Vádjavaslat Sas József adócsalási ügyében

2004.07.08. 14:56
Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Sas József adócsalási ügyében. A Mikroszkóp Színpad igazgatójával szemben négyrendbeli adócsalás, és okirathamisítás miatt indult büntetőeljárás. Ha beigazolódnak a vádak Sas Józsefre és társára kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés róható ki.
A nyomozás adatai szerint Sas József a Mikroszkóp Színpadot működtető kht. nevében, 1998 és 2001 között fiktív szerződést kötött egy ismerőse vállalkozásával arról, hogy a társaság átveszi Sas művészi tevékenységével kapcsolatos jogokat. A jogokat átvállaló gazdasági társaság ugyanakkor megbízta Sas Józsefet, hogy a későbbiekben ő képviselje a céget.

Kettőtől nyolc évig

A vállalkozás a tévétársaságoktól és más szervezetektől befolyó bevételt fiktív számlákkal kompenzálta, melyekért a cégvezető tíz százalék körüli jutalékot kaphatott. Az ügy kipattanásakor Sas a személyi jövedelemadó-hiány egy részét befizette, így a 112 milliós kárból huszonegymillió forint megtérült - ezt a bíróság feltehetőleg enyhítő körülményként veszi majd figyelembe.

A hírügynökség szerette volna megkérdezni Zamecsnik Pétert, a színigazgató ügyvédjét is, ám ő nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A vádhatóság részéről ugyanakkor megerősítették, hogy a területileg illetékes XIV-XVI. Kerületi Ügyészséghez már megérkeztek az ügy iratai, melyekben Sas mellett a másik cég ügyvezetője is gyanúsítottként szerepel. Tájékoztatásuk szerint 30 napon belül döntenek a vádemelésről. Amennyiben a vádak bebizonyosodnak, a színigazgató és társa kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

"Meg akarnak hurcolni"

Sas József idén áprilisban az Indexnek tagadta, hogy "több százmillió forintos adócsalás" fűződne a nevéhez, és kikérte magának a gyanúsításokat. "Nem vagyok adócsaló, nincsen semmiféle adótartozásom, kifizettem mindent, hatvanöt éves létemre meg akarnak hurcolni valakik" - nyilatkozta. Mint mondta, mindehhez ráadásul a Mikroszkóp Színpadnak semmi köze, ez kizárólag az ő ügye, ami mögött lényegében annyi áll, hogy az őt menedzselő cég vezetője nem fizette be a fellépései után járó jövedelem adóterheit.