Ámokfutás Tokióban

2008.06.08. 09:12

Hét ember meghalt a Tokió belvárosában vasárnap elkövetett késes ámokfutásban.

Az elektronikus és video-játéktermeiről ismert Akihabara városrész forgalmas utcáin ebédidőben rendezett vérfürdőben az ámokfutó még legalább 17 embert megkéselt.

A rendőrségnek sikerült még a helyszínen elfognia a 25 éves ámokfutót. A Kato Tomohiróként azonosított férfi a rendőröknek egyértelműen kijelentette, hogy ölni ment Akihabarába, mert torkig van a világgal.

Letartóztaják a késelőt

Televíziós beszámolók szerint 17 mentőautó érkezett a helyszínre, s az amúgy bevásárlóktól zsúfolt környék forgalma teljesen megbénult a japán főváros központjában.

Borzalmas tettét pontosan annak az ámokfutásnak annak az ámokfutásnak a hetedik évfordulóján hajtotta végre, amelyet 2001. június 8-án egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi követett el Oszaka Ikeda elővárosának egyik általános iskolájában. A nyolc kisiskolás gyermeket halálra késelő tettest, Takuma Mamorut halálra ítélték, és 2004-ben kivégezték.

A vasárnapi tokiói vérfürdő szemtanúi szerint a fiatalember először kisteherautójával a járókelők közé hajtott, majd előrántotta a nála lévő túlélőkést, és dühöngve, válogatás nélkül szurkálni kezdte az arra járókat a bevásárlóktól zsúfolt utcán.

Mijake Tosijuki, a tokiói tűzoltóság egyik szóvivője szerint a megkéselt áldozatok közül ötnek a szíve azonnal leállt, halálukat azonban nem tudta megerősíteni. Az NHK televízió legutóbb három áldozat halálát erősítette meg, köztük egy 19, illetve egy 74 éves férfiét.