Megtalálták a gyerekek holttestét a Dunába csúszott autóban

2007.01.03. 12:19
Egy három- és egy ötéves gyerek ült abban az autóban, amely belecsúszott a Dunába az újmohácsi révnél. A szülők az átkelésre várakozva kiszálltrak a kocsiból, ekkor gurult bele a folyóba az autó. A szülök ellen eljárást indítottak.

A búvárok szerda délben találták meg a kora délelőtt az újmohácsi révnél két gyermekkel a Dunába csúszott autót. A három- és ötéves gyermeket nem sikerült újraéleszteni.

Elindult, elmerült

Egy család személyautóval 9 óra előtt késve érkezett a komphoz, a többi autó már felhajtott a kompra. A szülők a lejtő elején megálltak autójukkal - még nem tisztázott, hogy melyikük vezette a kocsit -, az apa kiszállt jegyet venni, és az anya is elhagyta az autót. A két gyerek bent maradt a kocsiban, amely váratlanul belegurult a folyóba és azonnal elmerült.

A helyszínen tartózkodó Gál Vilmos mohácsi rendőrkapitány szerint a baleset oka az eddigi vizsgálat szerint az volt, hogy a kocsit nem rögzítették megfelelően.


Klikk a képre!

A jelenleg sokkos állapotban lévő szülők az autó után szaladtak, és a vízbe is belegázoltak, de már nem tudtak segíteni gyermekeiknek. A víz ötven-száz méterre sodorta a parttól a két embert, végül egy uszály vette fel őket.

9 fokos a Duna

A riasztott bajai tűzoltók a mentés kezdetén elmondták, hogy akkor van esélyük a gyerekeknek a túlélésre, ha beszorult a levegő az utastérbe, igaz, az is elhasználódik egy idő után. Ha az autóba befolyt a hideg víz, akkor a testet ért stressztől az életműködés lelassul, ilyenkor fél óráig még van esély az újraélesztésre. A Duna hőmérséklete 9 fokos.

A kompnál hasonló baleset még nem volt.

A három kocsival a riasztáshoz érkező bajai tűzoltók mellett mentőhelikopter is a helyszínen volt. Délutánra kiderült, gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása miatt eljárást indított a rendőrség a szülők ellen, közölte a baranyai rendőrség sajtóreferense az MTI-vel.

Gyakran gurulnak el az autók

Horváth Nóra a Baranya megyei rendőrkapitányság sajtóreferense megjegyezte, hogy a közlekedésben sok olyan eset fordul elő, amikor a járművezetők elfelejtik rögzíteni az autót, de ezek rendszerint nem járnak sérülésekkel, nem végződnek halállal, csak kisebb károkozásokkal.

Nem ritka, hogy nem húzzák be a kéziféket és az elszabadult jármű az előtte, vagy a mögötte parkoló autónak ütközik. Megesik, a tulajdonosok kocsilopás miatt hívják a rendőrséget, rövid idő múlva pedig kiderül: a jármű megvan, csak néhány sarokkal arrébb, az árokban kötött ki - mondta.

Az elmúlt években egy ember vesztette életét hasonló körülmények között. 2004 májusában autójával a Füzesabony határában lévő bányatóba csúszott, és a vízbe fulladt egy helyi horgász. A járművet, illetve a férfi holttestét speciális mentők és búvárok segítségével találták meg.