó" - tette hozzá a védett tanú. Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja az ügyészség a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben. A per kedden, a második számú védett tanú rendőrségen tett vallomásainak felolvasásával folytatódott.